İzmir'deki kentsel yenileme modern gecekonduları ortaya çıkardı!
İzmir'de bugün gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketliliği artık herkes görüyor ve yaşıyor. Kentin hemen her yerinde bir inşaat var. Ancak 'Kentsel Yenileme' kapsamında bina bazlı dönüşümler bir yandan modern gecekonduları ortaya çıkarıyor.
İzmir'de bugün gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketliliği artık herkes görüyor ve yaşıyor. Kentin hemen her yerinde bir inşaat var. Ancak 'Kentsel Yenileme' kapsamında bina bazlı dönüşümler bir yandan modern gecekonduları ortaya çıkarıyor, diğer yanda yüksek oranlı kat karşılığı yapılan işlerde ilerleyen yıllarda yarım kalmış proje riskini barındırıyor.
Üç yıl önce aldıkları kararla sadece İzmir'de proje yapma yetkilerini Türkiye geneline çıkardıkdarının hatırlatan Hüseyin Aslan, "Bugüne kadar 30 bin konut yaptık. 12 uydu kent yarattık.
1 milyar 500 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik. Bunları kar amacı gütmeden, açık ve dürüstçe yaptığımız için bugün sıkıntılı günler yaşıyoruz.
Biz bunları Türkiye'nin herhangi bir kentinde yapmış olsaydık, şu an çok farklı yerlerde olurduk. İzmir'de yatırım yapmanın bedelini ödüyoruz. Pişman değiliz. 3 yıldır 100 konut yapacak arsa bile bulamıyoruz. Var olanlar da çok astronomik fiyatlarda. Biz de bu sıkıntı aşmak için rotayı şehir dışına çevirdik.
İlk durak Ankara. 640 konutluk proje hazırladık. Şubat gibi kamuoyu ile paylaşacağız. Ama öncesinde bize ciddi bir ilginin olduğunu gördük" dedi.
GAZA BASACAK
Ankara'da 150 milyon lira değerindeki projeyi 3 yıl içinde tamamlamayı planladıklarını aktaran Aslan, Ankaralı müteahhitlerin Ege-Koop ile iş yapmak, ortak proje geliştirmek için şuaya girdiğini de söyledi. Aslan, "Ayrıca Ankaralı bazı yatırımcılar da İzmir'e gelmek istiyor. Orada da bizimle yol almak istiyorlar. İlerde bu anlamda sürprizler olabilir. Muğla da gündemimizde. Artık gaza şehir dışında basacağız" bilgisini verdi.
Koop Genel Başkam Hüseyin Aslan, şöyle uyanıyor; "Bugün her önüne gelen müteahhidim diyor. Ve sorumsuz bir şekilde kat karşılığı işler yapıyorlar. Oranlar da korkutucu düzeyde. Yüzde 50-60'a varıyor. Bu oranlarla ileride müteahhidin işin altından kalkamaması riski var. Bu da birkaç yıl içinde İzmir'de yarım kalan inşaatlar anlamı taşıyor. Yani konutzedeler ortaya çıkabilir. Bu yapıda olan yine vatandaşa olur."
MODERN GECEKONDULAR
Kentsel dönüşümün İzmir'de bina bazlı yapılmaya başlandığına dikkat çeken Aslan, "Bu işten birkaç kesim kazançlı çıkıyor. Orta ve düşük gelir için planlanan dönüşüm bugün lüks konut oluyor. Bunu İzmir'in birçok yerinde görmek mümkün. Bir blok yapılıyor, KDV ve bütün vergilerden muaf oluyorsunuz. Kira yardımı ile ucuz kredi alıyorsunuz. Sonuçta hem bu iş amacından sapıyor, hem de plansız şekilde modern gecekondular ortaya çıkıyor" diye konuştu.
DÖNÜŞEMEDİK
İzmir'in yüzde 40'nın kirada oturduğunu hatırlatan Aslan, "İzmir'in yarısı da kentsel dönüşüme ihtiyaç duyuyor.
Ama İzmir kentsel dönüşümde çok geride kaldı. 2-3 yü içerisinde somut adımlar atılmalıydı. Ömek bir yapı oluşturulmalıydı.
Ama biz hala kentsel dönüşümü konuşmakla yetiniyoruz" dedi.
SORUN BÜYÜYOR
Kent merkezinde inşaat alanında bir hareketliliğin yaşandığını ifade eden Hüseyin Aslan, "Ancak yapılan konutlar lüks.
Bunların hitap ettiği kesim belli. İzmir'in konut sorunu gökdelenlerle çözülmez. İzmir'in büyüme aksları olan Menemen, Torbalı ve Kemalpaşa'da gelişigüzel bir yapılaşma var. Buna göz yumuluyor. Bir planlama olmadığı için bu yaşanıyor.
Bütüncül bir anlayış yok. Tüm donatılarıyla bir planlama olmalı. Maalesef konut sorunu, kentleşme sorunuyla birlikte artıyor" diye konuştu.
Hürriyet Ege