İhale

İzmir'deki tekel deposu İl Özel İdaresi hizmet binası olacak

İzmir Konak'taki eski TEKEL tütün deposu, İl Özel İdaresi hizmet binası olarak düzenlenecek

İzmir'in Konak ilçesinde, eski TEKEL tütün deposu olarak bilinen bina, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde oluşturulan fondan katkı sağlanarak İl Özel İdaresi hizmet binası olarak düzenlenecek.

İzmir Özel İdaresi Genel Sekreteri Yakup Vatan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Özel İdaresi için yeni hizmet binasına ihtiyaç olduğunu, binada yeni meclis salonunun da bulunacağını söyledi.

Konak'taki eski Tekel tütün deposunun 13 yıl önce Özel İdare tarafından satın alındığını, binanın restorasyonu için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde oluşturulan fondan destek sağlanacağını belirten Vatan, daha önce kat karşılığı hizmet binası yapımı için ihaleye çıkıldığını ifade etti.

Vatan, o dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığının binaya talip olduğunu ancak Konak Belediyesinin bölgenin yoğunluğunu artıracağı gerekçesiyle projeye izin vermediğini hatırlattı.

13 yıl önce Özel İdarenin çalışan sayısının 100 olduğunu, yerel yönetimler reform paketiyle yapılan düzenlemeler kapsamında çalışan sayısının bin 100'e yükseldiğini bildiren Vatan, "Çalışan sayısı artınca kat karşılığı proje geçerliliğini kaybetti. Valimiz Cahit Kıraç'ın direktifiyle yeni bir çalışmaya koyulduk ve eski tütün deposunun restorasyonu yönünde çalışma başlattık" dedi.

Eski TEKEL tütün deposunun yaklaşık 10 bin metrekare alanda kurulu olduğunu, 20-25 bin metrekare kapalı alanı bulunduğunu ifade eden Vatan, şunları kaydetti:

"Binanın restorasyonu için önce imar tadilatı hazırlanacak. Konak Belediye Meclisi plan tadilatını kabul ederse Büyükşehir Belediyesine gönderilecek ve burada onaylanınca inşaat ihalesine çıkılacak. Bina tescilli olduğu için dış görüntüsüne dokunamıyoruz. Dışını korumak şartıyla içinde istenen düzenlemeler yapılabilecek. Yaklaşık 10-12 milyon liralık kaynak gerek. Bunun için ya bütçeden para ayrılacak ya da tescilli kültür varlığı olduğundan, bu varlıkların korunmasına ait yönetmeliğe göre emlak vergileriyle toplanan paralar kullanılacak. Bu para Özel İdare hesaplarında toplanıyor ve Valimizin uygun gördüğü oranlarda mevzuatın üst sınırı oranında belediyelerin geliştirdiği projelere destek veriyoruz. Bu bina da tescilli eser, o fondan tadilat için para kullanabilir miyiz diye araştırdık, Valimiz uygun gördü. Hem bir tarihi eser korunacak hem de bir hizmet binası ihtiyacını bu fondan yararlanmak şartıyla kazanacağız."
AA