İzmir'deki hafriyat döküm sahası sayısı 5’e çıktı!
Kente gelişigüzel moloz dökümünün önüne geçmeye çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Işıkkent’teki yeni alanla birlikte kentteki hafriyat döküm sahası sayısını 5’e çıkardı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin farklı noktalarına gelişigüzel moloz dökümünün önüne geçmek için açtığı hafriyat döküm sahalarına yenilerini ekliyor. Kapasitesi dolan döküm alanlarını ağaçlandırarak kente yeşil alan olarak kazandıran Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da yeni alanlar için çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi son olarak Işıkkent Mahallesi Fatmacık Kayası’nda 159 bin m²’lik alanda hafriyat dökümü kabulüne başladı. Yeni saha ile birlikte kentteki hafriyat toprağı döküm alanı sayısı 5’e yükselirken, yakında zamanda hizmete açılacak 3 saha birlikte bu rakam 8’e yükselecek.
Kapasitesi dolan alanlar “orman” olacak
Yeni döküm sahaları için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Işıkkent’te 100 bin m² ve Yelki Çalıcası’da 119 bin m² alanın daha izin süreçlerini tamamlayarak İZBETON’a devretti. Bornova Şeytanderesi’nde kente hafriyat dölüm alanı olarak kazandırılmak istenen 284 bin m²’lik alanın ise ön izin sürecinin tamamlandığı, kesin izin için çalışmaların devam ettiği bildirildi. İZBETON, 16 Şubat Salı gününden itibaren hizmete açtığı Işıkkent Mahallesi Fatmacık Kayası’nda saat 08.00 ile 23 saatleri arasında döküm kabulüne başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, vatandaşlara “molozlarınızla kenti kirletmeyin, döküm alanlarını kullanın” çağrısı yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kapasitesini dolduran Gaziemir Evka-7 ve Buca Kırıklar Mahallesi’ndeki moloz döküm sahalarını, yürüttüğü ağaçlandırma çalışmalarıyla kente yeşil alan olarak kazandıracak.
3.5 TL mi yoksa 11 bin TL mi?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, moloz ve inşaat atıklarını yasal döküm alanlarında depolayarak çevreye zarar vermeden ve kirlilik oluşturmadan bertaraf ediyor. Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla, döküm alanlarına getirilen molozlar için ton başına 3.5 TL. bertaraf ücreti alıyor. 5326 sayısı Kabahatler Kanunu’nun 41-4 maddesi gereğince, inşaat atık ve artıklarını, bunların toplanması ve depolanmasına ait yerler dışına atanlara ise 219 TL ile 6 bin 733 TL para cezası veriliyor. İnşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi durumunda bu rakam 11 bin 228 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Büyükşehir Belediyesi, kaçak dökümlerin önüne geçmek için ayrıca ihbar hattı da oluşturdu. Vatandaşlar, kaçak ve gelişigüzel dökümlerin görülmesi halinde 293 12 10 ve 293 30 07 numaralı “Alo Atık Hattı”nı, mesai saatleri dışında ise Hemşehri İletişim Merkezi’nin 444 40 35 numaralı telefonunun arayabiliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi