Sektörel

İzmir'de rüzgar enerjisi eğitim merkezi kurulacak!

İzmir'de rüzgar enerjisi eğitim merkezi kurulacak. Hamburg’ta 23-26 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Uluslar arası rüzgar enerjisi fuarında Türkiye kalabalık bir heyetle adeta gövde gösterisi yaptı.

Türkiye delegasyonunda; Halil Mazıcıoğlu (TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı / AK Parti Gaziantep Mv.), Ali Ercoşkun (AK Parti Bolu Mv.), Ercan Candan (AK Parti Zonguldak Mv.), Mehmet Ali Susam (CHP İzmir Mv.), Prof.Dr.Alim Işık (MHP Kütahya Mv.), H.Cemal Akın (AK Parti Malatya Mv.), Aydın Şengül (AK Parti İzmir Mv.), Zeki AYGÜN (AK Parti Kocaeli Mv.), Durdu Özbolat (CHP Kahramanmaraş Mv.), Emin Çınar (MHP Kastamonu Mv.), Erol Dora (HDP Mardin Mv.) ile EPDK Temsilcileri, ETKB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Temsilcileri, ETKB Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Temsilcileri, TEİAŞ Temsilcileri, Başbakanlık Yatırım Destekleme ve Tanıtım Ajansı Temsilcileri, TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven ve Yönetim Kurulu Üyeleri vardı. 

Delegasyon yetkilileri EWEA ve GWEC ile temaslarda bulundu. Fuardaki stand alanları gezildikten sonra eğitim merkezi ile ilgili görüşmeler yapıldı. İzmir’de Rüzgar Enerjisi eğitim merkezi kurulması için mutabakata varıldı.  Almanya’nın da destek vereceği proje herkesi heyecanlandırdı. Daha sonra Türkiye oturumunda ülkemizin rüzgar enerjisinde geldiği nokta ve hedefler paylaşıldı. Heyet, Almanya’da kanat ve türbin fabrikasını gezip, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, fuarda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Avrupa’nın en yüksek rüzgar potansiyeline sahip ülkelerinden biri olduğunu hatırlatarak, şu anda enerji üretiminde rüzgarın %5’lik bir payı olduğunu belirtti. 2023 yılı hedeflerinin 20.000 MW olduğunu belirten Ataseven, devlet teşviklerinin arttığını ve 10 yıl alım garantisi verildiğinin altını çizerek yatırımcıları Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti. 

TBMM Sanayi Komisyonu başkanı Halil Mazıcıoğlu da Türkiye’nin krizlerden minimum düzeyde etkilenen bir ülke olduğunun altını çizerek, muhalet ve iktidar olarak fuarda bulunduklarını ve Türkiye’nin rüzgarına her koldan destek verdiklerini belirtti. 

Mazıcıoğlu, rüzgarın süratle ilerlemesi için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını söyleyerek, “Dışa bağımlılığımızı azaltmak lazım. Burada öyle güzel uygulamalar gördük ki, Türkiye’de yenilenebilir enerji payımızı % 20’lere çıkarmak için hızla çalışmamız gerektiğini anladık. Türkiye’de yatırım yapan firmaların artması gerekli”dedi.

Heyette bulunan bazı milletvekilleri ise rüzgar fuarıyla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi: 


CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam; bu fuarda çok önemli bir vizyon kazandık. Gördük ki, dünya rüzgar enerjisinde hızla ilerliyor ve ülkemizin de ciddi bir rüzgar potansiyeli var. Yurtdışından ithal ederek değil, ülkemizde üretim yaparak enerji elde etmeliyiz. Türkiye’yi rüzgarın üretim üssü yapmalıyız.

Ak Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül; İzmir’de rüzgar enerjisi ile ilgili bir eğitim merkezi kurulması yönünde mutabakata varıldı. Umarız rüzgar türbinlerini a’dan z’ye ülkemizde üretebilmenin zeminini bu fuarda atmış oluruz. 

MHP Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim Işık; bu fuarda Türkiye’nin bir çok yatırımda geri kaldığını gördük. Neden santrallerimizi kendimiz üretemiyoruz, eksiklerimiz nerede bunu tespit edip süratle eksikliklerimizi tamamlamalıyız. Var olan yatırımların desteklenmesini sağlayacak konuları meclis gündemine taşımalıyız.  

HDP Mardin milletvekili Erol Dora; Almanya bile nükleer santralleri terk ediyor. Ekolojik dengenin korunması için yeneilenebilir enerji önemli. Bu konuda okullardan başlanmak üzere kamuoyunun bilgilendirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Yararlı bir fuardı.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün; enerji bizim çağımızın en büyük sorunu. Almanya’da gezdiğimiz türbin ve kanat fabrikası bize tekrar gösterdi ki, sadece yatırım maliyeti ile rüzgar enerjisinin kullanılması oldukça faydalı. Dünya var olduğu sürece, hiç tükenmeyecek bir kaynak olarak rüzgarın kullanılmasının ne kadar değerli olduğunu burada bir kez daha gördük.