Sektörel

İzmir'de yeni yaşam alanları oluşuyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha yaşanabilir İzmir için, sağlıklı ve güvenli konutlarla, kentsel mekan standartlarında yaşam alanları oluşturuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti ve kentliyi gözeten dönüşüm uygulamaları ile daha yaşanabilir İzmir için, sağlıklı ve güvenli konutlarla, kentsel mekan standartlarında yaşam alanları oluşturuyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarına afete maruz bölgelerden başlayarak afet riski altındaki, can ve mal güvenliği olmayan yapıların yıkım ve tahliyelerini tamamlıyor. Bu bölgeleri ağaçlandırarak İzmir'e yeni kent ormanları kazandırıyor. Bir yandan da yerinde dönüşüm hedefiyle belirlediği pilot bölgelerde çalışmalarına devam ediyor. 


YIK KAPIYI, YAP BİNAYI 

Bayraklı, Uzundere, Ege Mahallesinde vatandaşlarla görüşmelere devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi; Örnekköy, Ballıkuyu ve Aktepe-Emrez'de kentsel tasarım çalışmaları yapıyor. Uzlaşma esaslı gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri ile tasarlanan güvenli konutlar, planlı yollar, sosyal merkezler ve yeşil alanlar ile kent yepyeni yaşam alanları kazanıyor. Üst Ölçekli Plan Kararlan ile belirlenen, 4 bin 700 hektarlık yenileme sağlıklaştırma program alanları kapsamında, kendi öz kaynaklarını kullanarak çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, "dönüşüm" uygulamasını İzmir'in her yerine yaymaya hazırlanıyor. Kentsel dönüşümün 'yık yapıyı-yap binayı' olmadığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Binanın durumunun yanı sıra, işin sosyal ve kültürel boyutunu asla göz ardı etmemeliyiz. Çünkü insanı insan yapan değerlerin yaşamadığı bir kent, cansız bina yığınlarından başka bir şey değildir" dedi. 



KENT PLANLAMASI 


Kentsel dönüşümün aynı zamanda bir "sosyal dönüşüm" olduğunu da vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Konu sadece binayı yıkıp yerine depreme dayanıklı bina yapmaksa, o işin basit tarafı. Kentsel dönüşüm yapmak için, mutlaka önce ileriye dönük kent planlaması, sonra mikro planlamalar, daha sonra da uygulama projeleri yapmak gerekiyor. Bu çerçeveden bakıldığında kent dönüşümü, kentin geleceği açısından aklı ve bilimi kullanmaktır. Biz kent ekonomisini büyütmek için yerelde kalkınmaya her zaman büyük önem verdik. Kentsel dönüşümün en önemli ayaklarından birisi de, yerelde kalkınma ve vatandaşların yaşam standartlarının artırılmasında kilit rol oynamasıdır" diye konuştu. 



KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YENİLİKLER


-"Yerinde dönüşüm" yapılarak sosyal birlikteliğin korunmasına öncelik veriliyor. 

-Mevcut kullanım göz önüne alınarak 31 metrekare ile 114 metrekare arası "avlulu konutlar" üretiliyor. 

-Belediye hizmet alanında ve konut altlarında 15 metrekare ile 74 metrekare arası İşyerleri" öneriliyor. 

-Yapıların bodrum katlarında planlanan "otoparklar"a dairelerden kesintisiz bağlanılıyor. 

-Tüm "altyapı" yenileniyor. 

-Semt meydanında çok amaçlı "kültür merkezi" öneriliyor. 

-Tarihi Aya Yanı Ligaria Kilisesi yeni bir işlev için restore ediliyor. 

-Geniş ortak kullanım alanları ve yeşil alanlar oluşturuluyor. 

-Ege Mahallesi" sosyal, kültürel ve ekonomik" yönden gelişiyor.


 

Ege Mahallesi; "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" 


Tüm kentsel dönüşüm projelerinde öncelikli olarak yerinde dönüşümü sağlamayı, mevcut kültürel zenginlikleri korumayı, sosyal dönüşümü desteklemeyi, tarihi ve kültürel mirası geleceğe taşıyarak, sosyal ve teknik altyapının güçlendirilmesini hedeflediklerini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, "Kadifekale. Yeşildere ve Gürçeşme kentsel yenileme projeleri gibi "Afete Maruz Bölgede" olduğu için yerinde dönüşüm gerçekleştirilemeyen alanlar dışındaki tüm proje alanlarımızda, yerinde dönüşüm ilkemizden hareketle kimseyi yerinden etmeden projelerimizi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 

Amacımız, vatandaşlarımızın hak sahibi olacağı, bilimin gerekliliklerine uygun inşa edilmiş, depreme dayanıklı, altyapıları tamamen yenilenmiş daha sağlıklı kentsel mekan standartlarında bir çevrede yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak. Kentsel dönüşüm çalışmaları maalesef spekülasyona oldukça açık bir konu. Bu konuda vatandaşlarımızın Büyükşehir Belediyesinden, benden bir şey duymadıkça inanmamalarını rica ediyorum. Biz de vatandaşlarımızın yanlış yönlendirilmemeleri için birçok yerde iletişim ve bilgilendirme ofisleri açtık" dedi. 



KÜLTÜREL MİRAS 


Tüm kentsel dönüşüm projelerinde öncelikli olarak, tarihi ve kültürel mirası geleceğe taşıyarak, sosyal ve teknik altyapının güçlendirilmesini hedeflediklerini belirten Kocaoğlu, "Projelerin hayata geçirilmesi ile güvenli ve sağlıklı yapılar üretilerek, yapısal ve mekansal kalitenin yükseltildiği yaşam alanları oluşturulacaktır. İzmir Yeni Kent Merkezi'nın güneyinde, batıda İZBAN hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan Ege Mahallesrnin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" için, oluşturulan Danışma Kurulu gözetiminde bölgedeki tüm çalışmalarını tamamladık. Projeyi kamuoyuna tanıtarak, vatandaşlar ile konut işyeri sözleşmesi imzalamaya devam ediyor" dedi. 



Kentsel dönüşüm ve sosyal yaşantı 


Planlı alanlar da dahil pek çok bölgede "sosyal donatı alanı, sağlık ocağı ya da park" yapacak alan bulunmadığını vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Biz planlı ve programlı bir şekilde; kentini, insanını bilerek, kimin nerede yaşayabileceğini, toplumla nasıl bağ kuracağını, yaşamlarını nasıl geliştirip iyileştireceğini, yaşam standartlarını nasıl arttırarak sürdüreceğini bilerek kentsel dönüşüm projeleri uyguluyoruz" dedi. 


8500 YILLIK TARİH 

Başkan Kocaoğlu: "Biz farklılıklarımızla zenginiz. Kentimizin tüm kazanımlarıyla birlikte adım atarak, daha iyi koşullarda, birbirimizle omuz omuza daha iyi bir kentte yaşayacağız. İzmir'in tüm imkanlarından şehrin her kesiminin faydalanması, eşit bir biçimde, eşit olanaklarla hayatını idame ettirmesi için çalışıyoruz. İzmir, tek lokmayı paylaşan, ortak acılara ağlayan, aynı mutluluğu paylaşan, hoşgörü sahibi insanların kentidir. 8500 yıllık tarihimizden bu yana gelen zenginliğimizi, farklılıklarımızı daha da büyütmek için omuz omuza yürümeye devam edeceğiz." 




Ege Haber