02 / 10 / 2024

İzmir'deki kentsel dönüşüm projelerinde kriz! Kooperatif, 'Mücadele edeceğiz' dedi! 

İzmir'deki kentsel dönüşüm projelerinde kriz! Kooperatif, 'Mücadele edeceğiz' dedi! 

Örnekköy 3. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi Kooperatifi'nden tıkanan dönüşüm çalışması ile ilgili açıklama yapıldı. İşte detaylar...




İzmir'de kentsel dönüşüm projelerine katkıda bulunmak için 2021 Aralık tarihinde kurulan S.S. İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi, Örnekköy 3. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi West Kordelion'un inşaatı için  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZBETON AŞ. ile sözleşmeye imza atmıştı. 

Toplamda 611 adet bağımsız bölümün yer aldığı proje, Haziran 2023'te yaşanan krizler ve belediyenin kontrolörlerinin bilim ve fen kurallarına uygun olmayan talepleri sebebiyle 6 ay boyunca durduruldu.

İzmir deki kentsel dönüşüm projelerinde kriz! Kooperatif, Mücadele edeceğiz dedi! 

Haber Ekspres'te yer alan habere göre; S.S. İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi tarafından yapılan basın açıklamasında, geçen 2.5 sene içinde Kooperatif yönetimi, ortaklar ve alt işverenler ile birlikte gösterdikleri özverili çalışmalara rağmen Haziran 2023’de, idarenin bilim ve fen kurallarına uygun olmayan istekleri sebebiyle yaşanan kriz sonrası 6 ay şantiye faaliyetlerinin durdurulduğu anımsatıldı. 

"Bu süreçte kooperatif yönetiminin iradeli duruşu ile sorun çözülmüş, sürece zarar verdiği belirlenen Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kapatılarak, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı altında Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü şeklinde işi bilen bir ekibin denetiminde çalışmalar hızlı bir şekilde devam etmiştir" denilen açıklamada, yapılan denetimler ve açılan soruşturmalardan bir sonuç alınamadığının, kooperatif yönetiminin dirayetli çalışmasına devam ettiğinin altı çizildi. 

Ayrıca, kooperatifin, 13 Mayıs 2024'te ortakların katılımıyla genel kurul gerçekleştirdiğine, inşaat faaliyetlerinin hızlanması amacıyla gerekli finansman desteğinin ortaklar tarafından taahhüt edildiğine dikkat çekilerek "Verilen bu destek ile birlikte şantiyemiz çalışmalarına tam kapasite olarak sürdürmüştür" denildi. 

İzmir deki kentsel dönüşüm projelerinde kriz! Kooperatif, Mücadele edeceğiz dedi! 

S.S. İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi'nin açıklamasında Mart 2024’te yapılan yerel seçim sonucunda yeni gelen yönetim tarafından yeni uygulamaların başladıltığı, başarısız olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tespit edildiği ve İzmir’deki kentsel dönüşüm projelerini aksattığı gerekçesiyle kapatılan Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığının yeniden açıldığı aktarılarak, “Kentsel Dönüşümde Kooperatif Modeli”ni durdurmak ve kapatmak üzere çalışmalar başlandığı belirtildi. 

Modelin baltalanması için atılan adımlar sonucunda, İZBETON uhdesinde bulunan Örnekköy, Gaziemir ve Uzundere Kentsel Dönüşüm alanlarındaki sözleşmelerin “işlerinin bütün halinde anahtar teslimi usulde müteahhitlik belgesi/yetkisi bulunmayan yapı kooperatiflerine yaptırılmasına olanak sağlayan yüklenici sözleşmelerinin sona erdirilmesi ve yapı kooperatifleri eliyle görülen yapım işlerinin Bakanlık talimatı gereğince derhal durdurularak proje şantiyelerinin yapı kooperatifi yönetimi ve/veya şantiye sorumlularından yapım işinin bulunduğu hal ile teslim alınması hususunda talimat verilmiştir. Bu kapsamda, İZBETON AŞ. Yönetim Kuruluna sunularak imzalanmış olan ilgi protokol sona erdirilmiştir" denilerek 23 Temmuz 2024'te İZBETON’a yazdırılan yazıya istinaden kooperatif ile yapılan sözleşmenin haksız ve hukuksuz şekilde feshedildiğinin açıklandığı aktarıldı. 

İzmirli iş insanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZBETON A.Ş. ile yaşanan hukuksuz müdahalelere karşı ortaklarının ve hak sahiplerinin haklarını korumak için kararlı duruyor. 

Kooperatif yönetimi, Kasım ayında yapılacak olağanüstü genel kurulda durumu ayrıntılı şekilde değerlendirecek. Genel kurulda alınacak karar kapsamında, hukuksal süreç izlenecek ve kooperatif içerisindeki hukukçulardan görüş alınacak. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile gerekli görüşmelerin gerçekleştirilmesi de hedefleniyor. 

Kooperatif, projeye senelerdir emek veren tüm paydaşların haklarını korumak için her platformda mücadele edeceklerine dikkat çekerek, "İzmir’e yakışmayan bu kararlar karşısında, konutlarını bekleyen 600 ailenin haklarını korumak için durmayacağız" açıklamasında bulundu. 

Müteahhitlere 3 yıllık dönemde 328.7 milyar lira ödenecek!

Asgari ücret Ocak 2025 zammı için yeni rakamlar ortaya çıktı! İşte A’dan Z’ye asgari ücret hesaplaması!

En yüksek mevduat faizini hangi banka veriyor? 750 bin TL'nin faiz kazancı kaç TL? Mevduat faiz getirisi hesaplama!


Geri Dön