İzmir'e 1 milyar liralık yatırım!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, fuar kompleksi ve çevresindeki monoray ve trompet kavşakla, ek holler, otel ve kongre merkeziyle yatırımın 1 milyar lira olacağını söyledi.
TÜRKİYE’nin en büyük fuar kompleksi olma iddiasıyla Gaziemir’de yapılan ’Fuar İzmir’ 25 Mart çarşamba günü Marble 21’nci Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’yla birlikte kapılarını açacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, monoray ve trompet kavşakla, ek holler, otel ve kongre merkeziyle yatırımın 1 milyar lira olacağını söyledi.
Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi olacak ’Fuar İzmir’, 25 Mart’ta Marble ’21’nci Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’yla birlikte kapılarını açacak. 2013 yılında temeli atılan yeni fuar kompleksi, İzmir’in fuarlar ve kongreler kenti olma hedefi doğrultusunda Kültürpark’ın inşasından sonraki en büyük adım olacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 25 Mart’taki açılış öncesi Varyant Konut Evi’nde basın toplantısıyla fuarla ilgili açıklamalar yaptı.
Aziz Kocaoğlu, Türkiye ve dünyada ilk kez sadece bir Büyükşehir Belediyesi’nin tek başına ve özkaynaklarıyla böyle bir fuar tesisi yaptığını anlatırken tesisin monoray ve kavşakla birlikte 600 milyon TL mal olacağını söyledi. Sadece belediye hizmetleri değil, 11 yıldır yerelde kalkınma üst başlığıyla tüm altyapı sorunlarını ele alıp gidermek üzere çalıştıklarını belirten Kocaoğlu, şöyle devam etti:
"Hedef; İzmirliler’in gelir düzeyi, yaşam standardını yükseltmek. İzmir ana sıçramayı, büyümeyi, istihdam arttırmayı, 3 ana sektörde görmektedir. Bunlar; hizmet, turizm ve kültür-sanat sektörleridir. Bu sektörlerdeki altyapı eksikliklerimiz gidermek için çalışıyoruz. Kültür-Sanat konusunda Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’yle önemli adım attık. Bu yıl temelini atacağımız Opera ile bir sanat mabedi yapacağız. Fuar ve fuarcılık ise Ulu Önder’in verdiği bir görevdir. Fuarcılıkta ve dünyada gelişen koşullar ve şartlar bizi böyle bir fuar kompleksi yapmaya yöneltmiştir. Fuarın kardeş sektörü kongre sektöründe önümüzdeki günlerde, yetiştirirsek bu yıl içinde bir kongre merkezi çalışmalarını başlatmayı hedefliyoruz."
Fuarın İzmir’in kent merkezine 15, havaalanına 10 dakika uzaklıkta, çevre yolu üzerinde bulunduğunu belirten Kocaoğlu, tesisin İzmir ve Türkiye’nin gelişmesinde ürünlerin tanıtımında, hizmet sektöründe önemli bir kaldıraç olacağını söyledi. Kocaoğlu, "Kültürpark fuar alanında yılda 30 fuar gerçekleştiriyoruz. Lokomotif fuarlarımız olan MARBLE ve gelinlik fuarını yerimiz kadar büyütebildik. Bundan sonra tüm fuarları büyütmeyi hedefliyoruz. Sürekli fuarlar yaparak, kentin gelişimine, hizmet sektörüne, otel, lokanta, taksicisine, hediyelik eşya satıcısına gelir sağlayacak, kent kalkınmasına çok büyük destek sağlayacağız" dedi.
ALAN DA KATILIMCI DA ARTTI
Kocaoğlu, Marble alanın 2014 yılına göre, bu yıl yüzde 168, stant sayısın yüzde 64 arttığını söyledi. Katılımcı sayısının 1187’den 1562’ye artarak yüzde 31 büyüdüğünü belirten Kocaoğlu, yabancı katılımcı sayısının da 275’den 373’e, yerli katılımcının da 912’den 1189’a çıktığını açıkladı.
KÜLTÜRPARK’A STAT YOK
Fuar İzmir’in açılışından sonra Kültürpark’ın ne olacağı konusunda Çalıştay düzenlediklerini, düşünceleri topladıklarını belirten Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Taslak bir senaryo yazıldı. Ancak birinci derece doğal sit, projeye uygunluk gibi koşullar var. Ancak, Kültürpark spor, kültür-sanata katkı verecek. İzmirlilerin buluşabileceği bir park işlevini sürdürecek. Fuarcılık restore edilecek. İnşaat yoğunluğu kesinlikle artamayacak bir park haline dönüşecek. Önümüzdeki günlerde netleşecek."
Kocaoğlu, soru üzerine Kültürpark içine stat yapma gibi düşüncesi olmadığını, aksine yapılardan kurtarmak istediklerini söyledi.
