Kent Haberleri

İzmir Urla'daki 8 bin 700 konut ve işyeri için yıkım kararı!

İzmir Urla’nın CHP’li Belediye Başkanı Sibel Uyar, hemşerileri tarafından suçlanıyor. Çünkü; ilçedeki 8. 700 konut ve işyeri için yıkım kararı alındı. Bunlar arasında ünlü Urla Villaları ile CHP’li kadın başkanın annesine ait işyerleri de var.

İzmir Urla’nın CHP’li Belediye Başkanı Sibel Uyar, hemşerileri tarafından suçlanıyor. Çünkü; ilçedeki 8. 700 konut ve işyeri için yıkım kararı alındı. Bunlar arasında ünlü Urla Villaları ile CHP’li kadın başkanın annesine ait işyerleri de var. Ancak, bunlara dokunmayan başkan, Balıkova Mahallesi’nde yoksulların 30 yıldır oturduğu 20’şer metrekarelik 74 evi, yargı kararını beklemeden yıkmak istiyor…


Vatandaşlar 20’şer metrekarelik evlerinin yıkılmaması için geçen temmuzda CHP İzmir İl Başkanlığı’nı işgal eylemi yapmıştı. 3 gün süren eylem, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun müdahalesi ile sona ermişti. İl başkanlığında vatandaşlarla bir araya gelen İzmir vekili Musa Çam, “Genel başkanımız söz verdi. Danıştay süreci tamamlanana kadar yıkım işlemi uygulanmayacak” demişti.


AKP’ye yakın işadamı Latif Topbaş ve yandaşlarına ait İzmir’in Urla İlçesi’ndeki 18 kaçak villa hakkında İzmir 2. İdare Mahkemesi yıkım kararı vermişti. Danıştay da kararı onamıştı. Gözler Urla Belediye Başkanı CHP’li Sibel Uyar’a çevrilmişti. Ancak o, yıkım kararını uygulamadı. Şimdi ise garibanların evini yıkmaya hazırlanıyor…


Belediye Başkanı Sibel Uyar, Balıklıova Mahallesi’ndeki 74 evi yıkma kararını uygulamaya koymak için harekete geçti. Mahalle sakinlerine gönderilen tebligatlarda, evlerini tahliye etmeleri istendi ve 20 Ocak Çarşamba günü (bugün) yıkım işleminin gerçekleştirileceği bildirildi. Evlerinin yasal olduğunu savunan vatandaşlar, belediyenin yıkım kararı hakkında İzmir İdare Mahkemeleri’ne başvurduklarını ve yargı sürecinin henüz tamamlanmadığını vurguladı.


EVLERİMİZ KAÇAK DEĞİL, YASAL


Balıklıova Direnişi Sözcüsü Yusuf Altun, “Buradaki insanlar yaklaşık 30 yıl önce köy muhtarlığına ait bu arsayı kiraladılar ve üzerine yirmişer metrekarelik evler yaptılar. Bunun için devletin o zamanki yetkilisi muhtarlık ile sözleşme imzalandı. 2014’te Bütünşehir Yasası ile birlikte köy tüzel kişiliği iptal edilip Balıklıova Mahalle yapıldı ve Urla Belediyesi’ne bağlandı. Belediye Başkanı Sibel Uyar, ‘o dönem yaptığınız sözleşme yasal ama ben dikkate almıyorum, burayı yıkacağım’ diyor. Oysa buna hakkı yok. Biz hakkımızı hukukta aradık. Davalarımız İzmir İdare Mahkemeleri’nde devam ediyor. Ancak belediye başkanı yargı sürecinin tamamlanmasını beklemeden 20 Ocak Çarşamba günü evlerimize yıkım ekipleri gönderecek” dedi.


KENDİ İŞYERLERİNE DOKUNMUYOR


Yusuf Altun, “Bugüne kadar bu ilçede Urla Belediye Encümeni’nin aldığı 8 bin 700 yıkım kararı var. Bunların yaklaşık 7 bin tanesi hakkındaki yıkım kararı onaylandı. Yıkım kararı onaylananlar arasında belediye başkanı Sibel Uyar’ın kendisine ait olan ve daha sonra annesinin üzerine devrettiği işyerleri de var, Hacılar Koyu’nda AKP’ye yakınlığıyla bilinen kişiler tarafından yaptırılan kaçak villalar da var. Bunların hiçbirine dokunmuyor, bu yoksul insanların yuvalarını, yaşamını yıkmak istiyor” diye konuştu.


KILIÇDAROĞLU SÖZ VERMİŞTİ


Geçen temmuzda eylem yaptıklarını hatırlatan Altun, “Biz hukuk mücadelesi ile birlikte demokratik direnişe geçerek CHP İzmir İl Başkanlığı’nda eylem yapmıştık. Hakkımızı savunmak ve sesimizi duyurmak için yaptığımız eylemi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danıştay süreci bitmeden evlerimize dokunulmayacağı sözü verince, üçüncü gününde sona erdirmiştik. Söz şereftir, namustur. Bu anlamda, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar kendi genel başkanının onurunu, şerefini, sözünü yere düşürecek boyuta gelmiştir” ifadelerini kullandı. Altun sözlerini şöyle noktaladı: “Biz devlet arsasına çöreklenmiş insanlar değiliz. Hiçbirimiz yasa dışı hiçbir şey yapmadık. Yasal olmayan hiçbir şey de istemiyoruz. Umarım sağduyu galip gelir ve en azından yargı sürecinin tamamlanması beklenir.”


Vicdanı sızlamayacak mı?


Eşe Nine (84): Ben 84 yaşındayım. Yatalak hastayım. Tek başıma yaşadığım bu evde bana mahalle sakinleri bakıyor. Evim yıkılırsa ben ne yaparım?


Emine Özcan (71): 30 yıldır burada ikamet ediyoruz. Belediye başkanı bizi buradan niye çıkarıyor? Biz sokaklarda sürünürken vicdanı sızlamayacak mı?


Doğan İzbudak (55): Suriyeliler’e hoşgörü gösteriliyor da bize niçin böyle davranılıyor? Suriyeliler mi gelecek buraya? Biz Türkler azınlık mı kalacağız?


Kaya Yalçın (57): Evlerimiz 20’şer metrekare. AKP’li işadamı Latif Topbaş’a ait


Kıvılcım Altun (11): Ben burada doğdum. Burada hayvanlarım var. Ördeklerim, kedilerim, kuşlarım, köpeklerim… Ben gidersem ne yapar onlar?


4’ü AKP’li işadamı Latif Topbaş’a ait olan Hacılar Koyu’ndaki 18 kaçak villa, 200 hektar arazide yükseldi. Ancak o arazinin tamamı sit alanıydı.


Urla Villaları için süre 10 gün sonra dolacak!

17 Aralık yolsuzluk tapelerinde adı geçen Hacılar Koyu’ndaki Urla Villaları için Danıştay kararını 8 Ekim 2015’te verdi. AKP’ye yakınlığıyla bilinen 4’ü Latif Topbaş’a ait toplam 18 villa için ‘kaçak’ dedi. Ve yıkılmasını isteyen mahkeme kararını onadı. Urla Belediye Başkanı CHP’li Sibel Uyar ise yıkım için “yetki Çevre Bakanlığı’nda” demiş ve topu Ankara’ya atmıştı. Oysaki yıkımı yapması gereken kurum belediye idi. Uyar’ın 10 gün içinde bu villaları yıkması gerekiyor.


Sözcü/ Gökmen ULU