Kentsel Dönüşüm

İzmir’deki kentsel dönüşüm mağduriyetinde sular durulmuyor! Mağdurlardan CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu’na açık mektup!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZBETON şirketi denetiminde olan ve CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da yönetiminde yer aldığı kooperatifler kentsel dönüşüm çalışmalarını yarım bırakınca, binlerce kişi de mağdur olmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON şirketi denetiminde olan kooperatifler eliyle başlatılmış olan ve birçoğunda da CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu'nun da kurucu ortakları arasında bulunduğu kentsel dönüşüm çalışmaları resmen yılan hikayesine döndü. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın talimatıyla İZBETON şirketi, iddialara göre inşaatların taahhüt edilen sürelerde tamamlanamaması gibi gerekçelerle sözleşmeleri tek taraflı fesih etti.

BİRLİK'TEN TEPKİ GECİKMEDİ


Telegramhaber’den Metin Burmalı imzalı habere göre durum bu şekilde olunca yapımı durmuş olan inşaatlara bugüne kadar binlerce TL para ödeyen kooperatif üyeleri de mağdur oldu. Konu ile ilgili olarak eylem yaparak seslerini yetkililereduyurmaya çalışan mağdurların bazıları İzmir Kooperatif Mağdurları Birliği çatısı altında toplandı. Şenol Aslanoğlu'nun geçtiğimiz ay bir televizyon programında, kentsel dönüşüm kooperatifleri hakkındaki açıklamalarına İzmir Kooperatif Mağdurları Birliği'nden de tepki gecikmedi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre CHP'li kooperatif yöneticilerinin idare edemediği ve eskalasyon batağına sapladığı kooperatif ortakları olarak Aslanoğlu'nun açıklamalarına karşı isyan bayrağı açan birlik üyeleri, kaleme aldıkları mektupla, Aslanoğlu'nun idaresindeki kooperatifler de dahil olmak üzere bütün kooperatiflerde projesi tamamlanmayan veya inşaatı vaat edilen aşamada olmayan parseller bulunduğunu iddia etti.


USULSÜZ SÖZLEŞMELER

Şenol Aslanoğlu'nun her türlü personel, donanım ve teknik imkan varken, planlamanın tıkır tıkır işlemesi gerektiği halde senelerdir neden projelerin onaylanmasını beklediklerine hiç değinmediğine değinen birlik üyeleri, "Beyefendinin televizyon programında 'Olur mu olmaz mı? Oldurmuşlar' şeklinde bahsettiği İZBETON ile kooperatifler arasındaki sözleşmeler, kanuna aykırı ve usulsüz biçimde hazırlanmıştır. Kentsel dönüşüm ismi altında kurulan, 'Türkiye için örnek model' diye sunulan ve pazarlanan tüm kooperatiflerle aynı usulsüz sözleşme imzalandı. İşin en acı tarafı, bütün kooperatiflerdeki kurucu üyelerin tamamı, söz konusu bu usulsüz sözleşmeleri yaparak tüm kooperatif üyelerini daha en başından mağduriyete mahkum etmişlerdir" ifadelerini kullandı.

"NEDEN İTİRAZ ETMEDİN?"

Yaptıkları açıklamada pan başkanları ve katiplerinin aynı isimlerden oluştuğu ilk genel kurullarda kooperatif kanununa, ana sözleşmeye aykırı hareket edilerek, usulsüz kararlar alındığını da öne süren birlik üyeleri, bu iddialarla ilgili 'Oldurmuşlar' ifadelerini de kullanan Aslanoğlu'na; "İZBETON ile usulsüz sözleşmeler yapan 4 kooperatifin de ilk genel kurulunda asaleten bulunduğunuz halde neden bu sözleşmelerin usulsüz olduğuna itiraz etmediniz? Peki, usulsüz sözleşmelerin derhal düzeltilmesi için bakanlık müfettişleri tarafından geçtiğimiz yılın ağustos ayında yapılan yazılı ihtara rağmen neden hiç bir sorun yokmuş gibi davrandınız? Mesela Gaziemir İş İnsanları Konut Yapı Kooperatifi'nde 2 sene boyunca yaptığınız denetim kurulu üyeliğiniz 19 Nisan 2024 tarihine kadar devam ettiği halde yönetim kurulunuza neden sözleşmelerdeki usulsüzlükten ve düzeltilmesi gerektiğinden bahsetmediniz?" diye sordu. 

Paylaşılan detaylara göre Aslanoğlu'nun üyesi olduğu partiye zarar verdiğini ve istifa etmesi gerektiğine de değinen birlik üyeleri, "33 ayda teslim edileceği açıklanan konutlar için kurulan kooperatifler, nasıl oluyor da daha kurulur kurulmaz kanuna aykırı ve usulsüz sözleşmeler yapabiliyor? Bu soruyu Tunç Soyer başta olacak şekilde partinin eski ve yeni üst düzey yöneticileri Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel'e, adları il başkanları tarafından zikredilen diğer partilileri Selin Sayek Böke'ye, Oğuz Kaan Salıcı'ya ve Ahmet Akın'a soruyoruz. 5 bin aile, merakla sizlerden gelecek cevabı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.


Yeşil GYO Innovia 4 mağdurları Bakanlıktan yardım bekliyor! 

100 bin TL ihtiyaç kredisinin geri ödemesi ne kadar? İşte banka banka faiz oranları Ekim 2024!

İnşaat sektöründe işçi maaşları tavan yaptı! Son iki yılda demir işçilik fiyatı yüzde 500 arttı!