İzmir'de Ayavukla Kilisesinin müştemilat binası müze olacak!
Mustafa Kemal Atatürkün direktifiyle Asar-ı Atika Müzesi olarak bir süre hizmet veren ve uzun yıllardır metruk biçimde bulunan Aziz Vukolos Kilisesinin müştemilatlarından birisi artık Basın Müzesi olarak hizmet verecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından imzalanan protokolle Türkiye’nin üçüncü Basın Müzesi’ni İzmir’e kazandırmak için çıkılan yolda önemli bir viraj alındı.
19. yüzyılın ikinci yarısı Rum Ortodoks Kilisesi olarak kurulan, 1924 yılından itibaren Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle Asar-ı Atika Müzesi olarak bir süre hizmet veren ve uzun yıllardır metruk biçimde bulunan Aziz Vukolos Kilisesi’nin müştemilatlarından birisi artık Basın Müzesi olarak hizmet verecek. İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Ege Üniversitesi, Basın Müzesi’nin işletime alınması ve kullanılması için birlikte çalışacak. Kilise’nin içinde düzenlenen protokol imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Mustafa Moroğlu ve İlknur Denizli, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, İzmir Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyeleri, Büyükşehir ve İl Genel Meclisi meclis üyeleri, eski belediye başkanları, basın kuruluşları temsilcileri ile basın mensupları katıldı. TÜRKİYE'NİN ÜÇÜNCÜ MÜZESİ OLACAK Bugünün tarihe not düşülecek bir gün olduğunu söyleyen TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel, “Ama gazeteciler olarak yaşadığımız bu günler de tarihe not düşecektir. Evlatlarından, ailelerinden, okurlarından koparılan gazetecilerin acısı da tarihe not düşecektir” dedi. 1946 yılında kurulan İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin bir belleği olmadığını üzülerek bildiren Atilla Sertel, İzmir basın tarihine ışık tutacak Basın Müzesi ile gazeteci büyüklerin isimlerinin, eserlerinin yaşatılıp, gelecek kuşaklara aktarılacağını söyledi. Sertel, müzede öldürülen gazetecileri simgeleyen bir heykel yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da konuşmasında, “Ege Üniversitesi olarak Türkiye’de üçüncüsü açılan müzeye önderlik yapmaktan gurur duyuyoruz” dedi. VİRANEYDİ, AYAĞA KALKTI Basın Müzesi ile gazetecilik mesleğine emeği geçenlerin anısını yaşatmak ve geçmişin deneyimlerini gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “Burası eskiden viraneydi. Bu bir başlangıç. Buradan Kadifekale’ye, Cicipark’tan Konak’a Fevzipaşa’dan tekrar buraya kadar tüm bölge güzelleşecek” dedi. 270 hektar büyüklüğündeki tarihi aksı ayağa kaldırmak için ciddi çalışmalar yaptıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Roma Antik Tiyatrosu’nun kamulaştırmasına başladık. Ege Medeniyetleri Müzesi için hazırlık yapıyoruz. Müze yerindeki etütler sonucunda uygun olduğu öngörüldü. Yakında başlayacağız. Kadifekale ve Kemeraltı’nda çalışmalar sürüyor. Tarihi aksın toparlanması için birçok binayı restore ediyoruz. Kale’de 420 dönümlük bir kent ormanı yarattık. İzmir, tepelerinde bir taç kazanıyor” diye konuştu.