Sektörel

İzmir'deki emlak piyasasına büyük talep!

İzmir'de son zamanda hayata geçirilen konut projeleri Türkiye'nin her yerinden büyük talep görüyor. Kent, İstanbul ve Ankara gibi büyük illerden göç almaya başladı.

İzmir'de yapılan inşaat projeleri Türkiye'nin her yerinden büyük talep görüyor. İzmir'deki emlak piyasasına büyük talep oluşmaya başladığını ve kentin her yıl ciddi oranlarda göç aldığını belirten Keyworks Proje Koordinatörü Cem Tekoral, "İstanbul merkezli firmalar İzmir'e taşınmak istiyor" dedi. 




Son yıllarda inşaat firmalarının İzmir'e çok sayıda konut yatırımı ve projesi yapması, şehri dışarıdan göç alan bir yapıya büründürdü. Öyle ki, 2016 yılında İstanbul ve Ankara'dan, İzmir'e 30 bin insan göç etti. Bu artışta İzmir'de daha ucuz yaşam olması ve yaşam kalitesinin daha da yüksek olması gösterilse de, asıl nedenin İzmir'de yapılan konut projelerinin fiyatlarının İstanbul ve Ankarah yatırımcılara daha cazip gelmesi gösterildi. İzmirli inşaat firmalarının özellikle İstanbul'da yaptığı lansmanlar bu kararda etkili oldu. 


"Geniş evlere ihtiyaç yok" 



İzmir'de arsa stokunun azlığının, inşaat maliyetlerini artırdığı için 3+1 ve üzerindeki evlerin fiyatlarının otomatik olarak 1 milyon TL'nin üzerine çıktığını dile getiren Tekoral, "Bundan kaynaklanan nedenlerle birlikte 1+1 ve 1+0 ön plana çıktı. Bundan sonraki süreçte de dikey mimari ve küçük metrekareli ev yapımı planlanacak. Çünkü bu kadar nüfusun barınma ihtiyacı ancak bu şekilde karşılanabilir. Bakanlık da dikey mimariyi düşünüyor ve destekliyor. 1+1 eve olan ilginin artmasında iş hayatının yoğunluğu ve artık ulaşımın daha da kolaylaşmasıyla birlikte bireylerin otel konforunda daireler talep etmesi var. İstanbul'dan gelen kalifiye bir bireyin de temel isteği bu yönde. Zaten firmalar da yaptıkları binanın bir katını tamamen genel hizmete açarak, ilgiyi canlı tutabiliyor. Örneğin, misafiriniz var ve konaklaması gerekiyor. Oradaki daireler de otel odası gibi kiralanıyor. Yani gereksiz bir büyüklükten kaçıyor ama ihtiyacınızı da karşılıyorsunuz. Sadece ihtiyaca dayalı bir anlayışa hizmet ediliyor. Ofisler için de bu geçerli. Çok büyük bir ofis kiralamak ya da satın almak yerine daha küçük alan alınıyor. Yılda 12 kere yaptığı toplantıyı da yine bina içerisinde bu amaç için düşünülmüş alanları kiralayarak hallediyor. Konut ve ticarette bütün mantık, prestij kaybı olmadan ihtiyacın karşılanması oldu. Artık büyük geniş evlere ihtiyaç kalmadı" dedi. 


"Yaşam alanları küçülüyor" 




