İzmir tramvayında ilk ray heyecanı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, kent ulaşımda metro ve banliyo hattından sonra yeni raylı sistem projesi olan Konak ve Karşıyaka tramvaylarında ilk ray döşeme işlemi törenle yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, kent ulaşımda metro ve banliyo hattından sonra yeni raylı sistem projesi olan Konak ve Karşıyaka tramvaylarında ilk ray döşeme işlemi yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende Ak Parti'ye yönelik yaptığı eleştiride "İzmir'e hizmet edeceksiniz. İzmirliyi anlayacaksınız. İzmirlinin yaşam biçimine saygı duyacaksınız. İzmirliyle kavga etmeyeceksiniz. İzmirliye 'bana oy verirsen sana hizmet ederim' demeyeceksiniz" dedi.
Karşıyaka-Konak tramvay projelerinin atölye-destek bina inşaatları ile araçlarının yapım çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka tramvayı güzergahının alt yapı deplasmanları biten bölümlerinde ray döşeme çalışmalarına başladı. Cahar Dudayev Bulvarı'nda ilk ray döşeme işlemi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri Alattin Yüksel, Oğuz Oyan, Hülya Güven, CHP İl Başkanı Bedri Serter, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Aslan, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, konuk ilçe belediye başkanları tarafından gerçekleştirildi.
"AÇILIŞI BAŞBAKAN KILIÇDAROĞLU'YLA YAPACAĞIZ"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, tramvay projesinin temelini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yapmayı düşündüklerini ancak seçim yasakları kadar İzmir programı olmadığı için bunun gerçekleşmediğini söyledi. Tramvay projelerinin bir hafta önce AKP seçim bildirgesine girince önce jest yaparlar da parayı verirler diye düşündüklerini belirten Kocaoğlu, ancak daha sonra bir yanılma olduğu ortaya çıkıp bildirgeden çıkınca durumun anlaşıldığını söyledi. Kocaoğlu, "Kim yapıyor şeklindeki polemikleri sona erdimek için de ihalesi yapılmış, çalışmaları başlayan tramvayla tespitin yapılması için töreni gerçekleştirdik. İnşallan Genel Başkanımızla açarız" dedi. CHP'li izleyeciler "Başbakan" diye uyarıda bulununca. İki sene sonra yapılacak açılışa yönelik olarak 7 Haziran seçimlerinin olası sonuçlarını dikkate alarak "Sayın Başbakanımızla açmak bize nail olur inşallah" diye sözlerini yeniledi.
Kocaoğlu, 30 km İzban Torbalı hattı, 26 km Selçuk hattı ve 24 km'lik tramvay hatları olmak üzer 80 km uzunluğunda raylı sistem projesi yürüttüklerini söyledi. Mevcut hizmet veren raylı sistem hatlarının uzunluğunu 100 km olduğunu belirten Kocaoğlu, kendisini en çok üzenin Buca tramvayı işi olduğunu belirtti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Buca tramvayını yapmamasını eleştiren Kocaoğlu, "Biz Karşıyaka, Konak ve Buca tramvay proje ihalesine birlikte çıktık. Sonra Ulaştırma bakanlığı bize Buca tramvayını kendilerinin yapacağını söyledi. Burada TCD'nin 1650 metrelik eski hattı var. Öyle olunca biz proje ihalesinden Buca ayağını çıkardık. Keşke çıkartmasaydık. Bugün Bakanlık Buca tramvayını yapmıyor. Biz yapmış olsaydık Karşıyaka ve Konak tramvaylarıyla birlikte temelini atmış olacaktık. Hata yaptık. Bucalı hemşehrilerimizden özür diliyorum. En kısa zamanda proje ihalesine çıkıp bir an evvel Buca tramvayı temelini de atmak istiyoruz" dedi. Kocaoğlu, raylı sistem projeleri devreye girdiğinde İzmir'in karbon ayak izi anlamında dünyayla boy ölçüşeceğini söyledi.
Aziz Kocaoğlu, spor, inanç, alt kimlik, hemşehricilik ilişkileri, mezhepsel farklılıkların, kültür ve sanatın siyasete alet edilmemesi gerektiğini ama Karşıyaka ve Güzelyalı Göztepe stadlarıyla ilgili yapılanların kentin moralini bozmaktan, gündemi boşu boşuna işgal etmekten öteye geçemediğini söyledi. Kocaoğlu, "Eski Spor Bakanı ile hesaplar yapılmış, yer tahsis edilmişti. Birlikte karar verdik. 80 dönümlük spor kompleksi yapacaktık. 'Yok, şuraya yapılacak, yok buraya olmaz' İzmirli hemşehrilerim dayatma istemiyor. Biz dayatma istemiyoruz. Katılımcı bir demokrasi, yönetim anlayışıyla konularımızı tartışarak konuşarak mutabık kalarak ve uzlaşarak, uzlaşı kültürüyle kentimizi yönetmek istiyoruz. Yönetiyoruz da. Sonra, 'Karşıyaka Belediye Başkanı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı izin vermiyor' deniyor. Buradan tekrar ilan ediyorum. Bugün biz stadların yapılmasına doğru yer seçimi olmadığı için karşıyız. Bunu açık yüreklilikle dile getiriyoruz. Gerekçelerimiz şehircilik anlamında doğrudur. İlkelidir. Savunulması gerek. Yarın sorumluluk duymamak için savunuyoruz" dedi.
