29 / 04 / 2024

İzmir'de 10-15 yıl içinde büyük deprem olacak!

İzmir'de 10-15 yıl içinde büyük deprem olacak!

 Ege'de dün sabah olan 5.1'lik deprem, uzmanlara göre daha büyük bir depremin ayak sesi: 3 asırdır İzmir'de büyük deprem olmadı. 10-15 yıl içinde, 7 veya üzerinde bir sarsıntı beklenebilir



Ege Denizi'nde dün sabah saatlerinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, İzmirliler'i korkuturken, uzmanlar, bu büyüklükteki depremin 'uyarıcı' nitelikte olduğuna dikkat çekti, "Bölgede 7 ve 7'nin üzerinde daha büyük bir deprem bekliyoruz" dedi.

'TARİHTE DE HEP OLDU'
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Atilla Uluğ,  İzmir  il merkezinde 300 yılı aşkın bir zamandır büyük deprem olmadığını, 10-15 yıl içinde 7 büyüklüğünde deprem beklediğini vurgulayarak, "Bu sarsıntılar asrın depremine yaklaştığımızı gösteriyor. İzmir'de bundan daha büyüklerini bekliyoruz. Tarihinde büyük depremler olmuş ve yenileri de olacak. Benim için sürpriz olmadı. Çünkü kara ve denizde çok kırılgan noktalar var" dedi. Bölge genelinde son 100 yılda 7'nin üzerinde 12 deprem olduğunu, 5.1'den daha büyüğünü yaratacak tüm koşulların bulunduğunu ifade eden Prof. Uluğ şöyle devam etti: "17'nci yüzyilda 25 bin kişinin hayatını kaybettiği deprem, kordon boyunu 60 santim çökertmiş. İzmir'de büyük deprem oluşma periyodu 400 senede bir. Buna göre 10-15 yıl kaldı diyebilirim. O nedenle binaların acilen güvenli hale getirilmesi lazım. Depremle ilgili çıkarılmak istenen kanunlar olumlu ama uygulamada imkânsız gibi duruyor."

'UYARICI BİR DEPREM'
"Depremin büyüklüğü beklediğimin altında" diyen Jeofizik Mühendisleri Odası Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan da, şunları söyledi: "Sarsıntı, İzmir'in deprem üçgeni diye nitelediğim Midilli-Karaburun-Foça üçgeni içinde oldu. Açıkçası 7 ile 7.2 arasında bekliyordum. Çünkü kuvvetli kırıklar burada birleşiyor. Jeofizik olarak diyor ki, 'Ben geriliyorum ve daha büyük patlayacağım.' Uyarıcı bir deprem ve arkasından artçılarını yaptı. Uzaydan konum belirleme çalışmalarına bakıldığında Menemen-Foça-Dikili Yarımadası'nın Çeşme'ye doğru kaydığını görüyoruz. Bu kayma bir depremle sonuçlanacaktır. Büyük deprem olmadan önce bu tür orta boy depremler uyarır. Ne zaman olacağını söylemek için orada çalışmanın yapılması gerekir. İzmir'in, kuzeyde Yamanlar ile güneyde Dikmen dağına doğru kaydırılması çabuklaştırılmalı. Bu bağlamda Bayraklı'ya yapılan çok katlı yapılar depreme başkaldırı demektir. Bile bile nasıl böyle hatalar yapılıyor anlam veremiyorum." Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise Ege'de meydana gelen depremin Van ile hiçbir ilgisi olmadığını belirterek, "Batı Anadolu'da sık sık depremler olur ama 7'yi geçmez. Burası potansiyel depremini bekleyen bölgedir. Uzun süredir deprem olmadığı için ortalama 7 civarında bekliyoruz ama 8'i bulmaz" dedi.

Prof. Ercan 'Risk var' demişti
Muğla Fethiye'de, önceki gün Fethiye Belediyesi tarafından düzenlenen bir konferansa katılan deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Fethiye Yarımadası'nda bir deprem birikimi görülmekte. En yoğun olan yer ise denizin içi" açıklamasında bulunmuştu. Ahmet Ercan'ın uyarısından sadece saatler sonra da merkez üssü Ege Denizi olan dünkü depremler meydana geldi.

Sabah


Geri Dön