26 / 12 / 2024

İzmir Tabip Odası'ndan Aile Sağlık Merkezleri için kamu binası talebi!

İzmir Tabip Odası'ndan Aile Sağlık Merkezleri için kamu binası talebi!

İzmir Tabip Odası, Kovid-19 salgınıyla mücadelede eden kurumlardan olan Aile Sağlık Merkezleri’nin fiziki şartlarının iyi olmadığına, güneş görmeyen ve havalandırması bulunmayan yapılarda hizmet sunulduğunu belirtti.



İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, Aile Sağlık Merkezleri’ni değerlendirid.  İzmir  Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, Kovid-19 salgınıyla mücadelede eden kurumlardan olan Aile Sağlık Merkezleri’nin fiziki şartlarının iyi olmadığına, güneş görmeyen ve havalandırması bulunmayan yapılarda hizmet sunulduğuna vurgu yaptı. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Aile Sağlık Merkezlerinin fiziki yapılarında düzeltilmeler yapılmasının gerekli olduğuna dikkat çeken İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, konuya ilişkin konuştu.  

İzmir Tabip Odası ndan Aile Sağlık Merkezleri için kamu binası talebi!

Çamlı, şunları kaydetti: 

“Birinci basamak sağlık hizmetleri aile hekimleri tarafından kiralanan, apartman altı dükkânlarda, giriş ya da bodrum kat dairelerde verilmektedir. Bu Aile Sağlığı Merkezlerinin birçoğu ise, ne yazık ki, binaların güneş dahi görmeyen cephelerinde konumlanmakta. Sağlık Bakanlığınca sağlık çalışanları uygunsuz hizmet binalarında çalışmaya mecbur bırakılırken halkın sağlığı da hiçe sayılmaktadır.”

Op. Dr. Çamlı, “Bu kamu hizmetinin sunumu sırasında gerekli personelin tümünün istihdamı ve fiziken uygun mekanların oluşturulması Sağlık Bakanlığınca sağlanmalıdır. Aile Sağlığı Merkezlerinin yeterli uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak Sağlık Bakanlığının görevidir. Aile Sağlığı Merkezleri, Sağlık Bakanlığınca yapılacak kamuya ait mekânlarda ve yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir. Aile Sağlığı Merkezi olarak kullanılan ancak deprem güvenliği olmayan kamu binaları, sağlık bakanlığı tarafından, teknik olarak mümkünse güçlendirilmeli ya da hastalar ve çalışanlar mağdur edilmeden yeniden inşa edilmelidir. Mobil sağlık hizmeti verilen kırsal bölgelerde bakanlık tarafından uygun mekânlar yapılmalı” açıklamasında bulundu.

Çamlı, bölgede kiraların çok artış gösterdiğinin altını çizerek, "Yüksek kiranın yanında bir de taşınmak için kat maliklerinin imza vermesi zorunluluğu, yer bulmada güçlük oluşturuyor. ASM´lerde hekimlerimiz kamu hizmeti veriyor, kamu hizmeti de kamu binalarında yapılır. Hekimlerin binalar, binaların altyapıları gibi konularla uğraşmamaları lazım" şeklinde konuştu.

ASM binalarının kiraları 11 bin TL'ye kadar yükseldi!

Aile Sağlığı Merkezi binaları depreme dayanıklı mı?


Geri Dön