İzmir'deki depremzedeler için oluşturulacak konut alanı TBMM'de!
İzmir'deki depremzedeler için oluşturulacak yeni konut alanı meclis gündemine taşındı. CHP'li Kılıç, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir'deki depremzedeler için oluşturulacak yeni konut alanına ilişkin soru önergesi hazırladı. Kılıç, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
CHP'li Kılıç, ''Aşağıdaki sorularımın, Anayasa'nın 98. TBMM İçtüzüğü'nün 96. Maddeleri gereğince Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.
Kılıç, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Basında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, İzmir'i vuran 6.9'luk depremin ardından oluşan yapı ihtiyacı üzerine; Bayraklı İlçesi sırtlarında, 2261 ada ve 52 no'lu parselin 130 hektarının depremde evlerini kaybeden yurttaşların yeni yapıları için rezerv alan olarak belirlendiğine ilişkin haberler yer almaktadır. Bu alanın, yapımı devam eden İzmir Şehir Hastanesi'nin yanı başında yer aldığı da ifade edilmektedir. Bakanlığın evsiz kalan vatandaşlar için yapacağı 3 bin 100 konutun yapılacağı alanın altından aktif Bornova Fay Zonu’nun geçtiği belirtilmektedir. Depremden etkilenen 602 ağır hasarlı, 720 orta hasarlı yapı olduğu, toplamda 1322 oturulamayacak bina olmasını rağmen, rezerv alanına 3100 konut yapılmasının planlandığı; asıl amacın, depremzede vatandaşlar bahane edilerek, şehir hastanesinin yanında yeni bir rant alanı oluşturmak olduğu ifade edilmektedir. Rezerv alanından Laka Deresi’nin geçtiği, 1995 yılında İzmir'de meydana gelen sel felaketinde yaşamını yitiren 65 vatandaştan 58'inin Laka Deresi Havzası'ndan gelen sele kapılarak hayatını kaybettiği vurgulanmaktadır.''
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç'ın soruları:
1- Bayraklı İlçesi sırtlarındaki söz konusu rezerv alanı neye ve hangi kriterlere göre belirlenmiştir?
2- Bu belirleme yapılırken ilgili kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin görüşü alınmış mıdır?
3- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkılan binaların yerine beş katlı yeni binalar yapılacağını da açıkladı. Eğer bu açıklama doğru ise rezerv alanına neden 3100 konut yapılmaktadır, bunların kaçı depremzedeler için düşünülmektedir?
4- Rezerv alanı orman alanı idi, ancak Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile orman vasfından çıkarıldı. Rezerv alanı olarak orman alanı dışında başka bir yer düşünüldü mü?
5- Orman alanı imara açılırken hangi kurumların görüşü alınmıştır?
6- Rezerv alanına 3100 konut yapılmasındaki asıl amacın şehir hastanesinin yanında yeni bir rant alanı oluşturmak iddiası nasıl değerlendirilmektedir?