05 / 07 / 2024

İzmir'de TOKİ'nin toplu konut inşasına imkan veren imar planları iptal edildi!

İzmir'de TOKİ'nin toplu konut inşasına imkan veren imar planları iptal edildi!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Bayındır'da TOKİ'nin toplu konut yapımına imkan sunan imar planlarının iptal edilmesine karar verdi. İşte ayrıntılar...



6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 şehirde büyük yıkıma neden olan, 53 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremler hafızalardaki tazeliğini korurken  İzmir  Büyükşehir Belediyesinden bu kadar da olmaz dedirten bir adım geldi. 

Büyükşehir Belediyesi, bu güne kadar başta Karabağlar olmak üzere İzmir'in pek çok ilçesinde vatandaşların  TOKİ  eli ile sağlıklı ve deprem güvenceli konutlara ulaşmasını bakanlığın yaptığı imar planlarına açtığı davalarla geciktirmek ya da engel olmakla gündeme geliyordu.  

İzmir'de TOKİ konutları ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 

İzmir de TOKİ nin toplu konut inşasına imkan veren imar planları iptal edildi!

Sabah'tan Ertan Gürcaner'in haberine göre; Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in Bayındır İlçesi Canlı Mahallesinde bir önceki başkan Tunç Soyer döneminde eski orman depolama alanına TOKİ tarafından toplu konut yapımına olanak tanıyan imar planlarını, askı süresi içinde Şehir Plancıları ve Mimarlar Odasının yaptığı itiraz kapsamında iptal etti.

Geçen günlerde TOKİ'ye karşı değilim açıklamasında bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın bu tavrının ardından kafalar karıştı. 

TOKİ, Bayındır'da gittikçe çoğalan konut ihtiyacını karşılamak, dar gelirli vatandaşların uygun koşullarda, depreme dayanıklı, sağlıklı evlere erişebilmesine imkan sunmak için ilçe merkezine 10 kilometre mesafedeki Canlı mahallesinde eski orman depolama alanına toplu konut inşa etmek için harekete geçti. 

İmar planlarında resmi tesis alanı olarak işli olan yerin toplu konut alanına dönüştürülmesine ilişkin imar plan revizyonu geçtiğimiz dönem Tunç Soyer'in başkanlığını yürüttüğü İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tüm siyasi partilerin onayı ile kabul edilmişti. 

Askıya çıkan planlara Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası itirazda buluındu ve araya yerel seçimler girdi. Bu nedenle meslek odalarının yaptıkları itirazların karara bağlanması seçimden sonraya kaldı. 

Hafta başında Cemil Tugay başkanlığında toplanan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin CHP'li üyeleri, Mimarlar ve Şehir Plancları Odalarının yaptığı itirazlar kapsamında imar planlarını iptal etti. AK Partili meclis üyelerinin yaptığı itirazlar da sonucun değişmesini sağlamadı.

Söz konusu bu karar, ilçede TOKİ eli ile konut sahibi olmayı planlayan yüzlerce vatandaşta büyük hayal kırıklığına sebep oldu. 

İzmir de TOKİ nin toplu konut inşasına imkan veren imar planları iptal edildi!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Bayındır İlçe Başkanı Veysel Bakıcıol toplu konut yapımına olanak tanyan imar planlarının iptal edilmesi sebebiyle büyük üzüntü duyduklarının altını çizdi. 

"Bizim üzüldüğümüz nokta şu, ilçemizde konut sıkıntısı çekiliyor. Bayındır'da 143 konutlu TOKİ binalarımız inşa edildi, hepsi dolu. Bunun yanında da 167 konutluk da kentsel dönüşümden yapılan binalarımız bulunuyor. Özellikle sokakta dolaşırken vatandaşlarımız soruyorlar bize, 'Başkanım bu binaların satışları ne zaman olacak? Biz buna talipli olmak istiyoruz' diye. Yine Canlı Mahallemizdeki, imar değişikliği olan bu TOKİ konutlarımız inşa edilseydi, ilçemizdeki konut ihtiyacı büyük ölçüde karşılanmış olacaktı" açıklamasında bulunan Bakıcıol, Büyükşehir'in bunu gündemden çıkarmasının halkı üzdüğüne, bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğine dikkat çekti.   

Ev sahipleri isyan etti! Kiracı ve ev sahibi problemini çözmek için ne bekleniyor? 

Memurlara bu ay 2 bin 22 TL eksik maaş şoku! Yıl sonuna kadar bu rakam 12 bin TL'yi aşacak!

Fitch'ten son dakika yıl sonu dolar tahmini geldi! Dolar 2024 sonunda işte tam bu kadar olacak!


Geri Dön