05 / 10 / 2024

İzmir’de yangın bölgesinde imara açılan alanda 100 bin konut inşa edileceği iddia edildi!

İzmir’de yangın bölgesinde imara açılan alanda 100 bin konut inşa edileceği iddia edildi!

Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Orman Mühendisi Ahmet Kenan Öztan yaptığı açıklamada İzmir Bayraklı’da yanan bölgede imara açılan 90 hektarlık alanda en az 100 bin ağaç yerine 100 bin konutluk beton olacağını söyledi.




İzmir tarihinin en büyük yangınları arasında yer alan Karşıyaka’da başlayıp Çiğli ve Bayraklı’yı da derinden etkileyen felakette çoğunluğu orman olan 4 bin 400 hektar alan zarar gördü. Çok büyük fedakarlıklar yapılarak günler sonra söndürülen yangının üzerinde 15 gün dahi geçmeden Bayraklı’da 350 hektar orman alanının imara açılmasını öngören karar 31 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. TEMA Vakfı imara açılmış olan alanların 90 hektarının son yangında yanan alanın içinde olduğunu belirtti.

Türkiye Ormancılar Derneği  İzmir  Temsilcisi Orman Mühendisi Ahmet Kenan Öztan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada imara açılan 90 hektarlık alanda en az 100 bin ağaç yerine 100 bin konutluk beton olacağını söyledi.

İZMİR’İN SON AKCİĞERLERİ

Egeli Gazete’den Mustafa Yılmaz imzalı habere göre söz konusu alanı inceledikten sonra yaptıkları hesapları anlatan Öztan şunları söyledi: “1 hektarlık alana en az 2 bin 200 fidan dikilir. 90 hektar alana da 188 bin fidan olur. Yüzde 80’inin fire verdiğini dahi düşünseniz en az 100 bin ağaç çok rahatlıkla sığar. Fakat şimdi betonlaşmanın yolunu açan imarla 100 bin beton konut veya iş yeri olacak. İmara açılan toplamda 90 hektarlık alandaki 100 bin ağacın yarısı 11 yaşın altında. Fakat diğer yarısı 20 yaşın üstünde. Bu ağaçların bir kısmı yangın sebebiyle zarar gördü. Kalan kısmı da binalar için, rezidanslar için kesilecek. Oysa söz konusu bu bölge İzmir’in son akciğerlerinden biriydi. Ekosistem açısından da çok değerli. Bu bölgeye kesinlikle herhangi bir betonlaşma omamalı. İmar olmamalı. Biz bu duruma itiraz ettik ve dava açtık. Korumak için  de herkes mücadele etmeli” 

İzmir’de yangın bölgesinde imara açılan alanda 100 bin konut inşa edileceği iddia edildi!


SEL SULARINI TUTACAK ALAN KALMADI



Paylaşılan detaylara göre İzmir’de 1995 yılında Laka Deresi havzasında yaşanan ve 65 can kaybına sebep olan sel felaketi sonrası başlatılan 30 senelik çalışmaları yok etti. Karşıyaka ve Bayraklı’nın dere yataklarındaki alanların yeniden sel felaketine açık hale geldiği kaydedildi. İzmir Şehir Hastanesi ile 2020 yılı sonrası rezerv alanda yapılan deprem konutlarının da sel tehlikesi alında olduğu tespitleri yapıldı. Eğer yanan bu bölge yeniden ağaçlandırılmaz ise sel sularını tutacak alan kalmadı.


Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Orman Mühendisi Ahmet Kenan Öztan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 1995 yılında Karşıyaka sırtlarında Laka Deresi havzasında yaşanan sel baskını sonrası yaşanan felaketi anımsatarak, “65 yurttaşımızı kaybettik ve büyük bir yıkım yaşadık. O dönemde çözüm arandı ve yamaçların sel ve taşkınlara karşı sahanın ağaçlandırılması çözümü bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Orman Müdürlüğü ve Ege Orman Vakfı çalışmasıyla 30 seneye yakın çalışmayla saha ağaçlandırıldı. Karşıyaka’da yaşanan 3 günlük yangında 30 senelik bu emek yok oldu. Şimdi Karşıyaka ve Bayraklı yeniden sel felaketlerine açık hale geldi. Biz Şehir Hastanesi ve deprem sonrası rezerv alanda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı konutları yapılırken de itiraz etmiştik. Toprağın geçirgenliği ortadan kaldırılıyor demiştir. Bazıları yeni arsa alanları açıldı diye sevinebilir fakat Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova için büyük tehlike var” diye konuştu.

İzmir’de yangın bölgesinde imara açılan alanda 100 bin konut inşa edileceği iddia edildi!


TMMOB RAPORUNDA DA TEHLİKEYE DEĞİNİLDİ



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu raporunda söz konusu alanla ilgili şu ifadeler yer aldı: “Tapuda orman şeklinde kayıtlı Bayraklı İlçesi 2261 ada 59 parselin yaklaşık olarak 360,00 hektarı ve 14,18 hektarlık 37908 ada 2 parselin tamamının konutlarını kaybeden yurttaşlarımız için kalıcı konut yapılmak üzere orman dışına çıkarılması için çalışma yapıldığı tespit edilmiştir. Söz konusu bu alan; Yamanlar dağından başlayan ve yaklaşık olarak  1.750,00 hektarlık su toplama havzasına sahip Laka Deresi Havzası içinde kalıyor. İzmir’de 1995’te yaşanan sel felaketi sonucu yitirdiğimiz 65 yurttaşımızın 58’i Laka Deresi Havzası’ndan gelen sellere kapılarak yaşamını yitirmiştir. Sel felaketinden hemen sonra dönemin orman idaresi yetkililerince yerinde gerçekleştirilen inceleme sonucunda büyük felaketin yaşandığı Laka Deresi Havzası’nda yüzeysel akışın bertaraf edilmesi için hemen çalışmalara başlanmasına karar verilmiş ve erozyon kontrolü yapılması planlanan toplamda 1.326,53 hektarlık hazine arazisi Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilerek orman rejimi içine alınmıştır. Söz konusu bu çalışmalar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla dönemin Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü’nce yürütülmüştür.  Yapılan binlerce km. teras, yüzlerce m3 kuru duvar eşik, harçlı duvar ve tersip bendi gibi erozyon kontrolü düzenlemeleriyle, dikilmiş olan yüz binlerce fidan sayesinde yüzeysel akış kontrol altına alınmış ve olası bir sel felaketinin de önüne geçilmiştir. Fakat akla ve bilime göre yapılmış başarılı uygulama sahasında aradan geçen zamanla felaket unutularak sahanın yaklaşık olarak 74,00 hektarlık kısmı 2010’da şehir hastanesi yapılmak üzere sağlık bakanlığına tahsisi edilmiş ve inşaatı halen sürmektedir. Bu kez de belirtilmiş olan alanın geriye kalan (3.753,604 m2) 375,00 hektarlık kısmı 6831 sayılı yasanın Ek.16 maddesine göre orman dışına çıkarılarak depremzedelere kalıcı konut yapılmak üzere Toplu Konut İdaresine (TOKİ) devri yapılmıştır.”

 

Motorine 1 lira 50 kuruş indirim geldi! Yeni indirimli akaryakıt fiyatları kaç TL? Sürücüler hemen bakın! 

TEB Eylül 2024 emekli promosyonu için tavan rakamı açıkladı!

'Deprem bile değil depremcik' diyen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan Manisa depremi açıklaması: Sıkıntı yok!


Geri Dön