Magazin

İzmir'de opera binası için mimari yarışma açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, uluslararası nitelikteki görkemli bir opera binası için mimari yarışma açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nden sonra şimdi de uluslararası nitelikteki görkemli bir opera binası için çalışmalara başladı. Yarışma Jürisi'nin ilk toplantısına katılan Başkan Kocaoğlu, "Dünya kültür endüstrisinden İzmir'in de pay almasını hedefliyoruz" dedi.

İzmir'in "kültür-sanat kenti" olması hedefi doğrultusunda çok önemli bir adım atarak teknik alt yapısıyla Türkiye'nin en nitelikli konser salonu olan Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ni (AASSM) hizmete açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de aynı üstün niteliklere sahip bir opera binası için düğmeye bastı. Tıpkı AASSM gibi yeni opera binasını da "ulusal mimari proje yarışması" ile hayata geçirmeyi kararlaştıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin önde gelen mimar, mühendis ve sanatçılarından oluşan yarışma jürisini ilk kez bir araya getirdi. İzmir'in ulusal ve uluslararası çapta önemli opera gösterim ve organizasyonlarına ev sahipliği yapacağı bu görkemli yapı için Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde buluşan jüri üyelerinin ilk toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. Türkiye çapında büyük projelere imza atan, ulusal ve uluslararası çalışmalarda görev almış ve ödül kazanmış, konusunda deneyimli mimarların, inşaat mühendislerinin, akustik uzmanlarının ve üniversitelerden temsilcilerin bulunduğu jüri üyeleri, ilk toplantının ardından opera binası alanında inceleme gezisi yaptı.

"Adnan Saygun kadar görkemli olacak"
Çalışmalarını, İzmir için oluşturdukları vizyon doğrultusunda yürüttüklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hayata geçirdikleri ve geçirmek üzere oldukları projeler ile kentin dünya kültür endüstrisinden pay almasını hedeflediklerini kaydetti. Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir'in vizyonunda, kültür sanat kenti olma vizyonu var. Ayrıca biz, dünya kültür endüstrisinden kentimize pay almak istiyoruz. Bunun için de birçok çalışma yapıyoruz. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi deneyimimizden sonra, kentin ihtiyacı olan bir opera binası yapmak üzere yola çıkmıştık. Karşıyaka Mavişehir'deki Zübeyde Hanım Kültür Merkezi alanı olarak bildiğimiz alanda, İzmir opera binasını gerçekleştirmek üzere çalışmalar başlattık. Bu binayı projeyi yarışması ile yapacağız. Jüri üyelerimizle ilk kez bir araya geldik. Mazereti dolayısıyla katılamayan Rengim Gökmen dışındaki tüm jüri üyelerimiz buradaydı. Şartname ve genel ilkeler konusunda çalışmalar başlatıldı. Önümüzdeki günlerde şartnamemiz kesinleşecek ve sonrasında yarışma ilanına çıkacağız. Ardından da proje çalışmaları başlayacak. Hedefimiz İzmir'e görkemli bir opera binası kazandırmak ve İzmir'in vizyonları doğrultusunda kentimizi kalkındırmak. Hem İzmirli hemşehrilerimizin hem yakın çevremizin hem de İzmir'e gelecek yerli ve yabancı konukların sanat etkinliklerini izleyebileceği alt yapı kurumlarını oluşturmak."

Üstün teknik niteliklere sahip AASSM'nin kendileri için iyi bir deneyim olduğunu da hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, yeni opera binasını şöyle tanımladı:  "Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi üstün teknik özellikleri ile nasıl bir özel bir bina olduysa ve kısa sürede uluslararası bir nitelik kazandıysa, opera binamızın da en az ASSMM kadar mükemmel olacağını ve dünya opera camiasında yer edineceğine inanarak bu çalışmayı sürdürüyoruz."

Jüride kimler var?
Başkanlığını Mimar Doç. Dr. Celal Abdi Güzer'in üstlendiği jüri şu isimlerden oluşuyor:
Asil jüri üyeleri: Y.Mimar Dr. Haydar Karabey, Y. Mimar Emre Arolat, Y. Mimar Semra Uygur, Y. Mimar Erkut Şahinbaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Dekan Yardımcısı Mimar Yrd. Doç. Hikmet Gökmen, İnşaat Yüksek Mühendisi Muzaffer Tunçağ.

Danışman Jüri üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Serpil Baran ve Ali Rıza Gülerman, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen, İzmir Devlet Opera ve Balesi Sanat Yönetmeni ve Müdürü Aytül Büyüksaraç, Elektronik ve Haberleşme Yüksek Mühendisi Kemal Suner, Mimarlar Odası Başkanı Mimar Hasan Topal.
Yedek Jüri üyeleri: İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüd Proje Daire Başkanı Mimar Sedat Baylan, Yrd. Doç. Dr. Mimar Seçkin Kutucu, Y. Mimar Dürrin Süer Kılıç, İnşaat Yüksek Mühendisi Abdullah Uzun.

