01 / 05 / 2024

İzmir tramvay güzergahına mimarlar karşı çıktı!

İzmir tramvay güzergahına mimarlar karşı çıktı!

İzmir tramvay güzergahına mimarlar karşı çıktı. Mimarlar Odası, tramvay projesi hattına; Konak-Cumhuriyet Meydanı arası bağlantı sorun yaratacağı ve orta refüjdeki yeşil doku yok olacağı için itiraz etti...



Üçkuyular-Halkapınar tramvay hattı, Üçkuyular'dan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın apartmanların önlerindeki yeşil alan ve kaldırımları takip ederek Konak'a ulaşacak. Buradan Cumhuriyet Bulvarı'na Fethi Bey Caddesi, Cumuhuriyet Meydanı, Şehit Nevres Bulvarı, Lozan Meydanı, Şair Eşref Bulvarı üzerinden Alsancak Gar önüne gelecek. Buradan da Şehitler Caddesi'nden Halkapınar'a ulaşacak. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Bakanlar Kurulu I kararıyla dış kredi onayı alan tramvay projesinin güzergahına Mimarlar Odası'ndan itiraz geldi. 


Alsancak-Kahramanlar Nazım İmar Planı'na işlenen hattın Konak- Cumhuriyet Meydanı arası bağlantılarının sorunlar yaratabileceğine dikkat çeken Mimarlar Odası, orta refüjdeki yeşil dokunun da yok edilmemesi için yeni düzenleme yapılmasını istedi. 


Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi Başkanı Hasan Topal, Nazım İmar Planında tramvay güzergahının işlendiğine ve Konak'tan Alsancak Garı'na kadar olan koridorda altı durak belirlendiğine dikkat çekti. 

"Çözüm üretilmesi gerekiyor" Topal, "Güzergahta Şehit Nevres Bulvarı, Cumhuriyet Meydanı, Fethibey Caddesi bağlantısı ile Fethi Bey Caddesi'nden, Gazi Bulvarı, Cumhuriyet Bulvarı bağlantılarının sorunlu olduğu görülmektedir. Uygulama aşamasmda tramvay güzergahının refüjlerde bulunan yeşil dokuyu yok etmeyecek şekilde geliştirilmesine özen gösterilmesi, tramvayın trafik ile aynı izleri kullanmasını sağlayacak çözümler üretilmesi gerekir" diye konuştu. Topal, İzmir gibi yol kesitleri sınırlı olan kentlerde, tramvay için tahsisli yollar yapılmadığını söyledi. 


Topal, trafikte aynı yollar kullanılarak bir Hasan kent içi trafik kültürü- i Topal nün de oluşturulduğunu belirtti. 

YAYA YOLLARI YETERSİZ Mimarlar Odası, planda yaya yollarının Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Ali Çetinkaya Bulvarı ile sollamasına itiraz etti. Dominik Caddesi ve 1379 Sokak trafik yolu olarak belirtildiğine dikkat çekilen itirazda planın bu şekliyle yaya yolları açısından eksik kararlar içerdiğine dikkat çekildi. Hasan Topal, Aslında yaya aksı mevcut. Limandan başlamak üzere Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Dominik Caddesi, U/y Sokak, Necati Bey Bulvarı, Kemeraltı'na ulaşan yaya aksı olarak tanımlanmalı" diye konuştu. 


Milliyet Ege/ UTKU BOLULU izmir DHA


Geri Dön