Kentsel Dönüşüm

İzmir'de kentsel dönüşüme Ege Mahallesi'nden veto!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşümde hak sahipleriyle görüşmelerini sürdürdüğü Ege Mahallesi'nde uzlaşma sancısı yaşanıyor. Ege Mahallesi sakinleri, belediyenin kendilerine sunduğu kentsel dönüşüm koşullarını adaletsiz buldu


Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşümde hak sahipleriyle görüşmelerini sürdürdüğü Ege Mahallesi'nde uzlaşma sancısı yaşanıyor. Çoğunluğunu kiracıların oluşturduğu ve ağırlıklı olarak Roman vatandaşların yaşadığı mahallede, Büyükşehir'in projesi halk tarafından kabul görmedi. Dönüşüm çalışmalarında kendilerine sunulan imkanları yeterli görmeyen hak sahiplerinin kurdukları dernekle 10 bin metrekarelik alanda ve özel sektör yardımıyla bir başka dönüşüm projesi isteyeceği belirtildi.


'Mağdur edilmemeliyiz'

Büyükşehir'in kendilerine sunduğu 851 adet, büyüklüğü 31-114 metrekare arasında değişen konutların, şu anki evlerinden daha küçük kaldığını ve rayiç bedelleri üzerinden borçlanacakları rakamları da yüksek bulduklarını belirten vatandaşlar projeye evet demedi. 

Büyükşehir'e itirazlarını sunduklarını ve taleplerini ilettiklerini belirten Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği Başkanı Kayhan Anıl, kiracıların ve kaçak yapı sahiplerinin büyük bir mağduriyetle karşı karşıya olduğunu belirtti. Anıl, "Ne yazık ki, dönüşüm projesi şeffaf ve adaletli değil. Ve 'Ben yaptım oldu' mantığı ile ilerliyor. Proje hazırlanmadan önce hak sahipleri ile görüşülmedi, öneri ve isteklerimiz sorulmadı. Projeye göre 110 metrekare evi olan bir vatandaşa 70 metrekare yer veriliyor ve metrekare başına bin 200 TL rayiç bedeli üzerinden ev sahipleri borçlandırılıyor. Verilen kira yardımları 360 TL ile 680 TL arasında değişiyor. Matematiğe aykırı. Bu koşullarda belediye ile anlaşmamız mümkün değil. Sağlıklı evlerde oturmayı ve bölgenin gelişmesini, rehabilite edilmesini istiyoruz ama dönüşüm adaletli olmalı" dedi. 

Kaçak yapı sahipleri ve kiracıların da mağdur edilmemesini isteyen Anıl, Büyükşehir Belediyesi'ni fedakarlık yapmaya davet etti. "Evlerin kaçak olduğunu kabul ediyoruz ancak önce işi yapan müteahhitler değil vatandaşlar düşünülmeli. Sonuçta buraya yapılaşma izni, elektrik su gibi altyapı imkanlarını da veren belediyedir" diyen Anıl, şunları dile getirdi: 

"Biz uzlaşmadan yanayız ama haklarımızı da korumak zorundayız. Yeni ev alacak kişi 6 bin lira borçlanmak zorunda kalıyor. Bunu istemiyoruz. Kesintiler de makul seviyelere getirilmeli. Adaletli dönüşümden yanayız." 


Yeni Asır