İzmir Palamutarası'na katı atık bertaraf tesisi kurulacak mı?
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katı atık bertaraf tesisi kurmayı planladığı Palamutarası'na Menderes Belediyesi de hayvan barınağı yapmak istiyor. Gözler Orman Bölge Müdürlüğü'nde...
Menderes ilçesi sınırlarındaki Palamutarası mevkisinde kurulması planlanan katı atık bertaraf tesisi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Orman Bölge Müdürlüğü'ne başvurmasına karşılık, Menderes Belediyesi'nin de aynı bölgede hayvan barınağı kurmak için ön izin istediği ortaya çıktı. Her iki başvuruyu da henüz karara bağlamayan Orman Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Daire Başkanlığı'ndan projeyi revize etmesini istedi. Büyükşehir Belediyesi kentin güneyine kurulması planlanan çöp tesisi için daha önce belirlenen ancak kamuoyu baskısı oluşunca vazgeçilen Torbalı Taşkesik ve Bornova Gökdere Köyü'nden sonra Menderes Palamutarası'nda karar kıldı. İzmir kamuoyu, bu konuyu, Egeli Sabah'ın 20 Aralık 2014 tarihinde yayımlanan "İşte sır gibi saklanan çöp alanı: Palamutarası" başlıklı haberiyle öğrendi. Egeli Sabah'ta haberin yayımlanmasının ardından AK Partili Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, kendilerine henüz bir bildirimde bulunulmadığına dikkat çekerek, "Sayın Kocaoğlu, sanırım bizimle temasa geçecektir" açıklamasını yaptı.
KÖYLÜLER TEPKİ GÖSTERDİ
Bölgede yaşayan vatandaşlar ise yöre halkının ana geçim kaynağının küçük ve büyük baş hayvancılık olduğuna vurgu yaparak, "Köy meramız küçük olduğundan bu alanı uzun uğraşlar sonucu mera olarak köy tüzel kişiliğine tahsis ettirdik. Eğer meramız elimizden giderse geçimimizi neyle sağlarız?"diyerek çöp tesisi kurulması planına tepki gösterdi. Vatandaşlar, alanın zemininin geçirgen olduğunu buraya çöp tesisi yapılması durumunda çöpten sızan pis suyun yer altı sularına karışarak bölgeyi yaşanmaz hale getireceğini söyledi. Hazırladıkları mera ıslah projesinin Tarım İl Müdürlüğü kanalıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderildiğini belirten Mahallenin muhtarı da "Biz mera ıslah projemizin hayata geçirilmesini beklerken İzmir'in çöpü kapımıza dayandı. Köy meramıza çöp tesisi yaptırmayız. İnsanlar burada hayvanlarını otlatıyor" diye görüş belirtti.
BARINAK TAŞINACAK
Büyükşehir Belediyesi de yörede yaşayan insanların tepkisini çekmemek için sessiz sedasız resmi işlemleri başlattı. Katı Atık Daire Başkanlığı, geçen ay Orman Bölge Müdürlüğü'nden Menderes ilçesi Palamutarası Mahallesinde yer alan yaklaşık 500 hektarlık arazinin tahsisi için ön izin başvurusu yaptı. Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu'nun ise katı atık bertaraf tesisi yapılması planlana alanda hayvan barınağı kurmak için çalışma başlattığı ortaya çıktı. Menderes Belediyesi'nin bu adımı Büyükşehir Belediyesi'nin bölgede katı atık bertaraf tesisi yapılmasını engellemek için attığı ifade edildi. Buraya inşa edilecek hayvan barınağına, ilçe sınırları içinde bulunan ve fiziki koşulları hayvanseverler tarafından yeterli bulunmayan barınaktaki hayvanların taşınması planlanıyor. Orman Bölge Müdürlüğü, mülkiyeti kendilerinde olan arazi için iki ayrı kurumun tahsis istemesi üzerine, Büyükşehir Belediyesi'nden katı atık bertaraf tesisi kuracağı alanla ilgili projeyi revize etmesini istedi. Büyükşehir ve Menderes Belediyelerinin ön izin başvurusu henüz karara bağlanmadı. Orman Bölge Müdürlüğü'nün ilgili kurum ve kuruluşlardan her iki proje ile ilgili görüş soracağı öğrenildi.
