Kentsel Dönüşüm

'İzmir'de kentsel dönüşüm uygulanmıyor'

EGE-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan: Torbalı, Menderes, Menemen aksı, Kemalpaşa bölgesi, Güzelbahçe Urla Çeşme yeniden planlanarak daha sonra yaşanacak bir imar felaketinin önüne acilen geçilmeli.


EGE-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan çözüm olarak şu önerilerde bulundu: "Torbalı Menderes. 

Menemen aksı, Kemalpaşa bölgesi, Güzelbahçe Urla Çeşme yeniden planlanarak daha sonra yaşanacak bir imar felaketinin önüne acilen geçilmeli. Belediyeler, kentsel dönüşüm konusundaki uykularından uyanmalı ve sorumluluklarını hatırlamalı. Ucuz arsa üretilmesi konusunda destek olmalı." 


EGE-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümün İzmir'de ada ve mahalle bazında uygulanmadığını ve bu durumun kötüye kullanıldığı savunarak, "İzmir'de 821 hektar Bakanlık yetkisinde. 306 hektar da Büyükşehir yetkisinde kentsel dönüşüm proje alam var. Ancak bu yetkiler ısrarla kullanılmıyor" dedi. 


Yetkili mercilerin İzmir'de sorumluluktan kaçmasının kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme çevirdiğini öne süren Aslan. "İzmir'de sonıut hiçbir proje yok. 'Ne yapıldı?' derseniz, 'Hava cıva' derim. Dönüşümler bina bazında bir yazıyla Girne'de, Alsancak'ta yapılıyor. Kent değil; harç, vergi, KDV'den muaf müteahhit ve hak sahibi kazanıyor, İzmir geleceğini kaybediyor" diye konuştu. 


ORTAK HAREKET EDİLMİYOR


İzmir'de kentsel dönüşümün hüsranlarla ve boşa geçen zamanla dolu bir süreçten ibaret olduğunu iddia eden Hüseyin Aslan. "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun gerekli, avantajlı ve önemli bir düzenleme olduğunu, yasa boşluldanndan kaynaklanan sıkıntının kotuye kullanıldığını ve asıl amaç olan kentsel dönüşümden uzaklaşıldığını söyledi. 


Karabağlar, Bayraklı ve Ege Mahallesi gibi kentsel dönüşüm planlama örneklerinde belediyelerin iyi sınav vermediğini iddia eden Aslan, "İzmir'in kanayan yarası, vitrini Yeşildere'de, Gültepe'de, Bayraklı'da ve başka birçok yerde halkın görüşlerine de önem veren iyi bir planlama yaparsanız muhteşem güzel işler yapabilirsiniz. Yerel yönetimler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, sosyologlar, medya ve halkla ortak hareket etmiyor. İzmir'de kentsel dönüşümde çivi çakılmadığı için güven bunalımı oluştu. Yurttaşa. 'Oturduğun evinden çık, daha küçük bir ev vereceğiz, bir de bize borçlanacaksın' derseniz, o kentte dönüşüm hava cıva olur" dedi.



Hürriyet Ege




Haber Habertürk Egeli Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümün İzmir'de ada ve mahalle bazında uygulanmadığını ve bu durumun kötüye kullanıldığını savundu: "821 hektar bakanlık, 306 hektar büyükşehir yetkisinde kentsel dönüşüm proje alanı var. Ancak bu yetkiler ısrarla kullanılmıyor." 


Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu. Yetkili mercilerin İzmir'de sorumluluktan kaçmasının kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme çevirdiğini belirten Aslan, "İzmir'de somut hiçbir proje yok. Ne yapıldı derseniz, hava-cıva derim. Dönüşümler bina bazında bir yazıyla Karşıyaka Girne'de, Alsancak'ta yapılıyor. Kent değil; harç, vergi, KDV'den muaf müteahhit ve hak sahibi kazanıyor. 


İzmir geleceğini kaybediyor" diye konuştu. 

"Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun"un gerekli, avantajlı ve önemli bir düzenEge-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan leme olduğunu kaydeden Aslan, yasa boşluklarından kaynaklanan sıkıntının kötüye kullanıldığını ve asıl amaç olan kentsel dönüşümden uzaklaşıldığını söyledi. Karabağlar, Bayraklı ve Ege Mahallesi gibi kentsel dönüşüm planlama örneklerinde belediyelerin iyi sınav vermediğini vurgulayan Aslan, bölge sakinleriyle oturup baştan konuşulmadan, iknadan uzak ve halkı dahil etmeyen bir yaklaşımın çözüm değil sorun getireceğini ileri sürdü. 


'YENİ MAĞDUR' UYARISI 

Kooperatiflerin ilk olarak mantar gibi çoğaldığı yıllar öncesinde "kooperatif-zede" gerçeğiyle karşı karşı kalındığını hatırlatan Aslan, İzmir'deki sağlıksız ve kararlılıktan uzak kentsel dönüşüm sürecinin yeni "zede'ler oluşturacağını iddia etti. Yenilemenin sadece binalarla değil otopark, park, yeşil alan, eğitim-sağlık tesisi, sosyal donatılarıyla değerlendirilmesi gereken, yaşamın tamamını kapsayan titiz bir süreç olduğunun altını çizen Aslan, "Ege-Koop projeleriyle aslında kentsel dönüşümün en iyi örneklerini verdi. Uzaklarda aramaya gerek yok. Uydukent modelleri Egekent'ler, Körfez Evleri, Gedizkent ve diğer projelerimizle ortada" ifadelerini kullandı. 


İŞTE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 

Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı: "Torbalı, Menderes, Menemen aksı, Kemalpaşa bölgesi, Güzelbahçe-Urla-Çeşme yeniden planlanarak, daha sonra yaşanacak bir imar felaketinin önüne acilen geçilmelidir. Belediyeler, kentsel dönüşüm konusundaki uykularından uyanmalı ve sorumluluklarını hatırlamalıdır. Ucuz arsa üretilmesi konusunda destek olmalıdır." 


Habertürk Egeli



Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'in kentsel dönüşüm projeleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. İzmir'in turizm cenneti olmasına rağmen, turizmde 'ikinci lig oyuncusu' olduğunu, aldığı pay ile de Antalya, Muğla ve İstanbul'un gerisinde olduğunu aktaran Aslan, "Oysa yıllar önce Türkiye'ye turizmi öğreten İzmir'dir" dedi. Ege-Koop olarak hazırlayıp Bakanlar Kurulu'nun gündemine taşıdıkları Sağlık Serbest Bölgesi Projesi'niıı, siyasilerin, yerel yöneticilerin ve sivil toplum örgütlerinin sahiplenmemeleri nedeni ile hayata geçirilmediğini söyleyen Aslan, "İzmir'i gecekondular, imarsız kaçak yapılar sardı. Konutların yüzde 60'ı deprem riski altında. İzmir acilen kentsel yenilemeye ve kentsel dönüşüme muhtaçtır. Buna karşılık İzmir'de kentsel dönüşümün adı var, kendisi yok. Kentsel dönüşüm, yıkıp yerine yenisini yapmak değildir. Hele 'rantsal dönüşüm' hiç değildir" diye konuştu. 


"İzmir halkı bilgisiz"

İzmir'de halkın konuyla ilgili bilgisiz olduğunu dile getiren Aslan, "Fırsatçılar meydanı boş bulmuş, yerel yönetimler kayıtsız. Belediyeler uydu kentler oluşturulması için arsa üretmiyor. Ekonomik koşullar dar ve sabit gelirlilerin konuta erişimim zorlaştırıyor. Ege-Koop'un projelendirip ürettiği Egekent'ler ile Evka'lar da olmasa, İzmir Türkiye'nin en büyük köyü olurdu" dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanhğı'mn yaptığı Konak Tünelleri'nin kent içi ulaşımı rahatlattığım da sözlerine ekleyen Aslan, "Ankara-İzmir hızlı tren hattı ile İstanbul-İzmir Otoyolu, İzmir'in gelişmesine önemli katkı sağlayacak" dedi. 



Yeni Asır