İzmir'deki yapı stokunun yarısı depreme dayanıksız!
Egenin incisi İzmir’in toplam 30 ilçesindeki 903 bine yakın bina stokunun yüzde 50'lik kısmının depreme dayanıksız olduğu belirlendi. Konu ile ilgili açıklama yapan mühendisler, “Yapıların yüzde 36’sının kaçak olduğunu öğrendik. İzmir, depremi kaldırmaz” dedi.
Egenin incisi İzmir’in son afet çalışmasından ürküten rakamlar ortaya çıktı. Birgün'de yer alan habere göre eski binaların ağırlıkta olduğu şehirde kentsel dönüşüm gündemden düşmezken, depremlere karşı yol haritası niteliğinde olan bu çalışma, bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ortaya çıkardı. Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan uzmanlar İzmir’deki binaların yapı stokunun bir an önce güçlendirilmesi için çağrı yaptı.
BİNALARIN YÜZDE 36’SI KAÇAK
Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, şehirdeki yapıların yüzde 50’lik kısmının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi . Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu açıklamasında İzmir’de 903 bin bina stoku olduğunu belirterek, söz konusu bu stokun yüzde 12’lik kısmının 1998 yılından sonraki yeni deprem yönetmeliğine göre yapıldığını anlatarak şöyle konuştu: “Acil olarak kontrol edilmesi gerekli; çünkü depremin ne zaman geleceği belli değil. Söz konusu bu tedbirler ne kadar erken alınırsa halkımız için o kadar iyi olur. Bu bilgiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afet planıyla ilgili olarak yapmış olduğu çalışma sonucu ortaya çıktı. İzmir’deki yapıların yüzde 36’lık kısmının kaçak olduğu tespit edildi. İzmir’de toplamda 30 ilçe var, 11 tanesi merkez ilçe. Bu yapıların yüzde 40’lık kısmı merkez ilçelerde toplandı. İzmir’de binaların yüzde 52’lik kısmı, 1998 yılından önceki deprem yönetmeliklerine göre yapıldı. İzmir’deki eski yapıların mutlaka elden geçirilmesi; uygun karotlar alınıp performans analizleri yapılarak kontrol edilmesi gerekir.”
KONTROL EDİLMESİ GEREKİYOR
Açıklamasında İzmir’de kontrol edilmesi gereken yapıların deprem sınavını geçeceğine kimsenin garanti veremeyeceğini dile getiren Kozanoğlu, “İzmir’de, 1998 yılı öncesi deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş yapıların tamamının sınavı geçeceği konusunda kesin bir şey söylememiz mümkün değil. Bu tamamen testler sonucunda göreceğimiz bir şey. Testlerin bir an önce yapılması gerekli” diye konuştu.
MAĞDUR HEP VATANDAŞ OLUYOR
İzmir Narlıdere’de 2013 yılında başlatılmış olan “Kentsel Dönüşüm” çilesi sürüyor. Halkın tepki ve itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2021 yılında onay verilmiş olan söz konusu proje kapsamında 2. İnönü ve Atatürk mahallelerinde 200’e yakın konut yıkıldı. Haziran'da toplamda 2 bin evin boşaltılması için tebligat gönderildi.
İnönü ve Atatürk Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticilerinden Celal Göztepe yaptığı açıklamada “Buradaki evlere ‘gecekondu’ diyorlar fakat bu vatandaşların çoğu barındıkları konutu satın almış. Fakat belediyenin tapularını vermediği veya farklı gerekçelerle tapuları satın alamayanlar da var. Örnek vermek gerekirse, 600-700 civarı vatandaşın mülkiyet sorunu var ve yıkım olduktan sonra hiçbir destek alamayacaklar. Bu nedenle diken üstündeler” diye konuştu. Atatürk Mahallesi’nde 40 senedir bakkal işleten Mithat Alpkaya da mahalleye ilk geldikleri zaman elektrik ve suyun olmadığını, birçok sorunu kendi imkânlarıyla çözdüklerini dile getirerek, “Bizi kandırdılar. ‘Tapu vereceğiz’ dediler vermediler” diye konuştu.
Yüzde 25 kira zam sınırı kaldırıldı, geride izleri kaldı! Kaç ev sahibi bu uygulamaya uydu?
Türkiye'deki 20 milyona yakın riskli konut çevresel sürdürülebilirliği de olumsuz etkiliyor!
Milli Emlak'tan başkent Ankara ve iki şehirde daha 9 bin 500 TL'den başlayan fiyatlarla arazi fırsatı!