Sabah Egeli
Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Menderes Palamutarası mevkisinde katı atık bertaraf tesisi kurulmasına ilişkin sürecin başlaması bölge halkını tedirgin etti. Menderesliler, "Kesinlikle tesisi istemiyoruz" diyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Menderes'te kurmayı planladığı katı atık bertaraf tesisi, tarım, hayvancılık ve turizmle geçimini sağlayan ilçe sakinlerini tedirgin etti. Egeli Sabah'a konuşan Menderesliler ilçelerinde katı atık bertaraf tesisi kurulmasını istemediklerini söyledi. İzmir'in içme suyu ihtiyacının yüzde 37'lik bölümünün ilçe sınırları içinde yer alan Tahtalı Barajından karşılandığını hatırlatan vatandaşlar, çöp tesisinin burada kurulmasının ilçeye büyük zarar vereceğini dile getirdi. Su havzası içinde kaldığı için tarlalarını istedikleri gibi değerlendiremediklerini, içme suyu kirlenmesin diye de birçok yasakla karşı karşıya kaldıklarını belirten Menderesliler "İzmir'in çöpünü ilçemize istemiyoruz. Buraya çöp tesisi kurdurtmayız" dedi.
RESMİ GİRİŞİM BAŞLATILDI
İzmir'de ömrünü dolduran Harmandalı Çöplüğü yerine, iki yeni katı atık bertaraf tesisi kurmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, güney aksı için Menderes'te kesin karar kılmış, Palamutarası mevkisine tesis kurulması planını kamuoyu ilk olarak Egeli Sabah'tan okumuştu. Büyükşehir Belediyesi bölge halkının tepkisini çekmemek için sessiz sedasız resmi işlemleri başlatmış, Katı Atık Daire Başkanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü'ne gönderdiği yazı ile Palamutarası mevkisinden yaklaşık 500 hektarlık alanı istemişti. Menderes Belediyesi'nin bölgeye hayvan barınağı kurmak için girişim başlattığı ortaya çıkmıştı.
TURİZM VE TARIMI BİTİRİR
Egeli Sabah'ın konuştuğu bölge sakinlerinin görüşleri şöyle:
Mustafa Bayram (Emekli): Kesinlikle böyle bir tesisin ilçemize kurulmasını istemiyoruz. Ne yani, çöp tesisi kurup bizi pisliğin içinde mi bırakacaklar. Böyle bir şeye müsaade etmeyeceğiz.
Ömer Böncü (Emekli): Buraya çöp tesisi kurma düşüncesini geçecekler. Bizim Belediye Başkanımız AK Partili. Orman ve Su İşleri Bakanı hangi partiden? O da AK Partili. Belediye başkanımız halkın istemediği bir tesisin ilçemize kurulmasına izin vermez. Bunlar kıblesini şaşırmış. Yıllarca burada Tahtalı Barajı var diye insanları foseptik çukurlarına mahkum ettiler. Dereye 50 metre mesafede diye insanlara, kendi arazilerine ev yaptırtmadılar. Hem bunu yapacaksın sonra da geleceksin 3-5 milyon nüfusun çöpünü buraya gömeceksin. Yok böyle bir şey."
Orhan Esen (Milli Piyango bayisi): Menderes Ovası çok verimli bir ova. Çöpten sızan kirli sular yer altı su kaynaklarına karışıp kirletebilir. Artezyen çakılarak yer altından çekilen su ile sulanan tarlalarda yetişen ürünler bundan olumsuz yönde etkilenebilir.
Mustafa Bulut (Emekli): İzmir'in çöpünü ilçemize istemiyoruz. Türkiye genelinde hava kalitesi ve iklim koşulları bakımından çok zengin olan iki yer var. Birisi Antalya Kepez diğeri de Menderes. Havamızı da toprağımızı da kirletmesinler.
Bayram Ramitgen (Esnaf): Turistik yere çöp tesisi mi kurulur? Kokusuna tahammül edemeyiz. Hijyenik açıdan da birçok sorunla karşı karşıya kalırız.
Kerim Çam (Palamutarası sakini): Zaten tavuk çiftliklerinden bıktık. Her tarafta sinek var. Buraya bir de çöp tesisi kurulursa kelimenin tam anlamıyla biteriz.
İbrahim Gür (Palamutarası sakini): Bizim buralar zaten tavuk çiftlikleri ile dolu. Çöp tesisinin de buraya kurulması halinde havamız da suyumuz da kirlenir. Nefes alamayız. Kesinlikle Menderes'e çöp tesisi kurulmasını istemiyoruz.