"İZMİRLİYE 'OY VERİRSEN SANA HİZMET EDECEĞİM' DEMEYECEKSİN
Spor Bakanlığı'nın mevzuat açısından stadların temelini atıp yapması için hiçbir engel olmadığını belirten Kocaoğlu, "Yasal hiçbir engel yoktur. Yok 'İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürsel Aksel de 1400 metrekare arsasını versin!' Yok 'Karşıyaka Belediyesi Yalı'daki şu kadar arazini karşılıksız versin. Sonra başlayalım' sözleri tamamen bir kaşık suda fırtına koparmak, 'Yapmaya niyetim yok, oynayamıyorum yerim dar' hikayesidir. Alsancak stadında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 4 bin 239 metrekare yeri tarihinden beri var. Büyükşehir Belediyesi bu yeri istemiş mi? Stad orada duruyor. Karşıyaka Belediyesi'nin yıllardır stad yerinde hakkı var. Gürsel Aksel de Büyükşehir Belediyesi'nin hakkı var. Bunlar gündeme gelmiş mi? Yok. İzmir'e hizmet edeceksiniz. İzmirliyi anlayacaksınız. İzmirlinin yaşam biçimine saygı duyacaksınız. İzmirliyle kavga etmeyeceksiniz. İzmirliye 'bana oy verirsen sana hizmet ederim' demeyeceksiniz. İzmirliye hizmet edip görevinizi yapacaksınız. İzmirli isterse oy verecek isterse vermeyecek. Ama siz yine İzmirliye Türkiye Cumhuriyeti'nin en gelişmiş en aydınlık kentine hizmet etmek zorundasınız. Bu sizin asli görevinizdir. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak İzmir'in tüm altyapı sorunlarını çözmek, bu kenti ekonomik olarak büyütmek için yolumuza devam ediyoruz" dedi. Kocaoğlu, İzmirlilerin kenetlenmek, kolkola girmek,Türkiye'ye örnek olmak durumunda olduklarını söyledi.
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Aslan, "İzmir trafiğine büyük rahatlık sağlayacak tramvay hattı çalışmaları başladı. Aslında, bu çalışmaların yeni yapılan bölge hastanesine kadar uzatılmasını diliyoruz" dedi.
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka Stadıyla ilgili yaşanan polemiklere dikkat çekerek "8500 kişilik 10 bin kişilik butik stadyum yapacağınıza gelin 25-30 bin kişilik vizyon stadyumu yapın. Büyükşehir Belediyesi spor vadisi projesini ortaya koydu. Bir tek futbol karşılaşmaları hedeflemedi. Yüzme havuzu, tenis kortu, spor salonları hedeflendi. Bu vizyondur" dedi.
390 MİLYON TL'YE MALOLACAK
Metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilen 12.7 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ve 9.87 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka tramvayı ile bu hatlarda çalışacak toplam 38 aracın maliyeti 390 milyon lirayı buluyor. Tasarım çalışmaları tamamlanarak yapımlarına başlanan tramvay araçları 32 metre uzunluğunda ve 285 yolcu taşıma kapasitesinde yapılıyor. Yapılan fizibilite çalışmalarına göre Konak hattında günlük 95 bin kişi, Karşıyaka hattında ise 87 bin kişi taşınacak. Tramvaylarda tren kontrol ve izleme ünitesi, yolcu bilgilendirme sistemi, LCD ekranlar, aktif güzergah haritası, kamera, görüntü ve ses kaydedicisi bulunacak.
KARŞIYAKA TRAMVAYI 9.7 KM
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasındaki 9.7 kilometrelik güzergahta hizmete sunacağı tramvay hattı, gidiş-geliş şeklinde çift hat olarak çalışacak. Karşıyaka tramvayı, Alaybey'den başlayıp sahil tarafından Bostanlı İskelesi'ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı'nı takip ederek İzban Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu'na gelecek. Tramvay hattı ile İZBAN, vapur ve otobüslere aktarma da sağlayacak.
KONAK TRAMVAYINDA GÜZERGAH DEĞİŞTİ
Konak tramvay hattında sivil toplum örgütlerinin taleplerini göz önüne alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Bulvarı'ndaki yeşil dokunun korunması ve otopark kapasitesini de değerlendirerek Konak tramvay güzergahının sahilden geçen bölümünü Mithatpaşa Caddesi'ne aldı. Ayrıca Şair Eşref Bulvarı orta refüjdeki dut ağaçlarının korunması amacıyla da projede değişikliğe gidildi.
Buna göre Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Caddesi'nden başlayan güzergah, Fahrettin Altay Meydanı'ndan Sabancı Kültür Merkezi'ne kadar Mithatpaşa Caddesi boyunca devam edecek. Konak Meydanı'ndan Gazi Bulvarı'nı takip ederek Şehit Fethi Bey Caddesi'ne, bu cadde üzerinden de Cumhuriyet Meydanı'na ulaşılacak ve Şehit Nevres Caddesi'ne dönüş yapılacak. Hat cadde bitiminde Montrö Meydanı'ndan Şair Eşref Bulvarı boyunca Alsancak Gar'a bağlanacak. Alsancak Gar'dan Şehitler Caddesi boyunca devam eden güzergah, Halkapınar Köprüsü geçişiyle Halkapınar Eshot garajında sona erecek.