Yeni Şirketler

İzmir'deki OSB'ler arsa fiyatlarını düşürdü!

İzmir'deki OSB'ler imkanlarını cazip hale getirmek için ya aidatları, ya da arsa fiyatlarını düşürdü. Bazıları da ödeme kolaylığı uygulamaya başladı  

Küresel ekonomik kriz yeni yatırımları durma noktasına getirirken, İzmir'deki organize sanayi bölgeleri imkanları cazip hale getirerek yeni yatırımcı çekmeyi hedefliyor. Organize sanayi bölgelerinin bazılarında aidatlar, bazılarında ise arsa fiyatları ucuzladı. Bazı bölgeler ödeme kolaylığı uygularken, kimi bölgeler ise arsa fiyatını artırmadı.

PEŞİN FİYATINA VADELİ
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Yardımcısı ve Bergama OSB Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, krizden dolayı yatırımlarda azalma olduğunu belirterek, düzenlenen kampanyalar ile bölgeleri cazip hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Gökçüoğlu, "Krizden dolayı Bergama OSB'ye olan ilgi azaldı. Bu nedenle daha önce başlattığımız peşin fiyatına taksitle arsa satışı kampanyasına devam ediyoruz. Arsa satışlarında peşin fiyatına 18 ay vadelendirme yaptık. Bölgedeki arsanın metrekare fiyatı 2 euro. Tabi 100 bin metrekare ve üzerinde arsa talep eden yatırımcı olursa, fiyatları 2 euronun altına çekebiliriz" dedi.
Bergama OSB'ye krizden sonra ilginin artmasını beklediklerini ifade eden Gökçüoğlu, özellikle Çandarlı Limanı için yapım ihalesine çıkılmasının bölgeye ilgiyi artıracağını kaydetti. Gökçüoğlu, "Yeni liman bölgemize 20 kilometre uzaklıkta olacak. Bu nedenle sadece Ege'den değil Ankara, İstanbul hatta Kayseri'den firmalar bile yatırım için bölgemizden arsa bakıyor. Kriz geçtikten sonra yatırımlarda büyük artış yaşanacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Tire Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Kamil Porsuk, yeni yatırımcı çekmek için bölgedeki arsa fiyatlarında yüzde 10'luk indirim öngördüklerini söyledi. Porsuk, "Tire'ye yeni yatırım çekmek için yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerimiz sürüyor. Şu aşamada yer bakan, yatırım düşünen firmalar var. Ama henüz el sıkıştığımız firma yok. Piyasada adeta yaprak kımıldamıyor. Biz de yatırım için hazır olan parsellerimizde indirime gitmeyi planlıyoruz" dedi.

30 KURUŞA İNDİ
Pancar Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hüseyin Şairoğlu, bölgedeki parsellerin sahiplerinin belli olduğunu belirterek, yeni yatırımcı aramadıklarını kaydetti. Şairoğlu, "Ancak üyeleri rahatlatmak için aidatları geçen yılın altına çektik. Metrekare başına 40 kuruş olan aidatları 60 kuruşa çıkarma kararı almıştık. Ama ekonomik kriz nedeniyle 30 kuruşa indirdik. Fakat bu sefer de planladığımız yatırımları yapamaz hale geldik. Ertelenecek tüm yatırımları erteleme kararı aldık. Öncelik sırası yaptık. Lüks olacak yatırımları geriye, aciliyeti olan yatırımları öne çektik" diye konuştu.

2008 RAKAMLARI GEÇERLİ
İzmir Ticaret Odası Başkanı ve İTOB Müteşebbis Heyet ve Yönetimi Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonomik kriz nedeniyle arsa tahsislerinde 2008 yılında uyguladıkları fiyatları 2009'da da artış yapmadan sürdürdüklerini söyledi. Demirtaş, "Şu anda bölgemizdeki arsaların metrekaresi 75 TL. Bu rakam, organize bölgelerin arsa fiyatlarının rayiç değerleri içerisinde. Kriz nedeniyle özellikle 2008'in son aylarında yatırıma başlamayan katılımcılardan ortaklıktan ayrılanlar oldu ve bölgemizdeki elektrik tüketimi yüzde 20 azaldı. Kriz döneminde bölgede faaliyetini durduran firma olmadı ama buna karşılık bazı firmalar üretimlerini yavaşlattı. Elektrik tüketiminin Nisan'dan itibaren tekrar artmaya başlaması ve parsel satışlarının tekrar hareketlenmesi bölgemizde krizin etkilerinin yavaş yavaş azalmaya başladığına işaret eden gelişmeler" dedi.
Bölgede şu an 38 firmanın faaliyet gösterdiğini, 75 firmanın inşaatının devam ettiğini dile getiren Demirtaş, yatırımların 19'unun bu yıl başladığını kaydetti. Demirtaş, "Bu rakam da bedellerin yatırımcılar açısından da uygun olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
 
Hangi OSB ne indirimi yaptı
* Bergama OSB: Peşin fiyatına 18 ay taksit.
* Tire OSB: Arsa satışında yüzde 10 indirim.
* Pancar OSB: Aidatlar 30 kuruşa çekildi.
* İTOB OSB: Arsa fiyatlarında artış yapılmadı.
Sinan Doğan/Yeni Asır