05 / 05 / 2024

İzmir'de dev projelerde Epig Mimarlık'ın imzası var!

İzmir'de dev projelerde Epig Mimarlık'ın imzası var!

İZMIR'de yüksek katlı yapılardan hastane ve üniversitelere kadar pek çok pıestıjli inşaat projesinin yaratıcısı Mimar Semiha Güneş, sahip olduğu şirketi Epig Mimarlık bünyesindeki işlerle sessiz sedasız sayısız başarıya imza atıyor.



İZMIR'de yüksek katlı yapılardan hastane ve üniversitelere kadar pek çok pıestıjli inşaat projesinin yaratıcısı Mimar Semiha Güneş, sahip olduğu şirketi Epig Mimarlık bünyesindeki işlerle sessiz sedasız sayısız başarıya imza atıyor. 


Sadece İstanbul'dan değil; yurtdışından gelmiş pek çok mimarla rekabetini, yaşadığı kenti çok iyi tanıması sayesinde avantaja dönüştüren Güneş, sektöründe oncu bilinen İstanbullu şirketlere de danışmanlık yaparken sektördeki pek çok kadına da örnek oluyor. 


inşaat sektörünün canlanmasıyla pek çok mimar da buyuk un kazanırken İzmir'de bilinen pek çok projenin mimari tasarımın üstlenen ancak bugüne kadar çalışmalarını buyuk bir sessizlik ve mütevazılıkla sürdüren Epig Mimarlık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş, kent siluetine yapacağı katkıları, gelecek hayallerini Hürriyete aktardı. Eğitimi ve kariyerinin tamamım İzmir'de geçiren, tum projelerinde en büyük kriteri "Izmirlilik" olan Güneş, arazi fakiri İzmir'e kimliği olan binalar katmanın önemini vurguladı, şöyle dedi: 


KİMLİĞİ OLAN BİNALAR "Bıı defa İzmir'in halkını, gunluk yaşamı bilmek gerekiyor  İzmir  aslında aile yaşamında tutucudur. geleneklerine bağlıdır. İstanbul'a gore daha az acelecidir, komşuluk hala bitmemiştir. Projelere de bunlarla bakmak lazım. Şimdi İstan bul yabancı mimarların ilgi odağı. Bunlar Izrııü'e de gelmeye başladılar ancak bizim de piyasada alternatif olduğumuzu düşünüyor um" dedi. 


YÜKSEK BİNA GÜVENLİ 

İzmir'in bir özelliğinin de kanun ve yönetmeliklerin çok ciddi uygulanması olduğunu aktaran Gııneş. "Bu İstanbul'da daha esnek. O yüzden Iz mir deki hemen hemen butun mimarlar işin hu kukunu bilerek bina yapmayı öğrenir. Hem kurallara uyacak, hem arsa verileri maksimum düzeyde değerlendirecek hem de dıştan göze hoş gelen farklı tasarımlar yapacaksınız" diye konuştu. İzmir'deki deprem riski hakkında da konuşan Güneş, "Tum projelerimizde dünya kriterleri ne uygun zemin etüdü yapılıyor. Yüksek yapının depreme dayanıklılığı 8 katlı binadan daha yuksek. Rüzgar açısından demiyorum, o farklı bir boyut. Ancak deprem açısından bina yükseldikçe deprem dayanıklılığı daha artıyor" bilgisini verdi. 


EKOLOJİK SOSYALLEŞME 

¦ Güneş, mimarinin ekolojik boyutu konusunda da çok hassas olduklarını dile getirerek. Yaşaı Üniversitesi binasını Enerji Yönetmeliği çerçevesinde sertifika alınabilecek şekilde tasarladıklarını, bu konuda örnek bir projeye imza attıklarını vurguladı. Bunların yanı sıra yüksek binalarda sosyal alanlara ve katlardaki yeşil alanlara çok buyuk önem verdiklerinin altını çizen Güneş, günümüzde insanların sosyalleşmesi için mimarinin de katkısının bulunabileceğine işaret etti. 


BASARI VE KARLILIK 

¦ Sadece çok yüksek binaların başarı simgesi olama vacağını, iki katlı bir binanın da çok güzel olabildiğini anlatan Semiha Güneş, sırf yüksek binalar yapmak için ekonomik unsurların goz ardı edilmemesi gerektiğini savundu. Güneş. "Mesela sattığınız alandan daha buyuk bir merpeniniz varsa o karlı bir yatırını değildir. Sırf yükselmek için böyle bir dengeyi bozmanın bizce anlamı yok. 

Ama arsa size o yüksekliği veriyorsa durum değişir. Kriterler arasında karlılığı düşünmek lazım. Biz heykel yapmıyoruz. Binayı tüm yönleriyle değerlendirmeliyiz" dedi. 



Mimar Semiha Güneş'in imzası pek çok simge İzmir yapısında var. İşte bunlardan bazıları: Megapol Tower, Yaşar Üniversitesi, Şifa Hastanesi. My Via 414, B'oliva. Şu anda üzerinde çalıştıkları Narova Projesi sanayi bölgesi ve gecekon dulaıın içinde adeta küçük bir çağdaş kasaba olacak. 

Öte yandan Epig Mimarlık Torunlar, Cengiz İnşaat gibi firmaların izmir'deki yatırımlarını projelendirir ken: Istinye Park, Iş Gayri Menkul ve Zorlu'nun danışmanlığını yürütüyor. 


Hürriyet Ege


Geri Dön