İzmir Sasalı imar sorunu 9 yıldır çözüm bekliyor!
Çiğli Sasalı'da 2008 yılında mahkeme tarafından durdurulan imar planları hala çözüm bekliyor. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından Büyükşehir’in hazırladığı yeni uygulama imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 4 kez reddedildi.
Çiğli Sasalı'da 2008 yılında mahkeme tarafından durdurulan imar planları hala çözüm bekliyor. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından Büyükşehir’in hazırladığı yeni uygulama imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 4 kez reddedildi. KAMDER Başkanı Niyazi Gültekin 9 yıldır bürokrasi trafiğine takılan Sasalı imar sorununu ‘2023 Vizyonunda Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın Çalışmaları’ seminerine katılmak için İzmir’e gelen Çevre Şehircilik bakan yardımcısı Mehmet Ceylan’a sordu.
Çiğli Sasalı’da imarlı 5 milyon metrekareye yakın arsanın yaklaşık yüzde 30’luk bölümünde inşaat çalışmaları tamamlanırken 3 milyon metrekarenin üzerinde arsanın imar planları hakkında 2008 yılında bir vatandaşın bireysel başvurusu sonucunda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Mahkeme, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden uygulama imar planlarını mevzuata uygun olarak yenilemesini istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yeni planlar bu kez bürokrasi engeline takıldı. 4 kez Çevre Şehircilik Bakanlığına gönderilen planlar her seferinde reddedildi.
3 MİLYON METREKARE ARSA İMAR DÜZENLEMESİ BEKLİYOR
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararından dolayı müteahhitlerin 9 yıldır yatırımlarını ertelemek zorunda kaldıklarını belirten Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) başkanı Niyazi Gültekin, “Ekonomik durgunluğa, dövizdeki artışa, inşaat malzemelerindeki zamlara rağmen yatırımlarımızı askıya almadık. Bu ülkede cesur yatırımcılar kadar, yatırımcıların önünü açacak cesur bürokratlara/yöneticilere de ihtiyaç var. Sasalı bölgesinde 5 milyon metrekareden fazla imarlı arsa var. Yaklaşık yüzde 30’undanda yapılaşma tamamlandı. Yüzde 70’lik bölümü için mahkeme 2008 yılında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Büyükşehir yeni planlar yaptı ancak 9 yıldır bu planlar askıya çıkmıyor. Büyükşehir’e sorduğumuzda biz planları yaptık bakanlığa gönderdik diyerek topu bakanlığa atıyor. Bakanlıktan yetkililere sorduğumuzda Büyükşehir Belediyesi dosyaları eksik gönderiyor diyerek Büyükşehir’i sorumlu tutuyor. Hem arsa sahipleri hem de yatırımcılar mağdur. Uygulama imar planının bir an önce onaylanıp askıya çıkmasını bekliyoruz” dedi.
ÇEVRE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ DOSYAYI İSTEDİ
Çevre Şehircilik bakan yardımcısı Mehmet Ceylan ve Çevre Şehircilik İzmir il müdürü Selahattin Varan konunun takipçisi olacaklarını ve sorunu çözmek için ellerinden gelen gayreti sarfedeceklerini ifade etti. Selahattin Varan konuyu daha yakından takip etmek amacıyla Niyazi Gültekin’den dosya istedi.