Genel

İzmir Alsancak bölgesinde ofis yatırımları artıyor!

Son yıllarda Bayraklı' da bulunan adliye binası çevresinde ve Alsancak Bölgesi ' nde ofis kullanımlarının yoğun olacağı; yeni yatırımların da bu bölgelerden yer seçtiği görülüyor...

Son yıllarda Bayraklı'da bulunan adliye binası çevresinde ve Alsancak Bölgesi'nde ofis kullanımlarının yoğun olacağı; yeni yatırımların da bu bölgelerden yer seçtiği görülüyor. İzmir, Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olarak konut sektörü açısından da önemli bir gelişme potansiyeli taşıyor.



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin hazırladığı Gayrimenkul Araştırma Raporu-14'te İzmir'de ofis yoğunluğunun da yer değiştirdiği ortaya çıktı. Şimdiye kadar Çankaya, Alsancak, Konak, Karşıyaka ve Bornova ofis yoğunluğunu taşıyan bölgeler olurken, son yıllarda Bayraklı bölgesi içerisinde bulunan adliye binası çevresinde ve Alsancak Bölgesi'nde ofis kullanımlarının yoğun olacağı; yeni yatırımların da bu bölgelerden yer seçtiği görülüyor. İzmir, Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olarak konut sektörü açısından da önemli bir gelişme potansiyeli taşıyor. 


Bugüne kadar İzmir'de Çankaya, Alsancak, Konak, Karşıyaka ve Bornova genelde ofislerin yoğun olduğu bölgelerdi. Ancak ofis yatırımlarında son dönemde Bayraklı öne çıktı. İzmir'de ofis kullanımı, bölgeler bazında, sektörlere ve kullanım türüne göre boyut ve fiyat farklılığı gösteriyor. Karşıyaka, Bornova-Bayraklı Bölgesi civarında muayenehane, hukuk bürosu, diş hekimi, mali müşavir ve muhasebe gibi bireysel kullanım amaçlı ofisler ağırlıklı olduğu için, bu bölgelerde 150 metrekare üzerinde ofis bulmak oldukça zor. 


Çankaya, Konak ve Alsancak gibi baskın merkez özelliği taşıyan bölgelerde ise sektörel yapının karma olması ve bölgenin yüksek çekim gücü nedeniyle daha çeşitli ofis kullanımlarının bulunduğu gözlenmekte. 


283 BİN KONUT 


İzmir'de son yıllarda özellikle üst gelir düzeyine yönelik olarak konut piyasası hızlı bir gelişme içinde. Yapılan araştırmalara göre, önümüzdeki 6 yılda kentte 283 bin konuta daha ihtiyaç duyulacak. Bu talebin gerekçesi olarak da kentsel dönüşüm çalışmaları ve piyasa dinamikleri gösteriliyor. Gayrimenkul Araştırma Raporu-14'te yer alan 'İzmir Gayrimenkul Değerlendirme ve Öngörüler'e göre, önümüzdeki 7 yılda nüfus artışı, kentsel dönüşüm ve konut yenileme kaynaklı talep artışına bağlı olarak toplamda 283 bin adet konut ihtiyacı olacak. Yapılan çalışmaya göre, İzmir'de 2013-2020 yılları arasında kentli hane halkı sayısında 163 bin artış olacak ve buna bağlı olarak da aynı dönemde 163 bin konut ihtiyacı doğacak. 





Murat ERVİN/ Habertürk Gazetesi