30 / 04 / 2024

İzmir'de satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki artış tersine göçü hızlandırdı!

İzmir'de satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki artış tersine göçü hızlandırdı!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu yaptığı açıklamada geçim sıkıntısı çeken çalışan ya da emeklilerin köylerine veya daha ucuz kiraların olduğu konteyner köylere gittiğini dile getirdi.



Egenin incisi İzmir'de satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki aşırı artışlar uzun zamandır ülke gündemini işgal ederken, son dönemlerde az sayıda da olsa tersine göçün başladığı kaydedildi. Ege'de Son Söz'de yer alan habere göre giderek daha da ağırlaşan ekonomik şartlarda geçim sıkıntısını fazlasıyla çeken çalışan ya da emeklilerin, şehirdeki yüksek kira bedellerini ödeyemez duruma gelince, varsa köyüne, yoksa da daha ucuz kiraların bulunduğu bölgelere taşındığı ortaya çıktı. Bu göçün de şehrin belli kesimlerinde kiralık ev sayısını kısmen de olsa artırdığı kaydedildi.

İzmir de satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki artış tersine göçü hızlandırdı!

GÜLEROĞLU: GİDEN GİDİYOR AMA KİRACI ARAYAN KONUT SAHİBİ DE YOK 


İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada günümüzün ekonomik şartları altında zorlu yaşam mücadelesi veren kesimin son dönemlerde köyüne ya da ilçesine dönmeye başladığını dile getirdi. Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada emekli maaşının 10 bin Türk Lirası şeklinde olduğu ülkede yüksek kiraların altından kalkmanın mümkün olmadığını kaydeden Mesut Güleroğlu, "Kirasını ödeyemeyecek hale gelen insanlar, eğer köyü varsa köyüne, yoksa daha ekonomik bir yaşamın bulunduğu bir yere gitmek istediği doğru. Bu yönde eğilimlerin giderek arttığına da tanık oluyoruz" diye konuştu ve şunları söyledi: "Sarnıç'ta, Menemen'de artık konteyner köyler de kuruldu. Vatandaşlar oralarda daha ucuz kiralar karşılığında oturmaya çalışıyorlar. 6 bin Türk Lirası'na, 7 bin Türk Lirası'na konteynerler kiraya veriliyor. Burada geçinemiyorsan, eğer ekstra bir işin yoksa ne yaparsın, köyüne gidersin. Köyünde bir karış toprağın varsa, ekersin biçersin, tavuk beslersin, doğal ve ucuz bir şekilde beslenirsin. Geçim sıkıntısı nedeniyle İzmir'i terk edenlerin sayısı da giderek artıyor fakat bu 100 kişiden 50 tanesi gidiyor gibi telaffuz edilecek bir göç değil. 100 kişiden ancak üç veya beş kişi gidiyor. Evet, kiralık konutlar boşalıyor fakat kiralık ihtiyacı bitmiyor. Öyle kiracı arayan konut sahibi de yok diyebilirim. Çünkü bir kiralık tabelası asıldığı zaman çok kısa zamanda kiralanıyor."


OKTAY: BALÇOVA’DA 700’E YAKIN KİRALIK KONUT ÇOK

Gayrimenkul danışmanı Yusuf Oktay da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada emekli vatandaşların ve çalışan bir kesimin, konut kiralarını ödedikten sonra ellerinde para kalmadığını, bu nedenle de kentte yaşamanın onlar izin iyice zorlaştığına değindi. Oktay açıklamasında İzmir'de 15 bin Türk Lirası kira ödeyen bir vatandaşın örneğin Kütahya Simav'a, memleketine döndüğünde orada aynı büyüklükteki eve 3 bin Türk Lirası kira ödediğini anımsatarak şöyle konuştu:
 "Eylül'de çok sayıda kiralık konut talebi vardı ve biz emlak danışmanları kiralık konut bulamıyorduk. Fakat yılbaşından beri kiralık konut bulma sıkıntısı giderek azalır duruma geldi. Kira bedelleri oldukça arttı ve alım gücü iyice düşen vatandaşlar, kentte zorlu yaşam mücadelesi verir oldu. Haliyle vatandaşlar baba evine, köylerine dönmeye başladılar. Köyünde daha makul harcamalarla yaşamını daha kolay bir şekilde sürdürüyorlar. Balçova'da toplamda 33 bin 800 bağımsız konut var. Geçtiğimiz Eylül'de kiralık konut bulamıyorduk. Bugün itibarıyla her sokakta üç tane, beş tane kiralık konut var. Elimizde resmi bir veri olmasa da da şu anda Balçova'da 700'e yakın kiralık konut olduğunu belirtebiliriz. Yalnızca Balçova'da değil, Buca'daki 1 oda 1 salon öğrenci evlerinde de kiralık levhalarının arttığını görüyoruz. Çünkü İzmir'e yakın kentlerde yaşayan öğrenciler, yüksek kira ödemek yerine daha az para ödeyerek otobüs ya da trenle gelip gitmeye başladı."

,

Milli Emlak'tan son dakika Nisan 2024 müjdesi! 4 bin TL'ye KDV'den muaf arazi fırsatı!

3 milyon TL'lik konut kredisinin 10 yıl vadeli geri ödemesi 21 milyon TL'yi buluyor! Ev almak hayal oldu!

BDDK açıkladı: Tüketici kredilerinin 445 milyar 626 milyon TL'si konut!


Geri Dön