Kent Haberleri

İzmir'de Haberleşme Müzesi açıldı!

İzmir’de Karşıyaka Belediyesi tarafından hayata geçirilen Haberleşme Müzesi düzenlenen törenle açıldı. Müzede 300 parça tarihi özelliklere sahip materyaller bulunuyor. Müze, Karşıyaka'nın altıncı müzesi olma özelliğini taşıyor...


İzmir’de Karşıyaka Belediyesi tarafından hayata geçirilen Haberleşme Müzesi düzenlenen törenle açıldı. Müzede 300 parça tarihi özelliklere sahip manyetolu, çevirmeli ve tuşlu telefonlar, mors, telgraf, teleks, kripto cihazı, telefon santralleri, santral parçaları, operatör kulaklıklar, filatelik malzemeler, telefon kartları, sahra telsiz telefonları, radyolar, denizaltı radyo alıcı cihazları gibi materyaller bulunuyor.


Haberleşme tarihini bünyesinde barındıran müzenin açılışında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, müzelerin tarihin kütüphanesi olduğunu belirterek, “Karşıyaka’yı kütür ve turizm vizyonuyla geleceğe hazırlarken butik müzeleri itici güç olarak seçtik“ dedi. Sanayisi ve tarımı olmayan Karşıyaka’da turizm ve kültürü öne çıkarmak için başlattıkları çalışmalar kapsamında Karşıyaka’ya altıncı müzeyi kazandırdıklarını vurgulayan Durak, “Türk Telekom’da yıllarca çalışıp telefonları biriktiren Abdullah Erek’in önerisi ile yola çıktık. Bir inşaatın şantiyesi olarak kullanılan bu binayı yeniden planlayarak hazırladık. Tarihe ışık tutacak bu müzeyi hazırladık. Karşıyaka’da butik müze sayısını ona çıkaracağız. Eski araçlar müzesi de hazırlanıyor, çok yakında açılacak” diyerek yeni müze müjdesi de verdi.


Müzelerin kolay hazırlanmadığını da belirten Durak, “Turizm dediğimizde bize güldüler. Karşıyaka, Çiğli ve Bayraklı’nın ayrılması ile küçüldü. Ancak ne kadar küçülürsek küçülelim, bir damladan dev olabiliriz. Göreve geldiğimde kentimizde tesis yok denecek kadar azdı. Bugün birçok konser, kongre salonları, düğün salonları bulunuyor. Geçmişten ders alan, geleceği hazırlarken kendi kimliğini de öne çıkaran bir çalışma içinde olduk. Geçmişten ders almazsak bilimden uzaklaşırız, her şeye bireysel bakarız“ diye konuştu.


Karşıyakalıların kendi kentlerinde yaşamaktan mutlu olduklarını da belirten Başkan Durak, “Karşıyaka artık 10 yıl öncesinin Karşıyaka'sı değil. Kendine has sesleri ve renkleri ile hareket ediyor. Karşıyaka’da yaşayan herkes 'Karşıyakalıyım' demekten gurur duyuyor. Burada yaşayan herkes mutlu olduğunu söyleyebiliyorsa önemli olan budur“ şeklinde konuştu.


HABERLEŞME MÜZESİ


Örnekköy 7445 Sokak'ta özgün mimari yapısı ile dikkat çeken Karşıyaka Belediyesi Haberleşme Müzesi’nde 300 parça tarihi özelliklere sahip materyal bulunuyor. Müzede manyetolu, çevirmeli ve tuşlu telefonlar, mors, telgraf, teleks, kripto cihazı, telefon santralleri, santral parçaları, operatör kulaklıklar, filatelik malzemeler, telefon kartları, sahra telsiz telefonları, radyolar, denizaltı radyo alıcı cihazları, diktafon (eski dönem ses kayıt cihazı), gemi içi haberleşme telefonları, antika güvercin yarışı hakem saati, duvar telefonları bulunuyor.



Star Gazetesi