İzmir'deki 17 diri faydan biri olan Gümüldür fayı ilk defa inceleniyor! 6,8'lik deprem üretme potansiyeline sahip!
İzmir'deki 17 diri fay arasında yer alan Gümüldür fayı ilk defa inceleniyor. Söz konusu fay hattı, 6,8'lik deprem üretme potansiyeline sahip...
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir pek çok kişinin gündeminde yer alan deprem ile ilgili son dakika açıklamaları yaptı.
Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir yaptığı açıklamada eski deprem izlerini ve sarsıntı potansiyelini araştırmak için Gümüldür Fayı'nda hendek açarak inceleme başlattıklarını dile getirdi.
Paylaşılan detaylara göre, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada söz konusu araştırmaya Afyon Kocatepe, Sivas Cumhuriyet ve Çukurova üniversitelerinden bilim insanlarının da katılım sağladığını kaydetti.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, İzmir'deki toplamda 17 diri faydan bir tanesi olan Gümüldür Fayı'nın ilk defa incelendiğini ve söz konusu fayın 6,8 büyüklüğündeki depreme sebep olma potansiyelinin olduğunu kaydeden Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir önemli açıklamalar yaptı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir açıklamasında Gümüldür Fayı'nın deprem üretme potansiyeli çok yüksek olan; Payamlı ve Özdere arasında kalan bölgede, 30 kilometre uzunluğunda ve Kuşadası Körfezi'nin kuzey sınırını oluşturan bir fay niteliğinde olduğunu söyledi.
Açtıkları hendek ile fay kesitinden örnek alarak eski depremlerin yaşını bulmak amacıyla incelemeler yapacaklarını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sonrasında da söz konusu fayın özellikleri, geçmişte ürettiği depremler ve üretme sıklıkları gibi sonuçlara ulaşmayı planladıklarını belirtti.
Kazılan hendek ve alınan örneklerin kendilerine fayın ne büyüklükte deprem üretebileceğini, üretme periyodunu ve bunun sonucunda da alınabilecek önlemleri göstereceğini söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, söz konusu fayın, 30 Ekim 2020'de İzmir'de yıkıma neden olan söz konusu depremin enerjisine cevap verme durumunu da araştırdıklarını da söyledi.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir elde edilecek olan verilerin kamu kurumlarıyla paylaşılacak ve alınacak olan tedbirlerin temelini oluşturacağını da sözlerine ekledi.
Değerleme raporları konut sektöründe sihirli değnek etkisi yaratabilir!