05 / 11 / 2024

İzmir'de 10 milyar dolarlık yatırım cazibesi

İzmir'de 10 milyar dolarlık yatırım cazibesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Limanı ile Karşıyaka Turan arasında kalan 550 hektarlık alanı, gökdelenler bölgesi olarak imara açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, söz konusu bölgeye yalnızca fiziki olarak minimum 10 milyar dolarlık y




İzmir, son yıllarda hızla kabuk değiştirirken, kentin siluetini de değiştirip, milyarlarca dolarlık yatırımı çekecek bir imar planı geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilerek uygulamaya girdi.

"3'üncü İzmir" ya da "Yeni Kent Merkezi" gibi isimlerle adlandırılan  İzmir  Limanı ile Karşıyaka Turan arasında kalan 550 hektarlık alan, gökdelenler bölgesi olarak imara açıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bölgede arazisi bulunan 8-10 girişimcinin, yatırım yapmak için şimdiden arayışlara başladığını belirterek, "Sözkonusu bölgeye yalnızca fiziki olarak minimum 10 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Hem İzmir'in silueti değişecek hem de istihdam yaratılacak" dedi.

Başkan Kocaoğlu, İzmir'in gelişmesi için EXPO alanının da yer aldığı İnciraltı ile 171 bin hektarlık Yarımada bölgelerini de planlayacaklarını söyledi.

Eski fabrika arazilerine yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Alsancak Limanı ile Turan arasında bulunan 550 hektar alan için hazırladığı "İzmir Yeni kent Merkezi Nazım İmar Planı", görevi başında vefat eden Ahmet Piriştina döneminde gerçekleştirilen `Alsancak Liman Gerisi İçin Uluslararası Kentsel Tasarım Fikir Yarışması'nın birincisi Alman Mimar Jochen Brandi'nin projesi temel alınarak hazırlandı. İzmir'in turizm-ticaret, fuarlar-kongreler ve kültür-sanat kenti" vizyon hedefleri doğrultusunda hazırlanan plan çerçevesinde 550 hektarlık alanda, iş merkezleri, alışveriş merkezleri, eğlence merkezleri ve kültür-sanat yapıları bulunacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Limanı ile Turan arasında kalan bölgedeki Turyağ, İş Bankası, Tariş, Petrol Ofisi ve Piyale gibi büyük kuruluşların eski arazilerine yatırımlar düşünüldüğünü belirterek, "Daha şimdiden 8-10 girişimcimiz arayış içine girdi. 550 hektarlık alanın 250 hektarına 500 tane bina yapılsa, bu minimum 10 milyar dolarlık fiziki yatırım demektir. Bu bölgede oteller, iş merkezleri, rezidanslar ve alışveriş merkezleri kurulacak. İzmir'in iş merkezleri buraya kayacak. Dikey yapılanma İzmir'in siluetini değiştirecek. Kentin gökdelen ihtiyacını karşılayacak. Bu yatırımların başlamasıyla İzmir'de işsizlik sorunu da kalmayacak" şeklinde bilgi verdi.

İzmir'in gelişim hızlanacak

Kentlerin büyümesi, ileriye gitmesi, yaşayan insanlara istihdam yaratıp refah düzeylerinin yükseltilmesinin o kentin gelişimine bağlı bulunduğuna dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun için de kentin vizyonu doğrultusunda belirlediğimiz sektörlerin gelişebilmesi, yatırım yapılabilmesi için bölge planlarının, kara planlarının yapılması gerekiyor. Biz de bunu yaptık. Hem Büyükşehir Belediyesi sınırlarının bütününü kapsayan Nazım İmar Planı'nı hazırladık hem de kentin gelişmesini hızlandıracak, yatırımcıyı çekecek bölgeleri cazip hale getirecek bölgesel planlamalar yapıyoruz. Liman ile Turan arasındaki 550 hektarlık alanın imar projesinin temel amacı da bu; yani İzmir'e gelen yatırımcıya bir yatırım sepeti sunmak. İzmir'de bu eksikti. Herkes, yatırımcı gelsin, şunu yapsın, bunu yapsın diyor. İyi güzel de hastane yapmak isteyen özel girişimciye, önce biz "Buyur bu araziye yap, şu bölgeye yap' demeliyiz. Otel yatırımı yapmak için gelene de, bunun için planlanmış bir bölge göstermeliyiz. Yani, kente gelen yatırımcı nereye ne yapılacağını bilmeli. Biz, gerçekleştirdiğimiz genel ve bölgesel planlamalar ile İzmir'de bu belirsizliğe son verdik."

