27 / 12 / 2024

İzmir Seferihisar'daki arsa ve konutlara büyük ilgi var

İzmir Seferihisar'daki arsa ve konutlara büyük ilgi var

Türkiye'nin ilk sakin şehri unvanını alan İzmir'in Seferihisar ilçesindeki arsa ve konutlara büyük ilgi olduğu bildirildi



Cittaslow (Sakin Şehir) adaylığı ve üyeliğe kabul ediliş sürecinde yazılı ve görsel medyada, uluslararası haber kuruluşlarından adından bahsedilen Seferihisar'a, tanıtım kampanyalarının ardından adeta talep patlaması yaşanıyor.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinin yanı sıra yurt dışından da çok sayıda kişinin, ilçedeki emlakçıları arayarak, ilçeden arsa ya da ev satın almak istediği belirtildi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent yaşamından bunalan, karmaşadan sıkılan insanların özellikle doğal dokusunu koruyan, sakin kentleri daha fazla tercih ettiğini belirterek, sakin şehir sürecinde yapılan tanıtımın ilçeye olan talebi büyük ölçüde etkilediğini söyledi.

İlçeye olan ilginin sevindirici olduğunu ifade eden Soyer, "Bu ilgi Seferihisar'ın marka değerinin arttığını gösteriyor. Ancak bu talep artışına kendimizi kaptırarak, ilçenin doğal dokusunun ve güzelliğinin bozulmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz" dedi.

Emlakçılardan Sevilla Emlak Yöneticisi Ömer Mirze, ilçye bu yıl her yıl olandan daha fazla talep yaşandığını, özellikle Sığacık Mahallesine ilginin yoğun olduğunu kaydetti. Ev ve arsaların dışında mandalinlik ve zeytinlikler de büyük ilgi olduğunu kaydeden Mirze, "Yatırımcılar ilçenin prim yapacağının farkında.

Bu nedenle yoğun alım talebi var. Hem yurt içinden hem de Almanya, İngiltere başta olmak üzere yurt dışından büyük ilgi var. Ama imara açık bölgemiz az olduğu için müşteri taleplerini geri çeviriyoruz" dedi.

Enter Emlak sorumlusu Özay Öz, insanların Seferihisar'ı ve sakin şehri merak ettiğini bu yüzden ilginin arttığını, ev ya da arsa satın almak isteyenlerin öncelikle telefonla bilgi aldığını, ardından da bizzat gelerek incelediklerini söyledi. Öz, talebin geçen yıla oranla yüzde 70 artış gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Ege Emlak'tan Önder Solak, ilçenin özellikle son 8 aydır emlak sektörünün ilgi odağı olduğunu ifade ederek, "Ancak talep yoğunluğuna rağmen, ekonomik kriz nedeniyle alıcılar karar verme sürecini çok uzun vadeye yayıyor. Fiyat araştırması yapıyorlar ama sonuca ulaşmaları vakit alıyor" dedi.

Sığacık Emlak yetkilisi Akgün Erçetin de sakin şehir üyeliğinin ilçeye olumlu getirileri olacağını ümit ettiğini, turizm imarı ve orman alanı nedeniyle istenen talebe cevap verilemediğini, yeni alanların imara açılmasına ihtiyaç
olduğunu kaydetti. Erçetin, Sığacık pazarının getirdiği hareketliliğin, marinanın da açılmasıyla artacağını, turizm sektöründeki artışın ilçenin geneline yayılacağını dile getirdi.

-CİTTASLOW NEDİR?-
İtalyanca Citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, "yavaş şehir" anlamına geliyor.

Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) zincirine karşı çıkılarak 1986 yılında İtalya'nın Barolo kentinde "Yavaş Yiyecek Birliği" oluşturuldu.

Paris'te 1989'da uluslararası boyut alan birliğin, bugün 100'den fazla ülke temsilcisinden oluşan 80 bin üyesi bulunuyor. Yavaş Yiyecek kavramından esinlenen "Yavaş Şehir Hareketi"nin temeliyse 1999 yılında İtalya'nın Chianti bölgesindeki Greve kentinde, 30 kadar Yavaş Yiyecek kentinin katılımıyla atıldı.

İlk bildirgede, küreselleşmenin insanlar arasındaki iletişimi, kaynaşmayı ve değişimi kolaylaştırmasına karşılık farklılıkların törpülenerek, tek bir model insan oluşturmaya doğru gittiği ve sonunda sıradanlığın hakim olacağı bir düzenin yaratılacağı konusunda endişeler bulunduğu dile getirildi. Bu muhtemel sonuçların engellenmesi, yerel değerlere sahip çıkılması, bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla Yavaş Şehirler kavramı çerçevesinde bir ağ oluşturuldu.

Yavaş Şehir olabilmek için çevre politikaları, altyapı, kentin dokusunun kalitesi, yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi, konukseverlik gibi kriterler gerekiyor. Bu şehirlerin logosu olan salyangozu kullanabilmeye hak kazanan merkezler, düzenli olarak denetimden geçiriliyor.
AA


Geri Dön