İzmir'deki asansörlerin yarısı kırmızı etiketli!
İzmir’deki 40 bin asansörün yarısına yakınının kullanılamaz durumda olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, kırmızı etiketle işaretlenen bu asansörlere düşme tehlikesi taşıdıkları için binilmemesi uyarısında bulundu
İzmir'deki 40 bin asansörün yarısının "kullanılamaz" anlamına gelen kırmızı etiketle işaretlendiği ortaya çıktı. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş kırmızı etiketli asansörün 30 gün içinde onarılması gerektiğini söyleyerek, "Aksi takdirde asansör mühürlenir. Ancak asansör firmaları onarım işine yetişemediği için apartman sakinlerine 'Asansörünüzü kontrol ettirmeyin.
Mühürlenirse ancak 3-4 ay sonra bakıma gelebiliriz' diyor. Bu durum çok tehlikeli" dedi.
Karabağlar ve Konak tehlikeli
Resmi Gazete'de geçtiğimiz hafta yayınlanan asansör yönetmeliğine göre asansörlere yeşil, sarı ve kırmızının yanı sıra mavi etiket sistemi de getirildi. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İzmir'de 40 bin Türkiye'de de 500 bin asansörün bakımının yıl sonuna kadar yapılması için talimat verdi. Bu kapsamda İzmir'de bulunan 40 bin asansör 2017'ye kadar yetiştirilecek.
Ancak Eriş, sürenin kısıtlı olduğuna dikkat çekerek, "Bu süre bir defaya mahsus 2 yıla yayılmalı. 40 bin asansöre yetişmemiz çok zor" dedi.
Oda'nın asansörler üzerinde şimdiye kadar yaptığı kontroller de tehlikenin boyutu gözler önüne serdi. Berkay Eriş özellikle Alsancak semti ve Karabağlar ilçesinde asansörlerin eski ve kırmızı etiketli olduğunu söyleyerek, "Bu bölgedeki asansörlerde emniyet boşluğu yapılması gerekiyor. Ancak gerek binaların eski olması gerek emniyet boşluğu için kazıldığında su çıkması nedeniyle böyle bir işlem yapılamıyor. Çiğli ve Karşıyaka'da asansörlerde sıkıntı yok.
Ancak Konak ve Karabağlar'da eski bina ve işyerlerinin çok olması nedeniyle asansörlerin büyük bir kısmı kırmızı etiketli" dedi.
Firmalar muayene yaptırtmıyor
Asansör muayenelerine asansör firmalarının da gelmesi gerektiğini söyleyen Eriş, "Asansör firmalarından yeterli destek göremiyoruz. Son 2 yılda çok fazla asansör yapımı olduğu için firmalar yetişemiyor. Asansör firmaları bina yönetimlerine 'Muayene yapılmasına izin vermeyin yoksa kırmızı etiket alırsanız 3-4 tamire gelemeyiz' diyor. Bu durum çok tehlikeli. Birçok apartman sakini asansörlerini kontrol ettirmiyor" diye konuştu.
İnsanların asansörleri kırmızı etiket alsa dahi kullandığını söyleyen Eriş, "Ne yazık ki asansöre binmeme kuralına uyulmuyor. Asansör düştüğü zaman insanlar canından olacak" dedi. Eriş, asansörün düşme tehlikesinin kırmızı etiket aldığını söyleyerek, "Sarı, yeşil veya mavi etikette böyle bir durum söz konusu değil. Ancak sarı etiketli asansörlerin de yenilenmesi gerekir" dedi.
Sadece 3'te 1'i yeşil
İzmir'de asansörlerin sadece yüzde 33'ünün yeşil etiketli olduğunu söyleyen Eriş, "Şu an kötünün iyisi durumundayız. Daha 2 yıl öncesine kadar asansörlerin yüzde 80'inine yakını kırmızı etiketliydi. Bu oran yenileme ve bakım çalışmalarıyla yüzde 48'e geriledi. Asansörlerin yüzde 18'i mavi kusurlu ve sadece yüzde 1'i sarı etiketli" dedi.
30 gün çok az
Asansörün kırmızı etiket aldıktan sonra 30 gün içerisinde onarılması gerektiğini söyleyen Eriş, "Ancak bu süre çok az. Asansör firmaları yoğunluktan yetişemiyor. Hal böyle olunca 30 günün sonunda asansörler mühürleniyor. Bu sefer apartman yönetimleri mühür açma parası yatırmak zorunda kalıyor. Para yattıktan sonra da firma başka bir işe gittiği için en erken 3 ay içinde bakıma geliyor" dedi.
Yeni Asır