03 / 05 / 2024

İzmir'de 1.5 yılda, 672 bina için yıkım kararı çıktı!

 İzmir'de 1.5 yılda, 672 bina için yıkım kararı çıktı!

Kamuoyunda 'kentsel dönüşüm' olarak bilinen deprem riski altındaki binaların yıkılarak yeni binaların yapılmasını sağlayacak yasada İzmir'in yavaş ilerlediği belirtildi. Kent genelinde 313 bin yapının yıkılması öngörülmüştü...



Deprem riski altındaki binalarda uygulanacak projeyle, kent genelinde 313 bin yapının yıkılması öngörülmüştü Kamuoyunda 'kentsel dönüşüm' olarak bilinen deprem riski altındaki binaların yıkılarak yeni binaların yapılmasını sağlayacak yasada İzmir'in yavaş ilerlediği belirtildi.
Yasanın çıkmasının üzerinden 1.5 yıl geçmesine rağmen İzmir'de sadece 672 bina için yıkım karan çıktı. Oysa aynı dönemde İstanbul'da yıkım karan çıkan bina sayısı 26 bin oldu. İzmir'de sadece 30 müteahhit kentsel dönüşüm yasası kapsamında inşaat yapmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuru yaptı.
Hızlanmak gerekiyor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  İzmir  Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan, afet riski kapsamında kent genelinde 313 bin yapının yıkılmasının öngörüldüğünü belirterek, "Şu ana kadar yıkılacak bina sayısı çok az. Tablo çok parlak değü. Yıl sonu itibariyle yıkılacak bina sayısını 2 bine çekmek istiyoruz. 4 ay içinde bu rakamı yakalamak istiyoruz. Hızlanmak zorundayız" dedi. Yaşacan, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasa'nm çıkmasının üzerinden 1.5 yıl geçtiği halde İzmir'in harekete geçemediğini söyledi. Kentsel dönüşümle ilgili bugüne kadar 18 bin kişiyi bilgilendirdiklerini belirten Yaşacan, "İzmir'de başvurular beklediğimiz gibi değil. Kentte 672 yapıya yıkım kararı çıkartıldı. Bu rakam İstanbul'da 26 bin. Yavaş ilerleme İzmir'i olumsuz etkiliyor. Yıl sonu itibariyle yıkılacak bina sayısını 2 bine çekmek istiyoruz. Bu noktada müteahhitlere ve yerel yönetimleYaşacan, kentsel dönüşüm projesiyle ilgili, belediyeler ve müteahhitlerin daha çok çaba harcaması Kentsel dönüşüm projesi İzmir'de beklenen hızda ilerlemiyor. Yasa çıkalı 1.5 yıl oldu ama bugüne kadar yalnızca 672 bina yıkıldı.
re büyük görev düşüyor" diye konuştu.
TOKİ de gelsin TOKİ'nin İzmir'de hep eleştirildiğini vurgulayan Yaşacan, "Oysa TOKİ, Türkiye genelinde 500 binden fazla konut yapmış durumda. İzmir'in kentsel dönüşüm sürecinde  TOKİ  yer almalı. Herkes kendi konutunu yapacak güçte değil. Müteahhitler belirli bir kar payı ile çalışıyor. TOKİ daha avantajlı evler yapabilecek. Tıpkı belediyeler gibi işleri etap etap müteahhitlere ihaleyle verecek. Buraya İstanbullu, Ankaralı firmalar katılmasın diye bir kural olamaz. Bu noktada İzmirli müteahhitler güçbirliği yapacak. Sadece TOKİ değil bakanlığımızın yan kuruluşlarından biıi olan İlbank da bu işin içinde yer alabilir. TOKİ kötüdür demenin kimseye faydası yok. Müteahhitler TOKİ'den korkmasın. İşi yine İzmirli müteahhitlere verecekler. TOKİ organizatör olacak. İzmirli müteahhitler derslerine biraz çalışırlarsa Yaşacan, kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen Karabağlar'da 1 7 bin, Menemen'de 2 bin 100, Narlıdere'de 5 bin 500 konut, Karabağlar-Buca'da 5 bin 400 işyeri ve konutun olduğunu söyledi. Kentsel dönüşüm alanında belirlenen bölgede, kent genelinde 30 binden fazla konutun yıkılacağını belirten Yaşacan, "Bizim tespit ettiğimiz alanlara bakıldığında ise bu rakamın 313 bin konuta kadar çıkması öngörülüyor. Bu rakam daha yüksek, örneğin, deniz kıyısındaki yapılar riskli alanlar içinde değil ama riskli binalar. Yerel idarelerimiz, müteahhitlerimiz harekete geçmek için neyi bekliyor?" dedi.
bu yasa ile kendilerine büyük avantajlar sağlanacağım görecekler. İzmirli bütün müteahhitlerin hepsine iş versek yine yetiştiremezler" dedi. İnsanların binalarım yıkarken kentsel dönüşüm kapsamında yapmadığım belirten Yaşacan, "Bilseler ki bu kanun kapsamında ruhsat harçları, tapu harçları muafiyeti, otopark ücreti muafiyeti, KDV avantajı var. Bunu ne yazık ki değerlendirmiyorlar" şeklinde konuştu.
Başkanlara uyarı Kentsel dönüşüm konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çalıştığım dile getiren Yaşacan, "İlçe belediyelerin de dönüşümü yaygınlaştırması lazım. Bu yasa belediyeleri güçlendiren, ellerini kuvvetlendiren bir yasa. Kaçak binaları yıkamıyor belediyeler. Bu yasa alanları düzeltmek için biçilmiş kaftan. Vatandaşı ikna ettikten sonra hiç gürültü çıkarmadan evlerini teslim edecekler. Seçim döneminde kentsel dönüşümle ilgili projesi olmayan başkan adaylarının başarılı olacağını sanmıyorum" dedi.


Yeni Asır

Geri Dön