Genel

İzmir'deki inşaatta 4 işçinin yaralanmasıyla inşaat durduruldu!

İzmir Karşıyaka ilçesinde dış cephe asansörünün düşmesi sonucu 4 işçinin yaralandığı inşaattaki çalışma, ilçe belediyesi tarafından durduruldu. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi yetkilileri de inşatta inceleme yaptı...

 İzmir Valisi Mustafa Toprak, Karşıyaka ilçesindeki inşaatta dış cephe asansörünün düşmesi sonucu 4 işçinin yaralandığı kazayla ilgili, adli soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.


Olay yerinde incelemelerde bulunan Toprak, ilk aşamada aldığı bilgiye göre, haziran ayında bakımı yapılıp yıl sonuna kadar geçerli belgesinin alınan asansörün, eylül ayı ortalarında elektrik arızası ihtimali nedeniyle tekrar kontrol edilmesi sonucu, problem bulunan mekanik sistemindeki dişlinin değiştirildiğini belirtti.


Olayın gerçekleşmesinin ardından ivedilikle adli soruşturmanın başladığını dile getiren Toprak, şunları söyledi:


"Olayla ilgili adli soruşturma devam ediyor. Diğer taraftan da idari açıdan bir değerlendirme ve denetime tabi tutulması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerini buraya çağırdık ve şu anda onlar da incelemelerine devam ediyor. Asansörün kontrolünde, bakımında, kullanımında, sözleşmesinde bir eksilik var mı ve hangi nedenlerden dolayı düştü, bu konuda ceza kanunu karşısında durum nedir, adli ve idari açında yürütülen soruşturmalar sonrasında belli olacak."


- EMO İzmir Şubesi, ön incelemeyi tamamladı


Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesinin açıklamasına göre, 14 katlı konut inşaatında işçiler tarafından kullanılan düşey yönde motorlu taşıyıcı platformun 8. kattan aşağıya düşmesi şeklinde gerçekleşen kazanın olduğu yerde, şube yetkililerince inceleme yapıldı.


Ön incelemede, malzemelerin üst katlara taşınması sırasında alttaki motora bağlı bulunan redüktör milinin kırılması sonucunda taşıyıcı platformun tek motorla hareketine devam etmek istediği ancak tek kalan motorun kontrollü hareketi yerine getirememesinden dolayı, taşıyıcı platform içindeki işçiler ile aşağı yönde kontrolsüz şekilde hızlanarak zemine çarptığı tespit edildi.


Ön inceleme sonucunda, şunların belirlendiği kaydedildi:


"Kaza sırasında, taşıyıcı platform aşağı yönde kontrolsüz şekilde düşerken paraşüt sistemi olarak bilinen güvenlik tertibatının devreye girmediği, düşmeye karşı işçileri koruyacak yaşam halatlarının kazanın olduğu bölümde bulunmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca işçilerin taşındığı platformun çevresinde, korkuluk olarak tabir edilen koruyucu mekanizmanın sadece ön cephede olduğu, üç cephenin ise açık konumda bulunduğu, öte yandan genişliği 4 metreye yaklaşan taşıyıcı platformda aşırı ve dengesiz yüklemeye karşı herhangi güvenlik tertibatının da bulunmadığı görülmüştür."


Açıklamada, bu tip yerlerde kullanılan dikey taşıma araçlarının, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan "Asansör Yönetmeliği" kapsamında değil "Makine Emniyeti Yönetmeliği"ne göre değerlendirildiği belirtilerek, şunlar ifade edildi:


"Ülkemizde basit tipte ve yük taşımak için tasarlanmış kaldırma cihazlarının inşaat alanlarında gayri resmi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu nedenle, inşaatlarda kullanılan taşıyıcı platformlardan en az birinin gerekli güvenlik önlemleri alınıp insan kullanıma uygun olarak tasarlanması, önemlidir. İlgili bakanlık tarafından bu yönde bir mevzuatın oluşturulmasına yönelik çalışmaların başlatılması, bugün her inşaatta nasıl şantiye elektriği bağlanıp gerekli projelendirme ve kabul işlemleri yapılıyorsa işçilerin kullanımına yönelik en az bir taşıyıcı platform ve asansörün projelendirilip, ilgili belediye veya ruhsat veren kurumun onayı ile inşaat süresince işletmeye açılması sağlanmalıdır."


-Olay


Örnekköy semtindeki inşaatta dün dış cepheye kurulu asansör düşmüş, asansörün üzerinde binanın camlarını takan işçiler yaralan, yaralılardan Anıl Canikli ve Fırat Keser İzmir Üniversitesi Medical Park Hastanesi'ne, Erkan Gönül ve Sefer Güven'i ise Karşıyaka Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı.


AA