20 / 11 / 2024

İzmir'deki günlük ve saatlik kiralanan konutlar denetlendi!

İzmir'deki günlük ve saatlik kiralanan konutlar denetlendi!

İzmir Valiliği'nin talimatıyla, İzmir Emniyet Müdürlüğü ve Vergi Dairesi Başkanlığı, terör örgütü üyeleri ile suça karışmış ve aranan kişilerin yanı sıra fuhuş mekanı olarak da kullanılan İzmir'deki yaklaşık 1500 adet günlük ve saatlik kiralanan konuta karşı operasyon başlattı




İzmir merkez ve çevre ilçelerde 1500 adet günlük ve saatlik kiralanan konut  İzmir  Valiliği'nin talimatıyla denetlendi. Her 4 evden birinin mali yükümlülüklerini yerine getirmediği, gerekli işletme belgelerini almadığı ve fuhuşa yer temin ettiği belirlendi. Günlük kiralık konutların kent ekonomiye zararı ise ayda 10 milyon TL olarak açıklandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise 14 ilçede belirlediği 712 adet günlük kiralık konut için ilgili belediyelere yazı yazarak bu yerlerin pansiyon olarak ruhsatlandırılmasını istedi. Ege Turistik İşletme ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, günübirlik ve saatlik kiralanan konutların hem haksız rekabete hem de güvenlik zafiyetine neden olduğunu belirtti. Günlük kiralık evlerin aslen imar planlarında konut bölgelerinde bulunduğunu ve tapu kayıtlarında 'mesken' olarak gözüktüğünü açıklayan İşler, yasal boşluğun biran önce giderilmesini istedi. İşler günübirlik ve saatlik kiralanan konutların bir ticari faaliyet içerisinde olduklarını ve vergilendirilmesi gerektiğini söyledi, 'Kira kanununa göre sahip olduğunuz mülkü dilediğiniz kişiye kiraya verebilirsiniz. Burada bir süre belirtilmediği için isteyen 1 yıllık isteyen 1 saatlik kira kontratı yapıyor. Fakat süreklilik arz eden bu kiralama işlemi, ticari faaliyettir ve ticari kazancın tabii olduğu koşullarda vergilendirilmesi gerekir. Bu nedenle acilen borçlar kanununda düzenlemeye gidilerek kira süreleri, yasal boşluğa neden olmayacak şekilde tanımlanmalı, kısa süreli kiralamalar da ticari faaliyet sayılarak işyeri açma ruhsatına istenmeli' dedi.


Suçluların mekanı oluyor


Bu tür tesislerin internet sitesi üzerinden kiralama işlemi yaptığına dikkat çeken İşler, 'Günlük 80 TL'den başlayıp Alaçatı gibi turizm merkezlerinde 450 TL'yi bulan fiyatlarla bu evler kiraya veriliyor. Ama kiralayandan ne kimlik fotokopisi alınıyor, ne sözleşme yapılıyor, ne de fiş-fatura kesiliyor. Böyle olunca da hem kayıtlı tesislere karşı haksız rekabet oluşuyor hem de buraları hayat kadınlarının, çete örgütlerinin, katillerin, aranan suçluların barınma mekanı haline geliyor' dedi.


Yurt dışında kayıtlı olmak zorunda


Dünyada Fransa, Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, ABD gibi ülkelerde bu tip evler 'turistik' statüde çalışıyor. Ülkelerin turizm bakanlıklarının kontrolünde olan bu evlerin bir çeşit mesleki ruhsata sahip olması da zorunlu. Ev sahipleri bazı teknik koşullarla konut kalite gerekliliklerini de yerine getiriyor. konutu kiraya verenler, gelenlerin kaydını da düzenli olarak güvenlik birimlerine iletmekle yükümlü kılınıyor.


İhbar sistemi nasıl işliyor?


İhbarlar ve istihbarat çalışması sonucu günlük kiralık evler tespit ediliyor. Bu evlerin işletme ruhsatı olup olmadığı veya ETİK'e kayıtlı olup olmadığı ilgili kurumlardan soruluyor. Olumsuz yanıt alınana konutlar için internet üzerinden ön hazırlık yapılıyor. Ardından Emniyet'ten 2, Maliye'den 1 veya 2 kişi, eğer jandarma bölgesindeyse jandarmalar baskına gidiyor. Haziran başına kadar 506 konutun denetlendiği ve 125'ine ceza yazıldığı belirtildi. Bu yerlerin uzun süredir bu işi yaptığı belirlenirse geçmişe dönük cezalar da buna ekleniyor. 



Ceza konusu / miktarı


Fiş / Fatura Kesmeme:  Her bir belge için 211,6 TL

Kira gelirini bildirmeme (1. Derece usulsüzlük cezası) 178 TL

Muhasebe kayıtlarının tutulmaması: 5 bin TL

Kaçak tesis çalıştırmak: Her ay için 750 TL

Kiracının kimlik bilgilerini bildirmeme: Kişi başı 280 TL

Fuhuşa aracılık etmek: 2 ila 4 yıl arası hapis cezasının yanında 60 bin ila 300 bin TL arasında para cezası. 

Bu işletmelerin önceki aylarda da çalıştığı tespit edilmesi halinde Vergi Dairesi Başkanlığı bünyesindeki taktir komisyonu ortalama bir hesapla geçmişe dönük ceza miktarını belirliyor. 


 

İşte yaşanan bazı olaylar


- Özellikle canlı bomba eylemi yapanların genellikle günlük kiralık evlerde kaldığı biliniyor. Ankara'da meydana gelen terörist saldırıda adı geçen üç kişinin de kayıt dışı günlük kiralık evlerde konakladığı ortaya çıktı. 

- Geçen yıl yaşanan bir olayda, iki kişi, Beşiktaş'taki bir rezidanstan günlük daire kiralamış ve uyuşturucu kullanmış, şahıslardan biri hayatını kaybetmişti.

- Bir diğer olayda ise bir genç kızın Esenyurt'ta günlük kiralanan bir evde uyuşturucu partisinde can verdiği anlaşılmıştı.

- Genç bir kız, erkek arkadaşıyla gittiği günlük kiralanan dairede, daireyi kiralayanın cinsel saldırısına maruz kalmış ve 10'ncu kattan atlayarak intihar etmişti.

-Üç kişiyi öldürdüğü iddia edilen Atalay Filiz adlı şahsın günlük kiralık bir evde gizlendiği belirlendi. 

-Kadıköy'de doğum günün kutlamak için günlük ev kiralayan bir kadın tecavüze uğradı.

-Bu tip evler fuhuş için de en çok tercih edilen yerlerin başında geliyor.

-Yakın geçmişte İstanbul'da öldürülen ABD'li Sarai Sierra'nın da bu tür bir yerde konaklamış olmasından dolayı emniyet güçleri olayın izini sürmekte güçlük çekmişti.



Haber Expres


Geri Dön