Kent Haberleri

İzmir Sağlık Serbest Bölgesi nerede kurulacak?

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 2013 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı aday adaylığı sırasında projelendirerek gündeme getirdiği İzmir Sağlık Serbest Bölgesi projesinin yerel yöneticilerden destek görmediğini belirtti

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 2013 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı aday adaylığı sırasında projelendirerek gündeme getirdiği İzmir Sağlık Serbest Bölgesi projesinin yerel yöneticilerden samimi destek görmediğini belirterek, "2014 yerel seçimlerinden sonra proje hiç konuşulmadan, kentin geleceği çöp sepetine atılmıştır. Oysa tüm Avrupa'ya hitap edecek bir merkez olma fırsatımız var" dedi. 


İzmir'deki yerel yöneticilerin ilgisizliği nedeniyle 2 yıldır "bir arpa boyu yol alınamadığını" söyleyen Aslan, "İzmir Sağlık Serbest Bölgesi projesini Türkiye'de ilk kez Ege-Koop Proje Merkezi olarak kapsamlı bir çalışmayla gündeme getirmiştik. Proje İzmir'de ve Türkiye'de geniş yankı uyandırmış, yıllardır İzmir'in ne kenti olduğu konusunda belirsizliğin ortadan kalkması adına bir adım olmuştu. Nihayet İzmir'e yakışan bir kimlik kazandıracak bu projeyle, tüm Avrupa'ya hitap edecek bir merkez olma fırsatımız var" dedi. 


Sağlık Bakanlığı'nın 11 Ekim 2011 tarihinde 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kaliteli ve yüksek teknolojiye dayanan sağlık hizmetlerinin ucuza alınmasını sağlayacak Sağlık Serbest Bölgelerinin kurulmasının önünü açtığını hatırlattı. Aslan, "İzmir'in EXPO adaylığı sürecinde belirlediği temasında sağlık hedeflerinin unutulması ve söz konusu kanun hükmünde kararnamenin İzmir açısından unutulması, fırsatın halen değerlendirilememesi anlamına geliyor" diye konuştu. 



YILDA EN AZ 40 MİLYON EURO GELİR 


Sağlık Serbest Bölgesi'nin kurulması için en uygun bölgenin Yarımada Bölgesi olduğunu vurgulayan Aslan, "Ulaşım, hava temizliği, uygun kamulaştırılacak alan zenginliği, otel yeterliliği ve kışın atıl halde bulunan konut bolluğu nedeniyle Çeşme, Seferihisar, Karaburun ve Urla bölgesi değerlendirilmeli" dedi. AB ülkelerinde yaşlı bakımı ve sürdürülebilir bir yaşam için yılda kişi başına 2 bin Euro harcandığını, bunun da yılda 400 milyar Euro harcama anlamına geldiğini anlatan Aslan, şöyle konuştu: "Türkiye'nin bu pazardaki payı en az yüzde 10 olmalıdır. Yani 40 milyon Euro öncelikli hedef seçilmelidir. Normal turist, günlük hizmet bedeli olarak 5 dolar bırakırken, sağlık turizminde bu rakam 100 dolara çıkmaktadır. Bu pazara İzmir damgasını vurmalıdır" diye konuştu.



Yeni Asır