27 / 04 / 2024

İzmir'de okul kantinlerinin yıllık kira bedelleri dudak uçuklatıyor!

İzmir'de okul kantinlerinin yıllık kira bedelleri dudak uçuklatıyor!

İzmir'deki okul kantinlerinin yıllık kira arttı. En düşüğü yıllık 20 bin lira olan kantin kiraları 400 bin liraya kadar çıktı. En yüksek kira Nevvar Salih İşgören Eğitim Kampüsü'ndeki kantin oldu.



İzmir Kantinciler Odası Başkanı Habib Sak, "Kirayı ödemek için borca giriyoruz, ödeyemeyince de kantini kapatmak zorunda kalıyoruz. Bu duruma acilen düzenleme getirilmeli" dedi. Oda Başkanı Sak, kent genelinde 900 okul kantini bulunurken kantincilerin yüzde 60'ının borç batağına girdiğini söyledi. Habib Sak okul kantinlerinin yıllık kiralarının 20 bin ile 400 bin lira arasında değiştiğini söyleyerek, "Örneğin Nevvar Salih İşgören Eğitim Kampüsü'ndeki kantinci bu sene işi bırakacak. Çünkü verdiği kira parasını çıkaramaz, borçlarını ödeyemez hale geldi" diye konuştu.


İhale sistemi değişmeli 


Mevcut ihale sisteminin açık artırma şeklinde olduğunu söyleyen Habib Sak, "Hal böyle olunca okul kantini ihalesini almak için adaylar kıyasıya rekabete giriyor. Bu nedenle de okul kantinlerinin yıllık kira bedelleri artıyor. İhale sisteminde Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenleme yapması gerekir" dedi.


Ürün fiyatları değişmiyor 


Kantincilerin belirlenen gıda tavan-taban fiyatları dışında satılamayacağını hatırlatan HabibSak, "Kantinciler Odası'nın belirlediği bir gıda fiyat listesi vardır. Bu listenin dışında satış yapılamaz. Ancak kira fiyatları yüksek olan yerde çalışan kantinci ile düşük olan kantincinin gelirleri çok farklı oluyor. Bu nedenle tekrar ediyorum; ihale sistemi değiştirilmeli" diye konuştu. 



Yeni Asır


Geri Dön