FUARCILIKTA AGRESİF ÇALIŞMA
İZFAŞ’da oluşturulan birimle dünya fuarcılığını izlediklerini açıklayan Kocaoğlu, dar ölçekli fuarları büyütmeyi hedeflediklerini söyledi. İzmir ve Türkiye’de büyütülebilecek fuarlar olduğunu belirten Kocaoğlu, "İZFAŞ bu fuarları büyütünceye kadar son derece agresif bir çalışma yapacak. Belli konularda partnerlik anlaşmaları, fuar bazında ortaklık anlaşmaları imzalayabiliriz. Fuarı büyütmek kolay ama içini doldurmak için çok çaba göstermek gerekiyor. Büyük bir hamle yaparak fuarları büyüteceğiz. Fuar düzenleyen firmalar da artık kapasitelerini büyütmek, çıtalarını yükseltmek zorundalar" dedi.
KENTE KATKIYI 5 MİSLİ BÜYÜTMEYİ HEDEFİ
Kocaoğlu, Kültürpark’taki fuar etkinliklerinin iş bağlantıları hariç kente katkısının (hizmet sektörü, otel, lokanta, taksiciyi, hediyelik eşya) 600 milyon TL ile 800 milyon TL olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Bunun 23 bin 800 bin metrekarelik alanda gerçekleştiğini, Fuar İzmir’in bunun 5 katı büyüklükte olduğunu belirten Kocaoğlu, şöyle dedi:
"Şu anda potansiyelimiz 5 misli büyüyecek. İleri yıllarda 7 misli olacak. Fuarcılığımızı yer büylüklüğümüze paralel olarak büyüttüğümüzde, katılımcı ve ziyaretçilerle önemli fuar merkezi olmasıyla birlikte İzmir hizmet sektörüne katkının da bu oranda büyümesi gerektiğine inanıyoruz. Hedefimiz bu. Farcılığın istihdama da büyük katkısı bulunuyor."
KİTAP, HEDİYELİK EŞYA FUARLARI KÜLTÜRPARK’TA
Kocaoğlu, kitap, hediyelik eşya gibi halka açık fuarların bu yıl yine Kültürpark fuar hollerinde yapılacağını açıkladı. Ancak, Fuar İzmir’e ESBAŞ İzban istasyonundan monorayın yapılması, diğer ulaşım olanaklarının tamamlanmasıyla zaman içinde bu fuarların da Fuar İzmir’e taşınacağını belirten Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın da bir süre daha Kültürpark’da yapılacağını dile getirdi. Kocaoğlu "İEF ile ilgili henüz karar vermedik. Ama 84 yıldır yaşayan bir etkinlik. Devam edecek. Ama belki günün koşularına evrilmeye çalışılacak. Yeni ürünler, tasarım öne çıkacak. İEF markasını dünya koşullarında özünü kaybetmeden sürdürmeye çalışacağız" dedi.
1 MİLYAR TL’LİK YATIRIM
Kocaoğlu, 25 Mart’ta hem Fuar İzmir’in hem de Marble’nin açılışını gerçekleştireceklerini, 41 bin metrekarelik rezerv alan, 40 bin metrekarelik otel ve kongre merkezinin daha sonra değerlendirileceğini söyledi. Bu alanlar yapıldığında daha büyük fuarlar düzenleyebileceklerini dile getiren Kocaoğlu "Fuar İzmir’i yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Monoray ve yeni izninin aldığımız trampet kavşak ile yatırımımızın tahmini olarak 600 milyon TL’ye çıkacak. Rezerv alana yapılacak eklemeler, otel ve kongre merkezi de eklendiğinde bu rakam 1 milyar TL’ye ulaşacak. Kentin gelişmesi için, fuarcılık ve kongre turizmi için 1 milyar TL’lik ana yatırım tamamlanacak" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fuar İzmir için 400 milyon TL’lik yapım maliyeti ve kavşak-monoray projeleriyle birlikte özkaynaklarından yaklaşık 600 milyon TL yatırım yaptı. Tesisin kurulduğu 337 bin m² alandaki kamulaştırmalar için de 40 milyon TL harcandı. Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi iddiasıyla inşa edilen Fuar İzmir’le birlikte kente yeni ve büyük çaplı fuarlar kazandırılması, mevcut fuarların ise büyütülerek uluslararası alana taşınması hedeflendi. Fuar İzmir 50 futbol sahasına eşit bir arazide inşa edildi. Toplam inşaat alanı ise 240 bin m² büyüklüğünde olan fuar kompleksinin inşaat alanından 2 milyon 300 bin m3 hafriyat (200 bin kamyon) çıkarıldı. Fuar İzmir’in yapımında kullanılan 34 bin ton demirle, yaklaşık 5 adet Eyfel Kulesi inşa edilebileceği, inşaat aşamasında kullanılan 300 bin m3 betonla, 100 m2’lik 6 bin daire inşa edilebileceği hesaplandı. Konak-Kemalpaşa arası mesafe kadar (29 bin metre) fore kazık kullanıldı.
Hürriyet