1200 ve 400 kişilik iki salon öngörülüyor
Karşıyaka'daki toplam 25 bin metrekarelik alan üzerinde kurulması planlanan İzmir opera binasında, 1200 kişilik opera ve bale salonu ile 400 kişilik ikinci bir salon bulunacak. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ile Avrupa standartlarında bir konser salonuna sahip olan İzmir, Büyükşehir Belediyesi'nin bu yeni projesi ile uluslararası nitelikte bir opera salonuna kavuşacak.

Ödüller;

1. Ödül    50 bin TL

2. Ödül    40 bin TL

3. Ödül    30.000 TL

Mansiyonlar;
İlk dokuz dereceye girenlere 20'şer bin TL.

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

İzmir Büyükşehir Belediyesi Opera Binası, mimari projelerinin elde edilmesi işi için yarışma açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının yarışmaya ilişkin duyurusu, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Duyuruya göre İzmir Büyükşehir Belediyesi Opera Binası mimari projelerinin elde edilmesi işi 13 Ağustos 2004 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan "Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışma Yönetmeliği" kuralları çerçevesinde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yapılacak. Güzel sanatları teşvik etmek, kültür, sanat, bilim ve çevre değerlerini rekabet yolu ile geliştirmek, çok sayıda seçenek arasından mimarlık, mühendislik,
sanat anlayışı, işletme ve ilk tesis maliyetleri yönünden ekonomik, işlevsel ve yenilikçi çözümlerin seçilmesi amaçlanan yarışma 'serbest, ulusal ve iki kademeli mimari proje yarışması şeklinde olacak.

YARIŞMANIN KONUSU
Yarışmanın konusu, İzmir Körfezinin Kuzey Kıyısında, Karşıyaka İlçesinde yer alan ve şartname ekinde verilen imar planında kültürel tesis (Opera) olarak ayrılmış alan ve yakın çevresine ait, programa uygun olarak kültürel, sanatsal, potansiyel değerlere cevap verecek bir opera binası ve çevre düzenleme projesinin elde edilmesi olarak belirlendi. Şartname ekinde verilen imar planı şöyle:
A Bölgesi: kültürel tesis (Opera) opera binasının tasarlanacağı alan,
B Bölgesi: Çok işlevli semt spor alanı. Bina yapılması düşünülmeyen, opera binasının yakın çevresi olarak yarışmacılar tarafından değerlendirecek alan,
C Bölgesi: Açık otopark alanı,
D Bölgesi: Park alanı,
E Bölgesi: Kıyı kenar çizgisi ile kıyı arasında kalan alan. Opera binasının yakın çevresi olarak yarışmacılar tarafından değerlendirecek alan" Yarışmaya katılacaklarda Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası üyesi olmak ve meslekten men cezalısı durumunda olmamak, jüri üyelerini ve raportörleri belirleyen ve atayanlar arasında olmamak, jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörlerle bunların 1. dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak, jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamak, yarışmayı açan idarede, yarışma ile ilgili her türlüişlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak, yarışmayı açan idare adına hareket eden ve söz konusu yarışma çalışmalarında yer alan danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak şartları aranacak. Adaylar şartnameyi bedel ödeyerek idareden satın alabilecekler. Şartname alma için son tarih 28 Mayıs 2010, saat 16.00 olarak belirlendi.

Yarışma şartname ve ekleri ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi, www.izmir.bel.tr web adresinden de temin edilebilecek. Söz konusu yarışmada birinci ve ikinci kademe takvimi şöyle:
"1. kademe yarışma takvimi: 22 Mart 2010 Pazartesi (yarışmanın ilanı), 3 Nisan 2010 Cumartesi (saat 10.00'da soru-cevap toplantısı için jürinin toplanması), 8 Nisan 2010 Perşembe (soru-cevap çalışmalarının sonuçlarının yarışmacılara gönderilmesi), 28 Mayıs 2010 Cuma (saat 17.00'ye kadar projelerin raportörlüğe teslim edilmesi), Haziran 2010 Cuma (değerlendirme çalışmaları için jürinin toplanması, Birinci aşamanın jüri tarafından değerlendirilmesi sonucunda, ikinci kademeye kalan yarışmacılara, yazışma adresinde belirtilen adrese, değerlendirme raporları ve jüri tavsiyeleri ile birlikte bildirim yapılacak), 2. kademe yarışma takvimi: 13 Ağustos 2010 Cuma (saat 17.00;ye kadar ikinci aşama projelerin raportörlüğe teslim edilmesi), 17 Ağustos 2010 Salı (değerlendirme çalışmaları için jürinin toplanması)"
AA