İzmirde ilk yat limanı Pasaporta yapılacak!
İzmir'e 10 yat limanı yapılacağını daha önce belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ilk marinanın Konak Alışveriş Merkezi ile Pasaport İskelesi arasında kalan bölgede kurulacağını kaydetti
İzmir'e 10 yat limanı yapılacağını daha önce belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ilk marinanın Konak Alışveriş Merkezi ile Pasaport İskelesi arasında kalan bölgede kurulacağını, Egeli Sabah ekibine açıkladı. Kalem Savaş Ay eşliğinde ziyaret ettiğimiz Yıldırım, projenin etüt çalışmalarını sürdüğünü dile getirerek, Marina için Konak Pier tarafını hariç maya karar verdik. Çünkü, dahil edersek itilaflar devam edecek ve işin gerçekleştirilmesi zora girecek. Zaman kaybetmek yerine, 'burayı ayrı tutalım' dedik. Ama alanın tümü özelleştirmeye dahil edildiği için planların tümüyle ihaleye çıkacağız. Belki ilerleyen zamanlarda dahil edilebiliriz. Şimdilik alışveriş merkezlerinin olduğu yeri dahil etmeyeceğiz. Orada maalesef herkes birbiriyle davalı olmuş. Bir anlaşma zemini bulunmaya çalışıldı ama çok mümkün olmadı" dedi.
BARINMA
Etüt çalışmalarının ardından gelecek rapor doğrultusunda bir plan hazırlanacağını kaydeden Yıldırım, Pasaport'un İzmir'in kent merkezinde olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, "Bu marinada ağırlıklı olarak yatların konaklama ve barınmalarına dönük bir proje hazırlıyoruz. Eğer çekçek alanı yapabileceğimiz bir alan için uygun karar çıkarsa, onu da yapacağız. Olamazsa burası daha ziyade barınma ve konaklama şeklinde hizmet verecek" dedi. Yıldırım, Mart ayında ihaleye çıkılacak olan Pasaport Marina'nın altyapısının hazır olduğuna dikkat çekerek, projenin çok hızlı bir şekilde devreye gireceğini dile getirdi. Kruvaziyer Limanı'nın imzasının kendisinden çıktığı, dosyanın şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın önünde olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, "Kurvaziyer Limanı'nı da imzaladık. Erdoğan (Bayraktar) Bey'e gönderildi. Erdoğan Bey de imzaladıktan sonra, Başbakanımız Sayın Tayyip Erdoğan'a gidecek. Başbakanımızın da imzasını aldıktan sonra, ihale ilanı Resmi Gazete'de yayınlanacak. İki ayılık bir askı süresi var. Bu sürenin bitmesiyle birlikte ihaleye çıkılacak. Muhtemelen bunu da Mart başında ihaleye çıkarmış oluruz" dedi. Yıldırım, limanın özelleştirilmesiyle ilgili de şöyle konuştu. "Bu konuda çok aceleci davranılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Şu anda limanla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Şartlar ne zaman müsait hale gelirse, yapmak lazım. Tabii İzmir'in gelecek 15-20 yıllık projeksiyonunu dikkate alıp liman bölgesini ona göre şekillendirmemiz gerekiyor. Şu anda Kuzey Ege Limanı'nın yapımına başladık. Petkim Liman yapıyor. Ege Gübre bir liman yapıyor, birçok iskele var. Bütün bunları dikkate alınca, İzmir Limanı'nı da uzun vadede nasıl ele almamız gerektiğini iyi etüt etmemiz lazım."
YENİLERİ SIRADA
İzmir'de marina ve yat limanlarının sayışım artıracaklarım söyleyen Bakan Yıldırım, yapılacak yeni tesislerin yap-işlet-devret yöntemiyle hayata geçirileceğini ifade etti. İzmir'in uzun bir sahil şeridine sahip olmasına karşılık yeterince marina ve yat limanı olmadığını belirten Yıldırım, "Geçtiğimiz yıl açtığımız Çeşme Marina ve Sığacık Marina'yı bir tarafa bırakırsak, doğru dürüst yat turizmine ait bir yatırım yoktu. Bu da bize İzmir'in, İzmir Körfezi'nin çok daha fazla yat limanına ihtiyacı olduğunu gösteriyordu. Birinci grupta Karşıyaka, Bayraklı, Bostanlı, İnciraltı, Urla ve Çeşmealtı'nda yat limanı yapacağız. İkinci plan ise, daha dış kıyıda kalan Yenişakran, Dikili, Çeşme Şifne ve Karaburun gibi bölgelerde yapılacak. Buraların altyapılarının bazılarım biz yapacağız. Üstyapıyı yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştireceğiz. Bazılarım da sıfırdan özel şirketlere vereceğiz" dedi.
"Vapur alımında mutlaka İDO'ya danışılmalıydı"
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 26 Aralık'ta ihaleye çıkacağı yeni vapur alımıyla ilgili daha önce 'yerli firmalar desteklenmeli' türünde bir açıklama yapan Bakan Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, 'Ben vatan haini miyim' çıkışını da değerlendirdi. Kocaoğlu'nun duygusal davrandığını söyleyen Yıldırım, "Keşke bu konuda dünyada uzmanlığı tartışma götürmeyen, dünyanın bir numarası İDO ile bir görüşülseydi. Dünyanın birçok yerinden tekne almak isteyenler, gelip İDO'dan fikir soruyor. 'Ne yapalım ne edelim' diye Avrupalı gelip soruyor. Hem artık İDO özel bir işletme. Belediye kıskançlığı olmasına da gerek yok. 'Ben hain miyim' demek yerine, 'Ya bu işe yeniden bakalım' demek daha doğru olurdu. Kimsenin onun iş yapmasını önleme gibi bir niyeti yok, herkes iyi niyetli uyarılarda bulunuyor" dedi.
Egede yatırım atağına kalktık
Egenin diğer illerine de yatırımların sürdüğünü ifadeden bakan Yıldırım, şöyle konuştu; Sekiz ilde bizim çok ciddi çalışmalarımız var. Aydın Çıldır Havalimanını eğitim uçuşlarına tahsis ettik. Kütahya, Uşak ve Afyonun müşterek kullanacağı Zafer Havaalanını da 2012 yılının Ağustos ayında açacağız. Balıkesirde bir lojistik merkezi kuruyoruz. Balıkesir
Kütahya arasındaki yollan bölünmüş yol haline getiriyoruz. Göcek'e yeni bir tünel yapılması için de etüt çalışması yapıyoruz, Denizli'den Pamukkale'ye kadar olan yolu bölünmüş yol haline getirtiyoruz."
Hızlı tren ihalesi 28 Aralık'ta
Ankara hızlı tren projesi hakkında da bilgi veren Bakan Binali Yıldırım, iki kenti demir raylarla buluşturacak olan projenin ihalesine, 28 Aralık'ta çıkılacağını söyledi. Projenin yerli firmalarca kazanılması için üç bölüme bölündüğünü dile getiren Bakan Yıldırım, "Ankara Polatlı-Afyon, Afyon-Uşak ve Uşak-İzmir olmak üzere yapılacak, ilk bölüm olan Polatlı Afyon arası ihale ediliyor. 2012 içinde de kalan iki bölüm ihale edilecek. Proje 5 milyar dolar civarında bir bütçeye sahip olduğu için yerli firmalarımıza vermek amacıyla işi bölmek zorunda kaldık. Yoksa yabancı firmalara gidecekti" dedi. Yıldırım, 2017 yılında tamamlanması planlanan hızlı tren hattı sayesinde İzmir-Ankara mesafenin 3.5 saate ineceğini söyledi.
Sabah