Kent Haberleri

İzmir'de raylı ulaşıma 4 milyar 534 milyon liralık yatırım yapıldı!

390 milyon liralık Konak ve Karşıyaka tramvaylarıyla birlikte, Büyükşehir Belediyesi'nin Bakan Kocaoğlu döneminde raylı ulaşım için gerçekleştirdiği yatırım miktarı 4 milyar 534 milyon lirayı buldu.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent ulaşımına yeni bir ivme kazandıracak en önemli ulaşım yatırımlarından tramvayda ray döşeme çalışmalarına Mavişehir'den başladı. 390 milyon liralık Konak ve Karşıyaka tramvaylarıyla birlikte, Büyükşehir Belediyesi'nin Bakan Kocaoğlu döneminde raylı ulaşım için gerçekleştirdiği yatırım miktarı 4 milyar 534 milyon lirayı buldu.


Kent içi trafiğe nefes aldırmak amacıyla hazırlanan Karşıyaka-Konak tramvay projelerinin atölye-destek bina inşaatları ile araçlarının yapım çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, güzergahın alt yapı deplasmanları biten bölümlerinde ray döşeme çalışmalarına başladı. Cahar Dudayev Bulvarı’nda ilk ray döşeme işlemi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz ay 400 milyonluk Fuar İzmir'i açtıklarını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bugün yine  400 milyonluk bir projenin temelini atıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, şu anda sadece raylı sistem yatırımı olarak 80 kilometrelik proje yürütüyor. 30 km torbalı hattı, 26 km Selçuk hattı, 24 km Karşıyaka ve Konak tramvayı ile birlikte toplam 80 kilometre. 100 kilometre de şu anda çalışıyor, 180 olacak" dedi.

Buca tramvayı ile ilgili de konuşan Başkan Kocaoğlu, "Biz proje ihalesine, Karşıyaka- Konak ve Buca birlikte çıkmıştık. Sonra Ulaştırma Bakanlığı bize Buca tramvayını 1650 metrelik hatlarında 'biz yapacağız' dedi ve biz de  proje ihalesinden Buca’yı çıkardık. Keşke çıkarmasaydık çünkü yapmıyorlar. Devam etseydik, bugün Buca’da da tramvayın temelini atacak ve 3 yıl içinde bitirecektik. Hata yaptık. Bucalılardan özür diliyorum. En kısa zamanda proje ihalesine çıkıp bir an evvel Buca tramvayının da temelini atmak istiyoruz" şeklinde konuştu.


Dayatma istemiyoruz

İzmir'de yapılması planlanan statların siyasi malzeme yapıldığını vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu özetle şunları söyledi: 

"Spor, inanç, alt kimlik, hemşerilik ilişkileri, mezhepsel farklılıklar  siyasete alet edilmemeli. Kültür sanat özgürce yapılmalı, siyasete alet edilmemeli. Ama maalesef bir Karşıyaka ve Göztepe stadı İzmir’in sadece moralini bozmaktan, gündemini işgal etmekten ileriye geçmedi. Dönemin Bakanı Faruk Bey ile hesabımızı yapmıştık. Yer belli, yer tahsis edildi. Proje yapılacak, 'bakanlıkla birlikte yapacağız' dedik. Olay bu kadar basit. Bu kadar doğru. Hep birlikte karar verdik.  80 dönüm spor kompleksi yapacaktık. Yer tartışmaları oldu.

İzmirli hemşerilerimiz dayatma istemiyor, biz dayatma istemiyoruz. Biz katılımcı demokrasi ve yönetim anlayışıyla konularımızı tartışarak, anlaşarak, mutabık kalarak ve uzlaşarak kentimizi yönetmek istiyoruz. 'Karşıyaka Belediye Başkanı, Büyükşehir izin vermiyor yapamıyoruz' diyorlar.Buradan tekrar ilan ediyorum. Bugün biz statların yapılmasına, doğru yer seçimi olmadığı için karşıyız; bunu da açık yüreklilikle her yerde dile getiriyoruz. Gerekçelerimiz şehircilik anlamında da doğrudur. İlkelidir, savunması gerekir. Bu ayrı...

