Kent Haberleri

İzmir'de açılan Türkiye’nin ilk Kadın Müzesi ziyaretçilerin akınına uğradı!

Konak Belediyesi tarafından Basmane semtinde geçen hafta açılan müzeyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Müze Koordinatörü Serpil Birsin İzmir'de açılan Türkiye’nin ilk Kadın Müzesi'nin ziyaretçilerin akınına uğradığını belirtti...

Konak Belediyesi tarafından Basmane semtinde geçen hafta açılan müzeyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Müze Koordinatörü Serpil Birsin, 3 kattan oluşan müzeyi eski eserlerin gösterildiği bir merkez olarak değil kadınlara yönelik tasarımların yer aldığı, kadının sosyal hayattaki önemini anlatan temaların sergilendiği bir alan olarak düzenlediklerini ifade etti.


Sergilenen eserlerin tamamının bağış olduğuna dikkati çeken Birsin, şu bilgileri verdi:


"Buradaki her odanın farklı bir hikayesi var. Antik çağdan günümüze kadar Anadolu kadınını anlatan bir odamız, tarihte öncü rol oynamış kadınlara ait fotoğraf ve bilgilerin yer aldığı bir odamız var. Protesto odasında kadınların başı çektiği toplumsal olaylar hakkında bilgi veriliyor. Müzenin en fazla dikkati çeken bölümlerinden birisi de 19 ve 20'inci yüzyıla ait aksesuarlar, giysiler ve gelinlikler. Burada sergilediğimiz boynuzdan taraklar özellikle ziyaretçilerin en fazla fotoğrafını çektiği eserler arasında yer alıyor. Yine Zuhal Yorgancıoğlu, Yıldız Kenter'e ait giysilerle Aysel Gürel'in şapka ve perukları da dikkati çekiyor." 


Birsin, açıldığından bu yana müzeye her gün en az 200 kişinin ziyarete geldiğini, bu ilginin kendilerini şaşırttığını belirterek, "Çoğunluğu kadın olan ziyaretçiler, Kadın Müzesi'nden oldukça memnun ayrılıyorlar. İzmirli rehberlerin de müzeyi benimsemesi sonucu çok sayıda grup müzeyi ziyaret ediyor. Bu yoğunluğu görmek bizi çok memnun etti. Müzenin yeni bağışlarla zenginleşeceğini düşünüyoruz. Burası yaşayan bir müze olacak. Müze içindeki atölyede eğitim çalışmaları yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.


Müzede M.Ö. 1950 yılından bu yana evlilik belgelerine ait fotoğrafların sergilendiği Evlilik Cüzdanında Yolculuk Sergisi, 1828 ekmek zammı protestosundan şiddeti protesto eden kadın eylemlerinin konu edildiği farklı gazete kupürleri, Anadolu'da yaşayan farklı kültürlere ait kıyafet ve akseuar örnekleri yer alıyor.


AA