26 / 11 / 2024

İzmir'de evleri hasar gören depremzedeler göç edecek!

İzmir'de evleri hasar gören depremzedeler göç edecek!

İzmirli depremzedeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından taleplerinin giderilmediğine ve bu gidişle bölgeden zorunlu olarak göç edeceklerine dikkat çekti.




İzmir’de 30 Ekim 2020'de Seferihisar açıklarında yaşanan 6,9 şiddetindeki depremin üzerinden 9 ay geçerken, yaklaşık 85 bin vatandaş konutunu depremde kaybetti. BirGün Gazetesi'nden Berkay Sağol'un haberine göre; depremin ardından orta hasarlı ve ağır hasarlı konutlar başta olacak şekilde az hasarlı ve hasarsız evler de tahliye edildi. Depremzedeler ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından taleplerinin giderilmediğine ve bu gidişle bölgeden zorunlu olarak göç edeceklerine dikkat çekti.

İzmir de evleri hasar gören depremzedeler göç edecek!

Müteahhitlerin, yeni inşa edilecek olan konutlar için kendilerine 500 bin Türk Lirası fiyat verdiğine vurgu yapan ve bu fiyatları ödmee güçleri olmadığının altını çizen depremzede Suna Özgündüz “17 yaşında bir kızımla beraber yaşıyorum ve 1,5 yıldır işsizim. Hiç değilse ‘evim var ve kira ödemiyorum’ diyordum. Birdenbire deprem gerçeğiyle yüzleştik. Depremin ardından 30 bin TL eşya yardımı yapılacağı açıklandı ama 1 saat evime girdiğim ve bazı eşyalarımı aldığım için bu yardımı hiç alamadım. Sadece 10 bin TL kira yardımı alabildim o da pek bir işe yaramadı. Ben 30 bin TL’ye güvenerek borç almıştım ve hiçbirini ödeyemedim. Borç aldığım kişiler depremzede olduğum için bir şey demiyor ama ben her gün bunun altında eziliyorum” diye konuştu.

Şu anda kirada yaşadığı konutun sahibinin depremzede olduğunu bilmesine rağmen 1 senelik kirayı peşin aldığına dikkat çeken Özgündüz, şöyle konuştu: 

“Müteahhitler 500 bin TL’den aşağı fiyat vermiyor. Biz bu parayı nasıl bulacağız? Hadi bulduk diyelim bunun taksitini nasıl ödeyeceğiz? İnsanlar hem kira ödeyecek, hem yeme, içme ve diğer ihtiyaçlarını karşılayacak hem de 8 bin TL ayıracak ki kredi taksitini ödesin. Bu rakamı şu dönemde kim ayırabilir? Ben ailemden, arkadaşlarımdan gelen 100, 200 TL’lerle hayatımı idame ettirmeye çalışıyorum. 51 yaşına kadar kimseye boyun eğmedim şimdi insanlardan gelecek 100 TL’ye bakmak zorunda kaldık. Devlet bizi bu konuda tamamen yalnız bıraktı. Bir tane bile ışık yansa o umuda tutunup yaşamaya devam edeceğiz.”

İzmir de evleri hasar gören depremzedeler göç edecek!

‘ŞEHRİ TERK EDECEĞİM’

Depremin ardından pek gündeme getirilmeyen Karşıyaka'da yaşayan ve binası orta hasar gören Arzu Andaç ise, İzmir'den mecburen Sivas'ın Suşehri'ne taşınacağını dile getirdi. Andaç, “Binamıza orta hasarlı raporu verildi ve itiraz süreci geçtiği için bir şey yapamadık. Bizim evlerimiz yıkılma aşamasında, şu an tebligatlarımız geldi yakında da elektriğimiz, suyumuz kesilecek. Ben çalışmıyorum işsizim ve kızımla birlikte yaşıyorum. Şu an da evimizden çıkartıldığımız için kızımla birlikte memleketim olan Sivas'a göç etmek zorundayız. Evim burada İzmir’de benim ama evimi kurtarmak için kredi de çekemiyorum, çünkü çektiğim zaman ödeme imkânım yok. Ben evimi kaybetmenin mağduriyetini yaşıyorum. Nereye gitsem elim boş dönüyorum sorularım hep cevapsız kalıyor. Yardımcı olacağını söyleyenler de sadece sözde kalıyorlar. Kızımın da benim de burada bir hayatı vardı hiç istemesem de gitmek zorunda kalacağım” ifadelerini kullandı. 

İzmir de evleri hasar gören depremzedeler göç edecek!

ÇÖZÜM NOKTASI CUMHURBAŞKANI

Kentsel dönüşümcü değil depremzede olduklarına dikkat çeken ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin Dünya Bankası’yla gerçekleştirdiği 330 milyon dolarlık kredinin depremzedelere bir nefes olacağına vurgu yapan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, şu açıklamalarda bulundu:

“Depremzedeler mağduriyetlerini iletebilecekleri muhatap bile bulamıyor. Kentsel dönüşüm kredisini kaldırabilecek gücümüz yok. Biz ödemeyelim demiyoruz. Borcumuzu ödeyelim ama makul seviyelerde ödeyelim. Bizim yüzde 30’luk bir emsal artışı talebimiz var. Bu konu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan belediyeye, belediyeden de bakanlığa gönderiliyor. Milletvekilleri bir komisyon oluşturup bu sorunlarımızı çözebilir. En acil şekilde dertlerimizin çözülmesini istiyoruz. Biz arada kalırken yaklaşık 9 ay gibi bir zaman geçti. Biz rant istemiyoruz. Yüzde 30 emsal artışı verildiği zaman müteahhide gidecek olan para 500 bin TL’lerden 200 bin TL’lere çekilir. Bunu da kentsel dönüşüm kredisi adı altında değil, depremzedeyi destekleme adı altında bir krediyle 18 yıllık vadeyle ödeyebiliriz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Dünya Bankası’yla yaptığı 330 milyon dolarlık kredi anlaşmasını Cumhurbaşkanı onaylarsa, depremzedelerin bir kısmını bu kredi kurtaracak.”

Sorunlarının imece usulüyle çözüme kavuşacağına vurgu yapan Özkan, şöyle konuştu: 

“Yıkılan evlerin altında sadece depremzedeler ezildi. İntihara meyilli olup bana mesaj gönderen kişiler var. Kirasını ödeyemeyen insanlar var. Bu insanlar nereye kadar ötelenecek. Artık çok geç oldu ve bir yol haritasının belirlenmesi gerekiyor. Kredi onaylanırsa, emsal artışı emri verilirse ve destek kredisi açılırsa biz bunu ödeyebiliriz. Buradaki insanların çoğu emekli ve en çok maaş alan 4 bin TL alıyor. 7-8 bin TL gibi bir krediyi ödemelerine imkân yok. İnsanların bir kısmı 250 bin TL’ye evlerini müteahhitlere satıyor. Ekonomik durumu iyi olanlar da var ve onlar da evlerin bir an önce yapılmasını istiyor. Bu durumu dengelemek lazım. Konunun bitim noktasının Cumhurbaşkanı olduğunu çok iyi biliyoruz."

İzmir'de yıkılan 5 binanın gerçekleri ortaya çıktı!

Kamil Okyay Sındır'dan İzmir'deki deprem konutlarına ilişkin önerge!


Geri Dön