03 / 05 / 2024

İzmir'de kafe ve barlar kapanıyor: Kiralık ilanları arttı!

İzmir'de kafe ve barlar kapanıyor: Kiralık ilanları arttı!

İçişleri Bakanlığı’nın “kontrollü normalleşme” genelgesi kapsamına alınmayan, ekonomik desteklerden de faydalanamayan bar esnafı, bir bir kepenklerine kilit vuruyor. 



İçişleri Bakanlığı’nın “kontrollü normalleşme” genelgesi kapsamına alınmayan, ekonomik desteklerden de faydalanamayan bar esnafı, bir bir kepenklerine kilit vuruyor. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; İzmir'de eğlence sektörünün en canlı noktalarından Bornova Küçükpark'ta yer alan, büyük çoğunluğu alkollü içecek satışı gerçekleştirilen bar ve kafeteryalar ayakta kalma umutlarını yitirince eşyalarını topladı ve kepenklerini indirdi. Geçmişte yoğun kalabalıklar görülen sokakta "kiralık" ilanları arttı. 

İzmir de kafe ve barlar kapanıyor: Kiralık ilanları arttı!

Bornova'ya bağlı Küçükpark 17 günlük tam kapanmanın sonrasında sessizliğe gömüldü. Büyük bir umutla ekonomik desteklerle ilgili gelecek genelgeyi bekleyen kafe ve bar işletmecileri, genelge kapsamına alınmadıklarını öğrenince büyük hayal kırıklığına uğradı.

Kovid-19 salgını sebebiyle uzun süredir mekanlarını açamayan kafe ve bar işletmecileri, ekonomik problemere daha fazla dayanamayıp çözümü mekanlarının kepenklerini indirmekte buldu. Küçükpark'ta uzun senelerdir işletmecilik yapan birçok esnaf dükkanlarını tahliye edip giderken, eskiden üniversiteli gençlerin ve vatandaşların meydana getirdiği yoğun kalabalıkların yerinde "kiralık" ilanları bulunuyor.

Küçükpark esnafı yaşadıklarına ilişkin konuştu.

"HER 10 ESNAFTAN 9'U KAPATTI"

Küçükpark Esnaf Derneği'nin kurucularından Mehmet Oğuz, salgının ardından Küçükpark'taki her 10 esnaftan 9'unun dükkanını kapattığını ve gittiğini belirtti. 2007 yılından beri Küçükpark'ta bar işletmeciliği yaptığını söyleyen Oğuz, şunları kaydetti: 

"İş yapamayan esnaf yüksek dükkan kiraları altında ezildi. Herkesin en kötü 7 aylık kira borcu var. Bir dükkanın kirası 10 binden aşağı değil. Yani buradaki her esnafın 70-100 bin TL kira borcu var. Mekanların tam kapanma sonrası 17 Mayıs'ta açılacağına dair umutluyduk. Ancak umutlarımız yıkıldı. Çalışamıyoruz, yanımızda birçok personel var. Kısa çalışma ödeneği bu insanlara yetmiyor. Hakikaten zor durumdayız. Haziran ayından sonra tam olarak açılma bekliyoruz. Açık alan kapalı alan konusu da çözüm değil. Çoğu yerde bahçesi olmayan esnaf var. Kaldırıma masa atarak bu işler yürümez."

"100 BİN LİRANIN ÜZERİNDE BORCUM VAR"

Küçükpark'ta 6 senedir işletmecilik yapan İbrahim Yabansoy, "Kafe ve bar işletmecileri olarak pandemide en çok zarar gören kesimlerin başında geliyoruz. Ben 7 aydır iş yeri kiramı ödeyemiyorum. Mülk sahibinin buradan çıkmamı istemesi an meselesi. Yardım alamıyorum. Hep sıkıntıdayız. Ne zaman açılır o da belirsiz. Bu belirsizlik bizi çok yıpratıyor. İki çocuğum var, ev geçindiriyorum. Evimde de sıkıntılar yaşıyorum. 100 bin liranın üstünde kredi kartı borcum var. Devlet büyüklerimiz artık bizi görsün ve sesimizi duysun. İllaki burada yüzlerce kişi toplanıp eylem mi yapalım" diye konuştu.

İzmir de kafe ve barlar kapanıyor: Kiralık ilanları arttı!

"ARTIK UMUDUM KALMADI"

Yüksek kira tutarları sebebiyle iki işletmesinden birini kapattığına dikkat çeken İnanç Al ise, "Kira konusunda mülk sahibi ile anlaşamadık. Biriken bir kısım borcumuz vardı. Daha fazla borca girmemek için çıkmak zorunda kaldık. 17 Mayıs'ta mekanların açılması konusunda çok umutluyduk. Ancak karar tüm umutlarımızı yıktı. Vaka sayısının 5 binin altına düşmesi halinde mekanların açılacağı söyleniyor. Ben vakaların bu sayının altına düşeceğine inanmıyorum. Bu nedenle mekanlarımızın açılacağına dair pek umutlu değilim" ifadelerini kullandı.

Esnaflardan daha etkili kira yardımı talebi!

İstanbul’un tarihi çarşılarında dükkanlar kapanıyor!


Geri Dön