1+1 ev konseptinin daha çok talep edildiğini belirten Cem Tekoral, "Bu konseptin temelini ekonomi ve kültürel yaşantının değişmesi oluşturuyor. Eskiden kültürel olarak geniş aile yaşantısı vardı ancak bu günümüzde değişti. Bunun dışında da İzmir'de nüfus eskiye oranla çok arttı. Gelir ise buna paralel olarak büyümedi. Çok ciddi bir gelir gücüne sahip olmayanlar için bu pasta parçalara bölünmeliydi. Bunun içinde dikey mimari ve daha küçük alanlar yaratıldı. 1+1 daireler metrekaresi 43 net 65 brüt olarak düşünebiliriz. Daha geniş bir yelpazeye hitap edebilmek için yeni süreç böyle oluştu. Metrekaresi 4 bin TL'den 250 bin TL'yeyeni bir yaşam satın alınıyor. Bu yeni yaşam alanlarında bireyin bütün ihtiyaçları karşılanıyor. Sosyal ve kültürel alanlarıyla sunulan bu yapıların da zaten bu paralara alınabilmesinin tek nedeni küçültülmesi. 3+1 ve 4+1 dairelerin fiyatları da 1 milyon TL oldu. Bunu alabilecek güce sahip olanlar ise çok az kişilerden oluşuyor. Bankacılarla görüşmelerimizde de genel kredi limitinin 130-200 bin TL kullanmak istediklerini görüyoruz. Bu fiyatlarda da yaşam alanlarını değiştirmek yerine yaşam alanını küçültüyoruz" diye konuştu. 


İzmir'in, İstanbul ve Ankara'ya göre daha yavaş bir şehir olduğu için de talep gördüğünü belirten Tekoral, "İzmir artık keyfe keder olmaktan da çıkacak. Çünkü şehre yeni göçlerle ve taleplerle birlikte artık daha hızlı bir şehir olacak. Zaten yapılan evlerin geneli de İzmir'in yerlisi için planlanmıyor. Daha çok dışarıdan göçlere yönelik planlıyoruz. Artık İzmir'e ciddi bir talep oluşmaya başladı. Her yıl ciddi oranlarda göç oluyor. Zaten İstanbul merkezli firmalar İzmir'e taşınmak istiyor. Çalışanları da bunu destekliyor. Çünkü İzmir'de yaşam daha ucuz" ifadelerini kullandı. 


"Firmalar İzmir'e yöneldi" 



İstanbul'da 5 bin liraya zor şartlarda yaşayan bireylerin İzmir'de rahatlıkla yaşayabildiğine dikkat çeken Tekoral, "Bu da hem firmaların hem de çalışanların İzmir'e yönelmesine neden oldu. Bu durum firmaların da mâliyelerini düşürdü. Çalışanın da hem yüksek maaşı olacak hem de yaşam kalitesi yükselecek. İnşaat firmalarının projelerinin ön toplantılarını İstanbul, İzmir ve Ankara'da yapma nedenleri de bu aslında. Zaten İstanbul ve Ankara'dan da destek alınmadığı müddetçe bu projelerin tamamının satılması da çok zor" diye konuştu. 



Satışlarının yüzde 90'ını İzmirlilere gerçekleştirdiklerini belirten Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ise, "Satışlarımızın yüzde ıo'unu İstanbul ve yurt dışına yapıyoruz. İzmir hala gereken ilgiyi sağlıyor. Yabancı yatırımcıdan gereken ilgiyi maalesef görmüyoruz. Bu da şehrin tanıtımı ve anlatımıyla süreç içinde gerçekleşecek. Önümüzdeki yıllarda özellikle İzmir-İstanbul otobanının bitmesiyle, Çeşme'ye yapılacak olan yeni havaalanıyla İzmir daha da değerlenecek. Bu projeler İzmir'i daha da ön plana çıkaracak. Üçkuyular-Mavişehir tünel geçişi de Türkiye'yi ve İzmir'i Avrupa'da birkaç basamak yukarı taşıyacaktır. Önümüzde ki 5-10 yılda İzmir'i güzel şeyler bekliyor. 


Şu anda İzmir hakkettiği noktada değil. İzmir'de arz ve talep dengeli. Tabi gönül istiyor ki, yapılan işlerin yarısı İzmir dışından ve yurt dışından yatırımcılar tarafından yapılsın ve satılsın. Buna ulaştığımız zaman 'İzmir artık tanınıyor' diyebiliriz. Ancak şu an için diyemiyoruz"


Yeni Bakış