Dekorasyon

İzmir Selçuk'daki kaçak yapılar yıkılacak!

İzmir Valiliği, İzmir İl Özel İdaresi´ne talimat vererek Nişanyan ile birlikte köyde yıllardan bu yana uygulanmayan yıkım kararlarının uygulanmasını istedi

İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bağlı Şirince Köyü'nde kaçak yapılar hakkında yıkım kararı alınması üzerine İzmir Valisi ve İl Encümeni ile söz düellosuna giren Sevan Nişanyan, buradaki köylüyü de yaktı.

İzmir Valiliği, İzmir İl Özel İdaresi´ne talimat vererek Nişanyan ile birlikte köyde yıllardan bu yana uygulanmayan yıkım kararlarının uygulanmasını istedi.

Selçuk'un tarihi ve turistik köyü Şirince'de son olarak Kaunos'taki kaya mezarlarının örneğini yaptırarak gündeme gelen, kaçak yapıları hakkında yıkım kararı alan devlet görevlileri ile tartışan Sevan Nişanyan, tamamı 1'inci derece arkeolojik sit alanı içinde kalan köyde yaşayan halkı da yaktı. İzmir Valiliği, İl Özel İdaresi'ne talimat vererek Nişanyan'a ait yıkım kararı verilen 16 kaçak bina ile birlikte köyde oturan halka ait olan ve yaklaşık 10 yıldan bu yana uygulanmayan 35 yıkım kararının da uygulanmasını istedi. Yıkılacak kaçak yapıların tamamına yakınını ise cumbalar, duvar uzatmaları, sundurmalar oluşturuyor.

Şirince'nin kendileri için çok önemli yer olduğunu söyleyen İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz, tamamı 1'inci derece arkeolojik sit alanı olan köyde yıllar içerisinde kaçak yapılaşma olduğunu, bunun önüne geçilmesi için çalışma başlattıklarını dile getirdi. Sevan Nişanyan'a kaçak yapılarını yıkması için tebligat yaptıklarını, kendisine turizm sezonu sonuna kadar müsaade ettiklerini anlatan İçöz, şöyle dedi:

"Şirince turizm açısından önemli bir yer. Yıkımları yaparken turizmi de olumsuz etkilemememiz gerekiyor. Tebligatı yaptık, turizm sezonunun bitmesini bekliyoruz. Turizm sezonu bittikten sonra yıkımı gerçekleştirmezse biz yapacağız. Köyde bulunan 35 kadar binanın da yıkımı yapılacak. Kesilmiş cezalar, kesinleşmiş mahkeme kararlarıdır. Yıkmaktan zevk almıyoruz. Ancak, hukukun emrettiğini uygulayacağız. Binaların tamamı yıkılmayacak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu´ndan izin alınmadan yapılan cumba, sundurma, çatı gibi kaçak kısımlar var, bunların yıkılması lazım. Sahipleri yıkmazsa kesinlikle yıkacağız."

Şirince Köyü Muhtarı Levent Apak ise, köyde uygulanmayan yıkım kararları olduğunu ancak, henüz kendisine yıkımlarla ilgili bir bilgi ulaşmadığını söyledi.

Tartışmaların odağında bulunan Sevan Nişanyan, yıkım ile ilgili tebligatı aldığını ancak, iptali için mahkemeye başvurduğunu söyledi. Yıkımla ilgili prosedürün normal şartlarda ortalama 2 yıl sürdüğünü anlatan Nişanyan, şöyle devam etti:

"Yıkım kararı çıktıktan sonra önce mal sahibine tebligat gelir, iki ay içinde yıkmazsan yıkarlar, parasını da senden alırlar. Bunların aldıkları kararlarda şekil hataları olduğu için İdare Mahkemesi´ne dava açtım. Normal prosedür işlediğinde 2 yıl zaman alıyor, bunlar hemen işlem yapmak istiyorlar. Ekim'e kadar yıkmazsan Kasım´da gelip yıkacağız diyorlar. Ne hesapları var bilmiyorum. Bunlar cahil cesaretine sahipler derin cehalet ve körlük içindeler."

Kendisine ait 16 bina bulunduğunu ve bunların tamamı hakkında yıkım kararı olduğunu dile getiren Nişanyan, "Aralarında tavuk kümesi de var yüzme havuzu da. 9 Ev, bir de kendi oturduğum köşk var. Ayrıca köyde yıkım kararı bulunan bina sayısı 35 değil, 39. Bunlara da bana ceza yazıldıktan sonra tek başıma kalmayayım diye yazdılar, bana yazdıkça köye de yazdılar, birikti. Yaklaşık on yıldır duruyor, kimse yıkamıyor. Şimdi bunlar kalkmış yıkacağız diyorlar. Bunların bütün derdi Nişanyan evlerini yıkmak diğerlerine henüz tebligat gelmedi" diye konuştu.

İzmir İl Özel İdaresi'nin, koruma amaçlı imar planı yapılırken hiçbir teklifi kabul etmediğini belirten Nişanyan, Şirince'de birkaç yıl önce koruma amaçlı imar planı yapıldı. İmar planını yapan kişiler, binaların kaçak durumda bulunan ancak, çok göze batmayan yerleri ile ilgili çalışma yapmak istediler. Kaçaklık durumunu ortadan kaldıracak bir nevi af gibi bir şey yapmak istediler, ancak İzmir İl Özel İdaresi bunu kabul etmedi" dedi.

Nişanyan Evleri'nin dünyanın tanınmış küçük otelleri arasında bulunduğunu söyleyen Nişanyan, şöyle konuştu:

"Benim tesisim Türkiye´nin en iyi üç küçük otelinin içerisinde. Dünyanın her ülkesinden gelen ünlüleri ağırlıyorum. Hiçbir tur şirketiyle çalışmıyorum, kişiler kendi rezervasyonlarını kendileri yapıyorlar. Yıllardır dünyanın en ünlü insanlarına hizmet veriyorum. Bu kişiler benim tesislerimi yıkmaktan söz ediyorlar."

Nişanyan, Türkiye'de bulunan yabancı ülkelerin büyükelçileri, konsoloslarının sürekli olarak tatil için kendi otelini tercih ettiklerini California Yüksek Mahkemesi Başkanı, İngiltere eski Savunma Bakanı´nın son olarak CNN'in patronu Ted Turner´ın bir hafta süreyle geldiğini öne sürdü.
Turan GÜLTEKİN/Hürriyet