Ulaşım

İzmir'de metro yatırımları hızlanıyor!

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısında yapılan yatırımları anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  metro projeleri hakkında bilgi verdi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer çevrim içi düzenlenen İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nun (İEKKK) 103'üncü toplantısında açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre; Başkan Soyer, göreve gelmesinin üzerinden geçen 2,5 senede hayata geçirilen çalışmalar ile devam eden projeler hakkında detaylı bir sunum yaptı.

Buca Metrosu yapımına en kısa sürede başlıyoruz

Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi-Tınaztepe Kampüsü- Çamlıkule arasında sürücüsüz hizmet verecek 13,5 kilometre uzunluğundaki Buca Metrosu'nun İzmir tarihinin en büyük yatırımlarından olacağını dile getiren Başkan Tunç Soyer, “Kendi kaynaklarımızla inşa edeceğimiz bu proje 1 milyar 70 milyon Euro değerinde. Bugünkü rakamlarla 11 milyar civarında. Kendi kaynaklarımızla yapacağımız Buca Metrosu için Büyükşehir’in hazine garantisi olmaksızın sağladığımız dış kredi toplamı 490 milyon avroyu buldu. Yapım ihalesine çıktık. İhale süreci devam ediyor. Temmuz ayında Avrupa ve İmar Kalkınma Bankası ile imzaladığımız 125 milyon Euro tutarındaki dış finansman sözleşmesi hazine garantisiz, 4 yıl anapara geri ödemesiz olacak” dedi.

“Çiğli Tramvayı hızla ilerliyor”

Karabağlar-Gaziemir, Otogar -Kemalpaşa Metro hatları ve Çiğli Tramvayı yatırımlarıyla ilgili de İEKKK üyelerine bilgi veren Başkan Soyer, şunları söyledi:

“Karabağlar Gaziemir Metro hattının projesi yakında tamamlanacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı onayının ardından yapım ihalesine çıkacağız. Günlük 372 bin yolcu taşıyacak metro hattı Halkapınar ile Adnan Menderes Havalimanı arasında inşa edilecek. Menderes, Gaziemir, Havalimanı, Fuar İzmir, Eskiizmir, Karabağlar, Eşrefpaşa, Gürçeşme, Tepecik, Gıda Çarşısı ve Halkapınar güzergahını izleyecek. Metro hattı yoğun konut alanlarının yanı sıra Sarnıç, ESBAŞ, Fuar İzmir, Kemeraltı ve Gıda Çarşısı gibi önemli iş merkezlerini de birbirine bağlayacak. İstasyon sayısı ise 24. Yaklaşık 28 kilometrelik Otogar-Kemalpaşa Metrosu ise 19 istasyondan oluşuyor. Kemalpaşa ile Bornova arasındaki sanayi bölgelerini birbirine bağlayacak. Burada da günlük 376 bin yolcu kapasitesine hizmet edeceğimizi öngörüyoruz. Çiğli Tramvayı'nın 3.5 kilometrelik ray imalatı tamamlandı. 11 kilometrelik hattın 4.5 kilometresinde kazı çalışmaları tamamlandı. 750 milyon liralık yatırımla 26 tramvay aracı için alım sözleşmesi imzaladık. Büyük bir yatırım. Çiğli Tramvayı için araçlarla birlikte toplam 1 milyar 250 milyon lira harcayacağız. Tramvay hattımız 2022 sonunda hizmet vermeye başlayacak.”

“26 milyar liralık bir raylı sistem yatırımı yapıyoruz”

Örnekköy – Yeni Girne arasında 5 kilometrelik tramvay hattı inşa edeceklerini dile getiren Başkan Soyer, 6 ayrı hatta inşaat, proje ve ihale süreçleri devam eden bugünün rakamları ile 26 milyar liralık raylı sistem yatırımı yaptıklarını açıkladı. Soyer, “İzmir'i demir ağlarla öreceğimizi söylemiştik. Bu iddiamızı sürdürüyoruz. Tek seferde 364 otobüs aldık. Daha önce aldığımız 83 otobüs ile birlikte 451 yeni otobüse sahip olduk. Bizim 500 otobüs alma sözümüz vardı. Bunun büyük bölümünü gerçekleştirdik. 100 tane elektrikli otobüs almak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

İzmir Narlıdere Metrosu'nun maliyeti belli oldu!