27 / 09 / 2024

İzmir Örnekköy’deki kentsel dönüşüm mağdurlarından eylem!

İzmir Örnekköy’deki kentsel dönüşüm mağdurlarından eylem!

İzmir Büyükşehir Belediyesi gecikmeyi bahane ederek, Örnekköy’deki kentsel dönüşüm sözleşmesini feshetti. 9 senedir konutlarına kavuşmayı hayal eden vatandaşlar inşaatların durması üzerine eylem yaptı.




İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZBETON şirketinin denetiminde olan  İzmir  İş İnsanları Yapı Kooperatif eliyle başlatılmış olan kentsel dönüşüm çalışmaları belirlenen zamanda tamamlanamadı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre bu gerekçe gösterilerek İZBETON Şirketi tarafından tek taraflı şekilde fesih edildi. Hal böyle olunca Örnekköy Kentsel Dönüşüm alanındaki inşaatlar da resmen durma noktasına geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi güvencesiyle söz konusu projeden ev sahibi olmayı hayal eden yurttaşlar inşaatların durması ile büyük hayal kırıklığı yaşadı. Tüm bunların dışında diğer bir taraftan  İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı da kooperatif hakkında resen soruşturma başlattı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu projeden ev alan yurttaşlar inşaatların çok ağır ilerlediğini  iddia ederek  proje alanında bir protesto gösterisi gerçekleştirdi. Yapım çalışmaları durdurulan inşaatların en kısa zamanda yeniden yapımına başlanmasını talep eden vatandaşlar sık sık '9 yıl oldu, mağdur edildik', 'evimizi isteriz' şeklinde slogan attı.

İzmir Örnekköy’deki kentsel dönüşüm mağdurlarından eylem!

Sabah’tan Ercan Gürcaner imzalı habere göre  ortada bir belirsizlik olduğunu dile getiren kooperatif üyeleri yaptıkları ortak basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı “Projenin inşaat çalışmaları ile ilgili olarak belirsizlik yaşanıyor.Biz bilgilendirilmiyoruz. Çalışmalar şu an durmuş vaziyette... Şu an oturduğumuz konutların kiraları 16 bin Türk Lirası oldu. Bize verilen destek ise 5 bin Türk Lirası. Bu yardımın da durdurulacağına dair bazı dedikodular var. Çok mağduruz. İnşaatlar tamamlansın ve biz de yuvalarımıza kavuşalım istiyoruz. İnsanların burayı alırken borçlandığı metrekareler de var. Biri 5 metrekare borçlanmış, biris 10 metrekare borçlanmış. Bugün 10 metrekareye borçlanan kişinin ödeyeceği bin Türk Lirası ise TÜFE oranına göre bugün 100-200 bin Türk Lirası’na kadar yükseldi. Söz konusu bu projelerin uzatılmasının nedenlerinden biri bu." Ödemelere TEFE-TÜFE oranının yansıtılmamasını talep ettiklerini kaydeden vatandaşlar: "Ocak 2024 ile sabit kalmasını istiyoruz. Dilekçe yazarak müdürlüğe verdik. TÜFE oranlarının sabit kalmasını ve kira yardımlarının artırılıp günün koşullarına göre güncellenmesini istiyoruz." dedi. Basın açıklamasından sonra grup olaysız şekilde dağıldı.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! İşte kiracı tahliye sebepleri!

Avrupa'da konut fiyatları ne oldu? İstanbul mu daha ucuz, Roma mı?

Konut sektörü hareketlendi, fırsatçılar harekete geçti!


Geri Dön