EXPO 2015'e hazırlık

İzmir'in, EXPO 2015'e aday olduğunu anımsatan Başkan Aziz Kocaoğlu, 8 yıl sonrasının çağdaş ve modern İzmir'inin temellerini şimdiden attıklarını vurguladı. Kentin gelişimi için İnciraltı bölgesi ile Çeşme'den, Karaburun'u da içine alarak Seferihisar'a kadar uzanan Yarımada'yı da "bölgesel plan" anlayışı ile planlamayı hedeflediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, "171 bin hektarlık Yarımada, ülkemizin en bakir ve önemli kara parçalarından biri. Deniz var, jeotermal var, güzel bir doğa var. Bu bölgeyi uluslararası bir proje yarışması ile planladığımızda sağlıktan turizme uzanan müthiş yatırım olanakları ortaya çıkacak. Dünyanın yatırımını buraya çekeriz ve İzmir gerçekten çağ atlar. Kentin ve kentlinin ekonomik düzeyi ve buna bağlı olarak yaşam standardı yükselir" dedi.

Proje neleri öngörüyor?

*1000 ölçekli uygulama imar planı çalışmaları sırasında Turan bölgesindeki iki turizm ve ticaret adasının bulunduğu bölgede "belediye hizmet alanı yeri" ve "bölgesel otopark" belirlendi.

*Bayraklı'daki sosyal ve kültürel tesis alanındaki emsal değeri kaldırılıp alt ölçekte çevre yapı adalarındaki emsal değeri aşılmaması gerektiği plan notu ilavesi getirildi.

*Demiryolu ile Anadolu Caddesi arasındaki sosyal ve kültürel tesis alanı kullanımı belediye hizmet alanı kullanımına dönüştürüldü.

*Karşıyaka Salhane bölgesindeki otopark alanı bölgesel otopark olarak belirlendi.

*Karşıyaka Salhane bölgesinde yer alan park alanının altı, zemin altı bölgesel otopark olarak belirlendi.

*Çınarlı bölgesindeki resmi tesisin kuzeyindeki yeşil alan bölgesel otopark kullanımına dönüştürüldü.

*Liman gerisinde Tariş'in ve Şark Sanayi'nin bulunduğu bölgede 1000 ölçekli uygulama imar planlarında yapılan detaylı ulaşım etüdleri doğrultusunda taşıt yolu bağlantılarında değişiklikler yapıldı.

*Planın güneyinde Yenişehir Gıda Çarşısı'ndan, kuzeyindeki metro ve demiryolu fiziki yapılanması nedeniyle Alsancak, Halkapınar kavşağı yönüne çıkış olmadığı, bu durumun ulaşım ve trafik akışında ciddi sorunlara yol açtığı dikkate alınarak bu bölgede 24.50 metrelik yeni bir ulaşım bağlantısı önerisi getirildi.

*Liman gerisindeki eğitim alanının kuzeyindeki park alanının altı zemin altı bölgesel otopark olarak belirlendi.

*Liman gerisinde Mürselpaşa Caddesi'nin güneyindeki 12 metrelik taşıt yolu 17 metre olarak önerildi.

*Halkapınar'da yer alan DGM alanının mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğundan belediye hizmet alanı kullanımına dönüştürüldü.

*Atatürk Stadı'nın batısında yer alan otopark alanı bölgesel otopark kullanımına dönüştürüldü.

*Planda trafo merkezi ve belediye hizmet alanı ibareleri eklendi.

*Alsancak'tan gelen Mimar Sinan Caddesi'nin plan alanı ile bağlantı kısmı zemin altına alınarak ve 24.50 metreye çıkarılarak sağlandı.

REŞAT YÖRÜK/EKONOMİST


Geri Dön