Arsa ve Arazi

İzmir'deki eski Sümerbank arazisinin mülkiyet devri tartışmaları sürüyor!

İzmir'deki eski Sümerbank arazisinin mülkiyet devri tartışmaları sürüyor. Aziz Kocaoğlu "Biz özel idare varlığının tamamının İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verilmesi gerektiğini savunuyoruz ve mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi...

Aziz Kocaoğlu, İzmir'in CHP'li belediye başkanları ile Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlediği basın toplantısında, kent genelinde düzenlenecek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programına ilişkin bilgi verdi. 


CHP'li belediyelerin Cumhuriyet, Atatürk ilke ve inkılapları, demokrasi ve  özgürlüğe sahip çıktığını söyleyen Kocaoğlu, "Son dönemde Cumhuriyetin temel ilkeleri, demokrasi ve hukuk devleti ile ilgili sıkıntıların yaşandığı bir realite var. Bu realite ve geri gidişe dur demek, İzmir'i korumak için belediye olarak bütün hukuki yollara başvuruyoruz. 9 Eylül'de olduğu gibi 29 Ekim'de de meydanlarımızda hemşehrilerimizle bir araya gelmek, 'İzmir'i geri götüremezsiniz' mesajını vermek istiyoruz" dedi.


İzmir'deki ilçe belediyelerin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda 29 Ekim dolayısıyla fener alayı düzenleneceğini, kentin çeşitli yerlerinde havai fişek gösterisi yapılacağını ifade eden Kocaoğlu, Burcu Güneş, Edip Akbayram, Gripin, Gülşen, Şehnaz Sam, Dolapdere Big Gang, Aegean Band konserlerinin de kıyı şeridindeki ayrı alanlarda gerçekleştirileceğini anlattı.


- Sümerbank arazisine ilişkin tartışma


Toplantı sonrası ilçe belediye başkanları ile anı fotoğrafı çektiren Aziz Kocaoğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Sümerbank arazisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devrini reddeden İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın kararını değerlendiren Kocaoğlu, "Bunlar yerel sermayedir, yerel sermayede kalması gerekir. İl Özel İdaresi kalkınca bütün görevleri Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi, mallarının da devredilmesi gerekir. Biz özel idare varlığının tamamının İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verilmesi gerektiğini savunuyoruz ve mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. 


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da Sümerbank arazisini istediğini söyleyen Kocaoğlu, şöyle konuştu:


"Bizim herkesten önce talebimiz vardı. Bir önceki valimiz zamanında müracaat etmiştik, valimiz meclise göndermemişti. Bakanlık da talep edince biz hem Sayın Valimize hem de İl Genel Meclisi Başkanlığına talebimizi ilettik. İl Genel Meclisi Başkanlığı da talebimizi gündeme aldı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verilmesi yönünde karar aldı. Vali Bey'in reddettiği odur. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da bu işe kalkışmaması gerekiyordu. Valilikte bir komisyonun kurulduğundan bahsediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerden çağrı olmadı. Komisyon ne zaman toplanıyor, bu konuda bilgimiz yok."


- Karşıyaka'da çöp tesisi kurulması


Karşıyaka'da kurulacak çöp tesisine ilişkin soruyu yanıtlayan Aziz Kocaoğlu, uzun süredir evsel atıkların bertarafı konusunda çalışma yaptıklarını belirtti.


Çöp tesisinde koku olmayacağını, kapalı sistem çalışacaklarını dile getiren Kocaoğlu, yine de bazı yerel yönetimlerin projeye tepki gösterdiğini, bu tepkiyi de normal karşıladıklarını ifade etti. 


Meslek odaları ile ortak çalışma yürüttüklerini kaydeden Kocaoğlu, "Bir milletvekilimiz de iktidarın gücünü kullanarak, 'Bunu yaptırmayacağız' dedi. Nerede yapılması gerektiği sorusuna da  'O benim işim değil' cevabını verdi. Bu, bir milletvekili sorumluluğuyla bağdaşmıyor. Biz de uzun süredir göstermediğimiz tepkiyi kendisine cevap olarak verdik" dedi.  


- Özelleştirme İdaresi'nin satışa çıkardığı alanlar 


İzmir'de Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan arazilere ilişkin açıklama yapan Aziz Kocaoğlu, şöyle konuştu:


"Ben siyasi kimliklerine bir şey demiyorum. Herkes alır satar o ayrı bir konudur. Onu toplum değerlendirecektir. Çevre Yolu üzerinde Laka Köyü bölgesinde bizim yaklaşık 100 dönüm arazimiz vardı. Şantiye yapmak için yolu düzenlemeye başlamıştık. Sonra burası meradır diye dava açıldı. Dava sonucunda biz yeri Hazineye terk etmek zorunda kaldık. Mera olduğu için aslında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tapulu arazisiydi burası. Sonra Karayolları Bölge Müdürlüğü buraya şantiye binası yapmak için talepte bulunmuş. Eğer oranın mera vasfı kalkacaksa bizim tapumuzun geçerli olması gerekir. Eğer bu ülke bir hukuk devleti ise bizim de bir tapumuz varsa alanın tapu sahibine verilmesi gerekir. Ancak Karayolları'na buranın tahsisi söz konusu. Orada da hukuki mücadelemizi vereceğiz."


Hükümetin, belediyelerin paraya ihtiyacı olabileceğini, bu durumda kullanmayacağı malları satışa çıkarabileceğine de değinen Kocaoğlu, satış kararının ancak plan çerçevesinde alınabileceğini söyledi. 


Bornova'da satışı tartışma konusu olan Ağaçlı Yol'daki arazilere ilişkin değerlendirmede bulunan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Resmi tesis alanına 25 bin ölçekli planda eğer bir gün burada resmi tesisler kalkarsa, TEDAŞ, Karayolları, Zeytincilik Enstitüsü, Tarım İl Müdürlüğü'nden bahsediyorum, bu alanın yeşil aks olmasını önermiştik. Bizim kentleşmemizde meydanlar, bulvarlar yok. İstanbul'da da İzmir'de de Ankara'da da yok. Kentler meydanları ile anılıyor, iz bırakıyor. Biz kent ormanların yapılmasından yanayız, bunun için itirazımızı yaptık, yargı kararı devam ediyor. Benim görüşüm bu tür malların satılmayıp kamuya bırakılması noktasındadır." 


Kruvaziyer Liman konusunda Özelleştirme İdaresi'nin taslak planına ilişkin soruyu da yanıtlayan Kocaoğlu, "40 bin metrekare AVM küçük müdür, yine trafik problemi yaşatmayacak mıdır? Bu sorunun cevabını arayacaksınız" dedi. 


AA