Sektörel

İzmir'de yeni konut projesinde 2+1 evlerin fiyatları 16-25 milyon TL arasında! Bu rakamı kim verebilir? 

Merkez Bankası tarafından açıklanan veriler ışığında, konut fiyatlarındaki artışın yıllık enflasyonun 30.45 puan gerisinde kaldığı ve artış hızının yavaşladığı gündeme gelirken; satılık konut fiyatları dudak uçuklatmaya devam ediyor. İşte detaylar...  

Konut fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar sık sık gündeme geliyor. Yeni ev alacaklar hem fahiş fiyatlar hem de yüksek kredi faizleri sebebiyle, ev sahibi olma hayallerini erteliyor. 

Bunların yanı sıra konut satışlarında da düşüşler yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; Haziran 2024'te bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 5,2 azaldı ve 79 bin 313 olarak gerçekleşti. Bunun yanı sıra kredili konut satışlarında da 2024'ün ilk 6 ayında dikkat çeken düşüş yaşandı. 2024 Ocak-haziran dönemindeki ipotekli konut satışları, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 57.7 geriledi ve 51 bin 415 adet oldu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre de Mayıs 2024'te konut fiyat endeksi aylık yüzde 1.3, yıllık olarak yüzde 45 artış gösterirken, reel olarak yüzde 14.9 düşüş gösterdi. Bu rakamların ardından, konut fiyatlarındaki artışın yıllık enflasyonun 30.45 puan gerisinde kaldığı ve artış hızının yavaşladığı gündeme geldi. 

Uzm. Dr. Dağıstan Ayan, https://x.com/antihistamink resmi X sosyal medya hesabından konut fiyatları ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Ayan, söz konusu paylaşımında, "İzmir Bayraklı sahilde yeni bir konut projesi gördüm. Fiyatlarını merak edip aradım bugün. 2025 Aralık’ta teslim edilecekmiş. 
2+1 daireler için 16-25 milyon arası rakamlar istiyorlarmış.
Evet yanlış duymadınız 2+1 daire için tam 25 milyon.

Bir daireye kim 25 milyon verebilir ya? Çıldırmış bunlar.." 

ifadelerine yer verdi. 

Peki vatandaşlar ve yatırımcılar konut fiyatları ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar... 

Bodrum ve Marmaris esnafı 'fahiş fiyat algısından' rahatsız! Esnaf haklı mı yoksa gerçekten fahiş fiyat var mı?

Konut sitelerinde aidat sorunu büyüyor: Aidatlar son bir yılda yüzde 150 arttı, ödeyemeyenlerin oranı yüzde 19 oldu!

İstanbul'da 5 taksitle konut imarlı arsa satılıyor!