Genel

İzmir Teknokent'e teklif için üç aylık ek süre verildi

Fransız ortak ile Urla'da 4 milyar dolarlık teknokent kurmaya hazırlanan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. Başkanı Zafer İlken firmanın teklifini yeterli bulmadıklarını belirtti...

Dünyada 17 teknoloji geliştirme bölgesine imza atan Fransız C.I.COM ile Ege Genç İşadamları Derneği'nin (EGİAD) 4 milyar dolarlık yatırımla kurmayı planladığı Teknokent Projesi'nde Amerikan sürprizi yaşandı. Urla'daki 218 hektarlık teknoloji bölgesinin işletme hakkına sahip olan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. (İZTEKGEB), dün EBSO'da yaptığı genel kurulda Fransız firmanın ortaklık teklifini yeterli bulmayarak, yeni teklif için 3 aylık ek süre verdi.

Bölgeyle Amerikalı teknoloji bölgeleri işleten bir firmanın da ilgilendiğini açıklayan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü ve İZTEKGEB A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zafer İlken, "Burayı uluslararası bir teknoloji kenti yapmaya kararlıyız. Fransız firma yeni bir teklif vermezse, Amerikalılar ile görüşürüz" dedi.

Tatmin etmedi

Basına kapalı yapılan genel kurulda C.I.COM'a iletilecek kararın oybirliği ile alındığını açıklayan İlken, "Eylül ayında yaptığımız protokol gereği Fransızların Nisan sonunda sunduğu bir teklif, bir de rapor var. Teklifin iki maddesi birbiriyle çelişiyor. Protokolde işbirliği için iki seçenek sunulmuştu. Biri Fransızlar'ın İZTEKGEB'e ortaklığı, diğeri de yap-işlet-devret modeli. Ancak yasal olarak uygulanacak model ortaklık. Yani C.I.COM'un bize ortak olması, 20 hissedarın içine 21. hissedar olarak girmeleri gerekiyor. Oysa teklifte bu iki seçenek birbirine karışmış. Fransız firmadan tekliflerini gözden geçirmelerini isteyeceğiz. Öte yandan avan plan, master plan, iş planı konusundaki içerik de bizi tatmin etmedi" diye konuştu.

Fransızlar yeni bir teklifle gelmedikleri takdirde alternatif planları olduğunu açıklayan İlken, şöyle konuştu: "Gelinen noktada olaya hakim olduk. Bir çalışma grubu oluşturacağız. Kurulacak bir bölgede isteklerimizi sıralayacağız. Bu bölgeyi yabancı yatırımcı marifetiyle dünya ölçeğinde teknoloji geliştirme bölgesi yapmakta kararlıyız. CICOM'la olur, CICOM'la olmaz, başka birisiyle olur. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı yoluyla Amerikalı bir firma da bölgeyle ilgileniyor. CICOM benzeri modelle çalışıyorlar. Fransızlar'la 9 aylık protokol süresinde etik olarak davranıp, Amerikalılar'la görüşmedik. 3 ay sonunda onlarla da görüşürüz. Hatta böyle bir model mümkünse, Fransızlar ile Amerikalılar ortak yapsın."

Elmasoğlu: 'Başkasıyla hemen görüşülmemeli'

Genel Kurul'a katılan EGİAD Başkanı ve İZTEKGEB A.Ş Ortağı Cemal Elmasoğlu, önümüzdeki günlerde C.I.COM yetkilileriyle ortak basın toplantısı düzenleyerek, ayrıntılı bir açıklama yapacaklarını kaydetti. Elmasoğlu, "14 yıldır herhangi bir işlem yapılmayan bölgede, C.I.COM gibi bir dünya devinin ilgilenmesi üzerine bazı talipler olması doğal. Ama C.I.COM ile görüşme olmadan başka yatırımcılarla görüşülmesini etik bulmuyorum. C.I.COM'u küstürmemek gerekiyor" dedi.

20 bin kişiye istihdam

Fransızlar 4 milyar dolarlık yatırım öngörüyor. Avrupa'nın en büyük teknoloji üssü olan Fransa'daki Nice-Sophia Antipolis'in kurucusu C.I.COM, ortaklık teklifi kabul edilirse 218 hektarlık arazinin altyapısını tamamladığı gibi bölgeye yatırımcı getirmeyi planlıyor. Fransızlar'ın projesinde 4 milyar dolar yatırımla, yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Bölgede eğlence merkezleri, otel ve restoranlar, hizmet ve ticaret merkezleri, uluslararası okul ve üniversiteler, kisişel bakım ve sağlık merkezleri ile yerleşim birimlerinin yer alması amaçlanıyor.
Sinan Doğan/Yeni Asır