Ama bugün Spor Bakanlığı'nın mevzuat açısından bu statların temelini atıp yapması için hiçbir yasal engel yoktur. 'Yok Büyükşehir 1400 metrekare arsasını versin, Karşıyaka Belediyesi yalıdaki arazilerini karşılıksız versin de başlayalım ' sözleri tamamen bir kaşık suda fırtına koparmak, 'yapmaya niyetim yok, oynayamıyorum, yerim dar-yenim dar' hikayesine dönmüştür. Alsancak Stadı'nda 4 bin 239 metrekare yerimiz var, bugüne kadar 'bize verin' demedik."

Büyükşehir Belediye, stat ile ilgili sözlerini şöyle bitirdi:


İzmirlileri anlayacaksınız

"İzmir’e hizmet edeceksiniz, İzmirli'yi anlayacaksınız. İzmirli'nin yaşam biçimine saygı duyacaksınız. İzmirli'yle kavga etmeyceksiniz. 'Bana oy verirsen sana hizmet ederim' demeyeceksiniz. Görevinizi yapacaksınız, işinizi yapacaksınız. İzmirli isterse oy verecek, isterse vermeyecek ama siz İzmirlilere, Türkiye’nin en gelişmiş kentine hizmet etmek zorundasınız; bu sizin asli görevinizdir. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kentin tüm altyapı sorunlarını çözüp ekonomik olarak büyütmek için yolumuza devam ediyoruz".   


İki başkandan teşekkür

Törende konuşan Çiğli Belediye Başkanı Hasan Aslan, İzmir trafiğinde büyük bir rahatlama sağlayacak olan  tramvay hattı için Başkan Aziz Kocaoğlu'na  teşekkür etti.

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise şunları söyledi: “Bugün burada örnek bir işi gerçekleştiriyoruz. Kentimizde daha huzurlu, daha mutlu ve daha konforlu yaşamak için çalışıyoruz. Ne mutlu ki, CHP’li belediye başkanları bugün örnek alınıyor, taklit ediliyor. Tıpkı geçen hafta iktidar partisinin  'biz yapacağız' diyerek İzmir'in tramvay projelerini seçim bildirgelerine koymaları gibi.. Diliyoruz ve istiyoruz ki, bizi takibe devam etsinler. Biz istiyoruz ki, 8 bin 500-10 bin kişilik butik stadyum yapacaklarına, 25-35 bin kişilik vizyon stadyum yapsınlar."  


Tramvayın maliyeti 390 milyon TL

Metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilen 12.7 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ve 9.87 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka tramvayı ile bu hatlarda çalışacak toplam 38 aracın maliyeti 390 milyon lirayı buluyor. Tramvay projelerinin 2017 yılı sonunda hizmete alınması planlanıyor.


Modern ve konforlu tramvaylar

Tasarım çalışmaları tamamlanarak yapımlarına başlanan tramvay araçları 32 metre uzunluğunda ve 285 yolcu taşıma kapasitesinde yapılıyor. Yapılan fizibilite çalışmalarına göre  Konak hattında  günlük  95 bin kişi, Karşıyaka hattında ise 87 bin kişi taşınacak.  Tramvaylarda  tren kontrol ve izleme ünitesi, yolcu bilgilendirme sistemi, LCD ekranlar, aktif güzergah haritası, kamera, görüntü ve ses kaydedicisi bulunacak.   


4 milyar 534 milyon TL’lik yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla yapılan bu çalışmalarında bu güne kadar İZBAN için 827 Milyon TL harcadı. Araçlar için yapılan Büyükşehir yatırımları da eklendiğinde, Büyükyehir'in İZBAN'daki toplam yatırım miktarı 1 milyar 227 milyon TL’yi buldu. 

İzmir metrosunda 20 kilometrelik güzergahta yapılan inşaatlarla birlikte mevcut 87 vagona ilave olarak ihalesi gerçekleştirilen 85 adet vagon alımı da dahil edildiğinde, Büyükşehir'in toplam maliyet 2 milyar 527 milyon TL’yi buldu.

Devam eden Selçuk hattı ve 85 adet araç için yapılan yer altı depolama alanı inşaatı ve Bornova güzergâhı projelerine harcanacak toplam 780 milyon TL tutarındaki yatırımlarla birlikte, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistem projelerine kendi öz kaynakları ile yaptığı toplam yatırım miktarı  4 milyar 534 milyon TL tutarında gerçekleşti.



İzmir Büyükşehir Belediyesi