28 / 04 / 2024

İzmir'de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen rezerv alanlar nerede? Milletvekili tek tek sordu! 

İzmir'de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen rezerv alanlar nerede? Milletvekili tek tek sordu! 

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, İzmir'de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen Rezerv Yapı Alanlarının nerede olduğunun bilinmediğine dikkat çekerek, Bakanlığın açıklaması gerekenleri tek tek sıraladı. 



30 Ekim 2020'de İzmir'de meydana gelen depremin ardından hak sahiplerinin durumu da henüz çözülebilmiş değil. CHP  İzmir  Milletvekili Yüksel Taşkın, İzmir depreminin üçüncü yıl dönümü olan 30 Ekim’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye bir soru önergesi verdi. 

Yüksel Taşkın, Bakan Özhaseki’den gelen yanıtların şeffaflıktan uzak olduğunu ve soru işaretlerinin olduğunu söyledi. 

İzmir de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen rezerv alanlar nerede? Milletvekili tek tek sordu! 

Gazete Duvar'dan Ozan Sürücü'nün haberine göre; Bakanlık’tan verilen bilgiye göre İzmir depremi sonrasında hasar gören ya da riskli alanların yer aldığı 7 adet proje alanı ve Bayraklı İlçesi’nin Bayraklı Mahallesi’nde yaklaşık 375 ha büyüklüğünde bir alan, mekansal dönüşümün sağlanması amacıyla 6306 sayılı Kanun çerçevesinde değerlendirilmek üzere Rezerv Yapı Alanı olarak tespit edildi. 

Bu rezerv yapı alanlarında  TOKİ  tarafından yürütülen yapım çalışmaları ve üretilen bağımsız bölümlerin hak sahiplerine dağıtım çalışmaları bitirildi. 

Bunun yan sıra, binaları orta ve az hasarlı şeklinde belirlenen vatandaşlara yönelik 7 adet proje alanı daha Rezerv Yapı Alanı şeklinde tespit edildi. Fakat 770 adet bağımsız bölüm üretilmesi planlanan bu rezerv alanlarda konut üretimi henüz başlamadı. Uygulama projesi ve ihaleye ilişkin süreç sadece 2 rezerv alanda bitirilmiş halde.

İzmir de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen rezerv alanlar nerede? Milletvekili tek tek sordu! 

Yüksel Taşkın, Meslek ve sivil toplum örgütleriyle yakın temasta olduklarına dikkat çekti ve "İzmir’de 500 orta hasarlı ve 5 bine yakın az hasarlı bina mevcut. Az hasarlı binalarda bakım onarım yapılarak yaşanabilir. Fakat orta hasarlı binalar riskli binalardır. Yapı güvenliği tespitinin yapılması gereklidir ve akabinde güçlendirilme yapılabilir. İzmir depreminin üzerinden geçen üç yılda orta hasarlı binaların yapı güvenlik tespiti yapıldı mı? Güçlendirme çalışması uygulandı mı?" sorularını yöneltti. 

Bakanlığın bu sorulara yanıt vermediğini dile getiren Taşkın, "Ayrıca Bakanlık, onarım ile yaşanır durumagetirilebilecek olan az hasarlı binaları neden projeye dahil etti, bilmiyoruz. Zira toplamda yıkılması planlanan 5 bin 500 bina, oldukça fazla bir sayı. Benzer şekilde, bu kadar yüksek sayıda binayı proje kapsamına alıyorsunuz; fakat yapılması planlanan bağımsız bölüm rakamı 770 ile sınırlı. 770 bağımsız bölüm adedi nasıl belirlendi, neye göre tespit edildi, bunu da bilmiyoruz" açıklamasında bulundu. 

Ayrıca orta ve az hasarlı binalar için belirlenen Rezerv Yapı Alanlarının nerede olduğunun da bilinmediğine dikkat çeken Taşkın, konuya ilişkin açıklamasını "Bu yapı alanları boş alan mı yoksa bina var mı? Bu alanların yeri nasıl belirlendi? Bakanlık, bu soruların yanıtını İzmirliler’e vermek zorunda" diyerek tamamladı. 

Ekrem İmamoğlu: 50 yıllık tapu sorunlarını çözdük, kentsel dönüşümü hızlandırdık!

Faize para koymak için dolar bozdurulur mu? Ünlü ekonomist dolar -faiz sorusunu cevapladı

Altın almak isteyenler dikkat! Yatırım için hangi altın alınmalı? Bugün altın fiyatları ne kadar oldu?

Artık konutu değil borsayı konuşacağız! Konut ve otomobil sektöründe şok!


Geri Dön